Päivitetty 3.3.2023

Tays / urologia
Potilasohje 20.22.21

Eturauhassyövän sädehoito

Sinulle on suunniteltu eturauhassyövän sädehoito.

Ennen hoidon aloittamista

Ennen sädehoidon aloitusta sinulle tullaan asettamaan kultajyvät. Toimenpide tehdään ultraääniohjatusti peräsuolen kautta, ja sen mahdollisia haittavaikutuksia ovat lyhytkestoinen verivirtsaisuus ja eturauhasen tulehdus. Tulehduksen estoksi käytetään antibioottia, jonka saat mukaasi sädehoitolääkärin ensivastaanoton yhteydessä. Kultajyvien asetukseen tullessa olisi hyvä, että suolesi oli tyhjentynyt kunnolla.

Toimenpiteen kulku

Toinen valmisteleva toimenpide ennen sädehoidon aloitusta on tietokonetomografiakuvaus sädehoitosuunnitelman tekemistä varten. Tähän kuvaukseen olisi hyvä tulla niin, että suolesi olisi toiminut kunnolla kuvausta edeltävästi. Lisäksi kuvauksessa virtsarakossa täytyisi olla virtsaa niin, että pärjäät virtsahädän kanssa kuvauksen ajan eli noin 20–30 minuuttia. Kuvauksen jälkeen voit käydä normaalisti virtsalla. Nämä toimet virtsarakon ja suolen suhteen ovat tärkeitä sädehoidon aiheuttamien haittojen vähentämisessä.

Sädehoitoon tullessa suolesi olisi hyvä olla tyhjentynyt. Hoitoon pitäisi tulla sellaisen virtsahädän kanssa, että pystyt olemaan paikallaan sädehoidon kestäessä noin 20–30 minuuttia. Eli ohjeistus on vastaava kuin tietokonetomografiakuvaukseen tullessa. Sädehoitokerran jälkeen voit käydä tyhjentämässä rakkosi normaalisti.

Mahdolliset haittavaikutukset

Eturauhassyövän sädehoidon aiheuttamia tyypillisiä haittoja ovat virtsarakon ja peräsuolen ärsytys sekä ripuli. Sädehoitojakson aikaiset haittavaikutukset yleensä ilmaantuvat ja lisääntyvät hoitojakson aikana loppupainotteisesti. Virtsarakon ärsytys ilmenee tyypillisesti tihentyneenä virtsaamisen tarpeena, yövirtsaisuutena, virtsapakkona ja suihkun heikentymisenä. Yleensä tähän käytetään oirelääkkeenä tamsulosiinia tai tulehduskipulääkkeitä. Sädehoidon aikaiset haitat peräsuolessa saattavat olla ärsytysoireita, joihin hoidoksi käytetään paikallisvalmisteita, esimerkiksi Neoproct-voidetta. Jos sädehoidon aikana ilmenee ripulia, hoidetaan sitä tarvittaessa lääkkein ohjeistuksen mukaisesti. Usein sädehoidon haitat helpottavat 2–4 viikon kuluessa hoidon päättymisestä.

Jos sinulle ilmaantuu haittavaikutuksia hoidon aikana, kerro niistä hoitohenkilökunnalle, jotta asianmukaisen lääkityksen tarve voidaan arvioida. Hoidon aikana voidaan tarvittaessa ottaa virtsanäyte mahdollisen tulehdusepäilyn vuoksi ja tarvittaessa aloitetaan siihen lääkehoito.

Hoidon jälkeen

Sädehoidon päättyessä on sädehoitolääkärin vastaanotto vointisi kartoittamiseksi ja jatkoseurannan ohjelmoimiseksi. Tyypillisesti jatkoseuranta siirtyy urologian vastuualueelle uudella lähetteellä sädehoidon jälkeen.

Sädehoidon päättyessä PSA-tasosi ei välttämättä ole vielä merkittävästi laskenut lähtöarvosta. Tämä on aivan normaalia, mikäli sädehoitosi on toteutettu ilman hormonaalista hoitoa. Tällöin PSA laskee hitaasti kuukausien kuluessa sädehoidon päättymisestä, ja matalimmat PSA-arvot tullaan saavuttamaan vuosi, jopa kaksikin vuotta sädehoidon päättymisestä. Hoitojen päättymisestä odotetaan matalinta arvoa, jota käydään seuraamaan. PSA laskee tällöin harvoin aivan nollaan. Mikäli sädehoitoon on yhdistetty hormonaalinen hoito, odotetaan PSA:n laskevan lähelle nollaa sädehoitojen jälkeen.

Ripulin hoito-ohje

Ripulissa uloste muuttuu löysäksi tai vetiseksi ja ulostustarve lisääntyy. Myös vatsan tiheä kouristelu luokitellaan ripuliksi. Jos ulostuskertojen määrä lisääntyy yli neljään kertaan vuorokaudessa tai jos sinulle ilmaantuu öistä ripulia, aloita loperamidilääkitys (Imodium®, Imocur® tai Lopex®) heti oireiden ilmaannuttua.

Loperamidilääkitys tulee ottaa seuraavasti:

  • Ota kaksi kapselia (= 4 mg) heti ripulin alettua. Ellei ripuli ole lakannut 2–3 tunnin kuluessa lääkkeen otosta, ota yksi kapseli jokaisen ripuliulosteen jälkeen, mutta korkeintaan kahdeksan kapselia vuorokaudessa.
  • Huolehdi riittävästä nesteen nauttimisesta elimistön kuivumisen ehkäisemiseksi. Tarvittaessa voit käyttää urheilujuomia, lihalientä tai apteekista ilman reseptiä saatavia elimistön nestetasapainon tukemiseen tarkoitettuja tuotteita, esimerkiksi Floridral® tai Osmosal®, korjaamaan ja estämään elimistön veden ja suolojen menetystä pakkauksen ohjeiden mukaan.

Jos ripuli on runsasta eikä rauhoitu kahden vuorokauden sisällä loperamidilääkityksen käytön aloittamisesta, ota yhteys sädehoitopoliklinikkaan, puhelin 03 311 63140, tai päivystykseen.