Päivitetty 26.3.2025

Tays / reumataudit
Potilasohje 10.12.61

Yhteydenotot Taysin reumayksiköihin hoitokäyntien välillä

Pyydämme sinua lukemaan tämän ohjeen Tays reumayksiköiden sekä oman sote-asemasi tai työterveyshuollon työnjaosta.

Tilanteet, joihin otetaan tarvittaessa kantaa reumapoliklinikan toimesta:

  • Reumasairauteen liittyvien oireiden paheneminen
  • Reumalääkitykseen liittyvät haittavaikutukset
  • Harkinnanvaraisesti pitkittyneet infektio-oireet, edellyttäen että asiaa on jo tutkittu ja hoidettu avohoidon lääkärin toimesta.

Yhteydenotot reumayksiköihin tekstiviestillä takaisinsoittopalveluun tai omaTaysin hoitokeskustelun kautta. Kirjoita hoitokeskusteluun asiasi lyhyesti, se sujuvoittaa asian käsittelyä. Hoitaja vastaa yhteydenottoon kahden vuorokauden kuluessa. Mikäli asiasi edellyttää lääkärin konsultaatiota, arvioi ammattilainen asiasi kiireellisyyden ja vastauksen antamiseen saattaa kulua useita vuorokausia.

Nämä yhteydenottokanavat eivät sovellu useiden asioiden samanaikaiseen käsittelyyn tai monimutkaisten tai päivystyksellisten ongelmien ratkaisemiseen. Tarvittaessa varaamme yhteydenoton perusteella maksullisen hoitopuhelun lääkärille.

  • Tays Reumakeskus, takaisinsoittopalvelu, puhelin 03 311 63171 tai 03 311 69878. Voit ottaa yhteyttä myös tekstiviestillä numeroon 045 739 65933 tai 045 73965941.
  • Reumakeskuksen ajanperuutukset, puhelin 03 31163209 tai tekstiviesti 045 739 76588
  • Tays Valkeakosken reumapoliklinikka, takaisinsoittopalvelu, puhelin 03 31167142. Voit ottaa yhteyttä myös tekstiviestillä numeroon 045 739 76675

Älä ota yhteyttä samanaikaisesti sekä takaisinsoittopalvelun että hoitokeskustelun kautta.

Muiden kuin alussa mainittujen asioiden ensisijainen hoitopaikka on oma soteasemasi tai työterveyshuolto.

Tällaisia asioita ovat esimerkiksi:

  • Sairauslomat
  • Muihin sairauksiin liittyvät oireet ja lääkitykset
  • Infektiot ja rokotukset
  • Selkäkivut (lukuun ottamatta selkärankareumapotilaan tulehduksellista selkäkipua)
  • Niveloireet, joiden syy on selkeästi muu kuin reumasairaus; esimerkkeinä polven nivelrikko, lonkan limapussin tulehdus ja olkapään jännetulehdus

Reumalääkkeiden reseptit uusitaan ensisijaisesti reumayksikön käynnin tai hoitopuhelun yhteydessä. Mikäli reseptisi voimassaolo päättyy ennen seuraavaa reumayksikön hoidonvarausta, voit pyytää reseptin uusinnan OmaKannan kautta. Biologisten lääkkeiden ja JAK-estäjien reseptien uusinnasta yhteys ensisijaisesti reumayksikköön.

Seurantakäyntiesi välillä seurantaverikokeet ohjelmoidaan ja tarkistetaan sote-asemallasi. Mikäli arvot ovat reumahoitajan ohjeistamien sallittujen rajojen sisällä, voit jatkaa lääkitystä aiempaan tapaan. Muussa tapauksessa tauota reumalääkitys (kortisonia lukuun ottamatta) ja ota yhteyttä reumayksikköön. Jos et voi seurata verikokeita Fimlabin sovelluksen kautta, sovi oman soteasemasi ammattilaisen kanssa, miten sinulle ilmoitetaan mahdollisista poikkeavista arvoista.