ERCP polikliinisesti kotoa tulevalle potilaalle - Potilasohjeet
Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.16
ERCP polikliinisesti kotoa tulevalle potilaalle
Tutkimus
Sappi- ja haimatiehyen tähystystutkimus (ERCP) tehdään Tays Keskussairaalan gastroenterologian poliklinikalla. Tutkimuksessa kuvataan varjoaineen avulla sappi- tai haimatiehyt tai molemmat. Tutkimuksella saadaan sellaista tietoa näiden tiehyiden sairauksista, tukoksista, kivistä tai muista ongelmista, jota ei kajoamattomin keinoin voida saada. Toimenpiteessä voidaan poistaa sappitiekiviä, avata tukos asettamalla sappi- tai haimatiehyeeseen proteesi (stentti) tai ottaa näytteitä kasvainepäilyn selvittämiseksi.
Tutkimus on vaativa eikä aina onnistu jokaiselle potilaalle ensimmäisellä kerralla. Taysissa ERCP-toimenpiteitä tehdään yli 500 vuodessa. Toimenpiteeseen liittyy noin viiden prosentin riski komplikaatioista (haimatulehdus, verenvuoto, suolivaurio). Komplikaatiot hoituvat yleensä ilman lisätoimenpiteitä ja edellyttävät useimmiten lyhyen sairaalassaolon: Ne kehittyvät erittäin harvoin hengenvaaralliseksi tai pitkää sairaalassaoloa tai tehohoitoa vaativiksi. ERCP:hen liittyvää komplikaatioriskiä ei voida kokonaan poistaa, joskin sen vähentämiseen käytetään kaikkia nykyään tunnettuja menetelmiä.
Tutkimukseen valmistautuminen
Nukutuksen vuoksi on erittäin tärkeää, että vatsa on tyhjä toimenpiteeseen tullessa. Sinun tulee olla syömättä ja juomatta edellisillasta klo 24 alkaen. Toimenpide perutaan turvallisuussyistä, mikäli ohjetta ei ole noudatettu.
Alkoholin nauttiminen toimenpidettä edeltävänä tai toimenpidepäivänä ei ole sallittua.
Voit ottaa säännöllisesti käytössäsi olevat lääkkeet vähintään kaksi tuntia ennen toimenpidettä pienen vesimäärän kanssa. Ota sairaalaan mukaan ajan tasalla oleva lääkelista käyttämistänne lääkkeistä. Ota mahdolliset päivälääkkeet mukaan sairaalaan, myös esimerkiksi tarvittavat astmasuihkeet ja insuliinit.
Pyydämme sinua ottamaan yhteyttä gastroenterologian poliklinikalle hyvissä ajoin ennen saamaasi ERCP-aikaa, mikäli sinulla on:
- verenohennuslääkitys (Marevan, Pradaxa, Plavix, Brilique, Eliquis, Efient, Xarelto, Lixiana, Klopidogreeli, Klexane, Innohep tai jokin muu verenohennuslääke), etkä ole saanut sen tauotuksesta ohjeistusta
- lihassairaus (esim. myasthenia gravis, ALS, lihasdystrofia tms.)
- laitehoitoa (kaksoispaineventilaattori, CPAP-laite, happirikastin) vaativa keuhkosairaus
- vaikea sydänsairaus (päivittäin oireileva sepelvaltimotauti tai sydämen vajaatoiminta tai aorttaläpän ahtauma)
- vaikea lihavuus (painoindeksi yli 45)
- insuliinihoitoinen diabetes, etkä ole saanut kutsun mukana ohjetta insuliinin pistämisestä toimenpideaamuna
- lääkeaineallergia, olet allerginen jodille tai tarvitset antibioottisuojan esimerkiksi sydämen läppäproteesin tai sairastetun sydänpussintulehduksen takia
- aikaisemmin tehty jokin mahalaukun tai pohjukaissuolen leikkaus (esimerkiksi mahalaukun poisto, mahalaukun ohitus tai Whipplen leikkaus)
- epäilet olevasi raskaana tai toimenpiteen suorittamisesta on muuten kysyttävää.
Äkillinen sairastuminen ja ajan peruminen
Jos sinulla on yskää, nuhaa tai kuumetta, toimenpide täytyy turvallisuussyistä peruuttaa. Mikäli olet sairas, pyydämme ilmoittamaan siitä mahdollisimman pian, jotta voimme kutsua tilallesi toisen potilaan. Sinulle järjestetään uusi aika. Huomaathan, että mikäli toimenpide joudutaan perumaan samana päivänä, toimenpideaika menee hukkaan. Sinun tulee tehdä vastaanottoajan peruminen tai siirto viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen tähystysaikaa, paitsi äkillisissä sairaustapauksissa. Muussa tapauksessa käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta peritään peruutusmaksu sairaanhoitopiirin hinnaston mukaisesti. Ajanperuutukset otamme vastaan ainoastaan soittamalla.
Toimenpiteen peruuntuminen
Pyydämme huomioimaan, että toimenpide saatetaan joutua perumaan sairaalasta johtuvista syistä äkillisen päivystysruuhkan takia. Peruuntuminen on aina valitettavaa, mutta onneksi harvinaista. Se johtuu siitä, että samanlainen toimenpide voidaan joutua tekemään välittömästi kriittisesti sairaalle päivystyspotilaalle. Mikäli peruuntumista ei voida välttää, olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman aikaisin ja järjestämme pikaisesti uuden ajan.
Tutkimuksen kulku
Sinulle laitetaan suonensisäinen tiputus ennen tähystystä. Tämän kautta saat tulehdusta ehkäisevän antibiootin ja ennen toimenpidettä nukutusaineen. Lisäksi saat haimatulehduksen estoon käytettävää kipulääkettä peräpuikkona. Nykyisillä nukutusryhmän antamilla lääkityksillä toimenpide on potilaalle hyvin siedettävä ja turvallinen.
ERCP-tutkimuksessa lääkäri asettaa puudutettuun nieluusi taipuisan tähystimen ja vie sen ruokatorven ja mahalaukun kautta ohutsuolen alkuosaan, jossa sappi- ja haimatiehyeen laskunystyyn pujotetaan ohut vaijeri ja varjoainekatetri. Katetrin kautta ruiskutetaan varjoainetta sekä otetaan röntgenkuvia. Tässä yhteydessä voidaan tehdä hoitotoimenpiteitä, kuten sappitiekiven poisto, sappitiehyen tukoksen avaaminen, stentin laitto tai näytteiden otto.
Taysissa on valmius ERCP:n yhteydessä tehdä myös sappitien tähystys (Spyglass DS kolangioskopia) isojen kivien murskaamiseksi, tarkempien koepalojen ottamiseksi tai sappitieahtauman syyn selvittämiseksi. Tutkimus kestää yleensä 30–60 minuuttia.
Jälkihoito
Tutkimuksen jälkeen vointiasi seurataan poliklinikalla muutamien tuntien ajan. Mikäli seurannan aikana ilmenee kipuja tai vointi huononee, sinut otetaan tarvittaessa jatkohoitoon vuodeosastolle.
Kotona pitää olla aikuinen henkilö auttamassa toimenpiteen jälkeen yhden vuorokauden ajan. Hyväkuntoisille ja omatoimisille potilaille voidaan tarjota potilashotellia toimenpiteen jälkeisen illan seurantaa varten, ellei kotona ole aikuista seuraa. Mikäli potilaan seurannan tarve johtuu kirurgisista tai anestesiologisista syistä tai epäillään komplikaatiota, potilashotelli ei sovellu. Tällöin potilas kuuluu kirurgian osastolle. Potilashotelliin siirrossa on huomioitava, että hotellissa ei kuitenkaan ole öisin hoitajaa eli sinne soveltuvat ainoastaan hyväkuntoiset ja omatoimiset potilaat, joilla seurannan syy on ainoastaan yksinasuminen.
Autolla ajaminen on kiellettyä vuorokauden ajan toimenpiteestä.
Jos mahdollista, järjestä itsellesi kotimatkaa varten saattaja. Kotiin voit lähteä saattajan hakemana tai taksilla.
Mikäli kotiutumisen jälkeen sinulle kehittyy vatsakipua, kuumetta tai vointisi muuten huononee, sinun pitää ottaa välittömästi yhteyttä gastroenterologian poliklinikalle tai Acutan päivystykseen.
Yhteystiedot
- Voit soittaa Tays Keskussairaalan gastroenterologian poliklinikalle, puhelin 03 311 66694. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Noudata vastaajan ohjeita. Soitamme sinulle virka-aikana takaisin.
- Muina aikoina (24/7) Tays Keskussairaalan gastroenterologian osasto 2, puhelin 03 311 67875
- Jos olet Tays Hatanpään sairaalan potilas, voit ottaa yhteyttä osastolle B3, puhelin 03 311 58090, tai vatsakeskukseen, puhelin 03 311 58210.
- Äkillisissä asioissa yhteys Pirkanmaan päivystysavun numeroon 116 117, tai 112.