Päivitetty 18.10.2024

Tays / reumataudit
Potilasohje 10.12.49

Abatasepti (Orencia®)

Vaikuttava aine

Abatasepti on T-solujen salpaaja.

Toimenpiteet ennen lääkityksen aloitusta

Abatasepti kuten muutkin biologiset hoidot toteutetaan reumatautien erikoislääkärin aloittamana ja valvonnassa. Reumatologi tekee SvB-lausunnon Kelalle biologisten lääkkeiden korvattavuuden hakemista varten. Ennen lääkehoidon aloittamista poissuljetaan hoidon vasta-aiheet ja ohjelmoidaan tarvittavat tutkimukset (verikokeet ja keuhkojen röntgenkuvaus). Hampaat tulee olla hoidetut ja rokotukset ajan tasalla.

Vaikutustapa ja käyttöaiheet

Abatasepti on biologinen reumalääke, monoklonaalinen fuusioproteiini, joka salpaa T-solujen toimintaa estäen solujen välistä tiedonkulkua ja siten tulehduksen etenemistä.  Sitä käytetään nivelreuman, lastenreuman ja nivelpsoriaasin hoitoon, kun tavanomaisilla reumalääkkeillä tai niiden yhdistelmillä ei ole saatu riittävää hoitovastetta. Abataseptiä käytetään yhdessä muun tavanomaisen reumalääkityksen, kuten metotreksaatin, kanssa.

Annostus ja ottotapa

Abatasepti annostellaan joko ihonalaisena pistoksena tai laskimonsisäisenä infuusiona. Lääke annetaan yleensä ruiskeena ihon alle 125 mg kerran viikossa esitäytetyllä kynällä tai ruiskulla. Tavallisesti potilas pistää lääkkeen itse.

Laskimoon annettaessa lääkeinfuusio kestää 30 minuuttia, jonka jälkeen potilasta seurataan noin tunnin ajan. Suonensisäisessä annostelussa kerta-annos on yleensä alle 60 kg painavalle potilaalle 500 mg, 60–100 kg painavalle 750 mg ja yli 100 kg painoiselle potilaalle 1000 mg. Hoito uusitaan 2 viikon ja 4 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta, jonka jälkeen hoito annetaan 4 viikon välein.

Haittavaikutukset

Lääkeinfuusion aikana voi esiintyä kutinaa, päänsärkyä, vilustumisoireita ja verenpaineen laskua. Infuusioreaktioita esiintyy harvoin ja yleensä oireet ovat lieviä. Allergisuuteen taipuvaisia on seurattava tavallista huolellisemmin ja annettava tarvittaessa esimerkiksi antihistamiinia. Hoitojen välisinä aikoina voi harvinaisina esiintyä nokkosrokkoa, hengenahdistusta, päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia, vatsavaivoja sekä verenpaineen nousua. Abatasepti voi lisätä alttiutta infektioihin, joskin vakavien infektiotautien esiintyminen hoidon yhteydessä ei ole selvästi lisääntynyt. Hoitoa ei saa antaa jos potilaalla on akuutti tai krooninen hoitamaton infektiotauti. Abatasepti tulee tauottaa kuumeisten tai sairaalahoitoa vaativien infektioiden ajaksi.

Leikkaukset

Leikkaustaukojen ohjeistus koskee ensisijaisesti puhtaita, ennalta suunniteltuja ortopedisia toimenpiteitä. Yleisesti tutkimusnäyttö lääketaukojen pituudesta on vähäinen. Ennen leikkausta suositellaan yksilöllistä arviota, jossa huomioidaan infektioriskit, leikkaustyyppi sekä reumasairauden aktivaatioriski. Jos erityistä infektioriskiä ei ole, tarve lääketauotuksille vähäisempi. Biologisten lääkkeiden kohdalla leikkaus ajoitetaan mielellään ajankohtaan, jolloin seuraava lääkeannos annettaisiin. Leikkaus- ja syvien infektioiden aikana solunsalpaajalääkkeet, biologiset lääkkeet ja uudet synteettiset reumalääkkeet (lähinnä JAK-estäjät) pidetään tauolla. Erityisen suuren riskin potilaalla voidaan joutua miettimään laajempia tauotuksia. Isoannoksinen glukokortikoidi (yli 10 mg prednisolonia) lisää infektioriskiä ja voi vaikeuttaa haavan paranemista.

Abatasepti, laskimonsisäinen infuusio:

  • Leikkaus ajoitetaan ajankohtaan, jolloin seuraava lääkeannos annettaisiin.
  • Lääke tauotetaan 4 viikkoa ennen leikkausta.
  • Lääke aloitetaan uudelleen 2 viikkoa leikkauksen jälkeen, kunnes leikkaushaava on parantunut.

Abatasepti, ihonalainen pistos:

  • Leikkaus ajoitetaan ajankohtaan, jolloin seuraava lääkeannos annettaisiin.
  • Lääke tauotetaan 1 viikkoa ennen leikkausta.
  • Lääke aloitetaan uudelleen 2 viikkoa leikkauksen jälkeen, kunnes leikkaushaava on parantunut.

Kokemukset leikkaushoidosta abataseptin aikana ovat vähäisiä. Isojen toimenpiteiden yhteydessä hoidossa on syytä pitää taukoa, jonka pituus riippuu leikkauksen suuruudesta. Hoitotauosta kannattaa neuvotella hoitavan lääkärin kanssa.

Raskaus ja imetys

Tarkista ajankohtaiset ohjeet reumalääkkeiden käytöstä raskauden ja imetyksen aikana.

Rokotukset

Abatasepti -hoidon aikana rokotusvaste saattaa heikentyä ja rokotteet kannattaa antaa ennen hoidon aloitusta. Eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita (kuten keltakuume- ja tuhkarokkorokote) ei saa antaa abatasepti-hoidon aikana tai annetaan vain hoitavan lääkärin harkinnan mukaan. Pneumokokkirokotetta suositellaan otettavaksi ennen hoidon aloitusta. Influenssarokotus suositellaan otettavaksi vuosittain. Koronarokotteita suositellaan THL:n ohjeiden mukaisesti.

Seuranta

Hoito edellyttää laboratoriokoeseurantaa, joka tapahtuu perusterveydenhuollossa itse pistettävää lääkettä käytettäessä ja hoitopaikassa infuusiohoitoja edeltävästi. Hoidon seuranta tapahtuu hoitoon perehtyneen erikoislääkärin toimesta.

Säilytys

Lääke säilytetään jääkaapissa 2–8 asteen lämpötilassa eikä se saa jäätyä. Matkalle lähtiessä lääke pakataan kylmälaukkuun. Useimpia biologisia lääkkeitä ja biosimilaareja voi säilyttää lyhytaikaisesti huoneenlämmössä, mutta lämpimässä olleet tuotteet on käytettävä suositusajan kuluessa. Lääkekohtaiset ohjeet tulee tarkastaa valmisteyhteenvedosta. Käytetyt ruiskut tulee kerätä kovaan kannelliseen astiaan ja toimittaa apteekkiin.