Päivitetty 31.1.2022

Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.95

Fluorourasiili-syöpälääkehoito

Fluorourasiili on solunsalpaajien ryhmään kuuluva syöpälääke, joka on todettu tehokkaaksi useiden eri syöpäsairauksien hoidossa. Fluorourasiili-syöpälääkehoito toteutetaan tavallisesti suonensisäisenä tiputuksena tai injektiona. Suonensisäinen tiputus voidaan tarvitessa toteuttaa infuusoripumpulla, jonka avulla hoito voidaan toteuttaa kotona.

Haittavaikutukset

Kuten kaikki lääkkeet, myös fluorourasiili-syöpälääkehoito voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Hoidosta aiheutuvat haittavaikutukset ovat aina hyvin yksilöllisiä ja häviävät yleensä hoidon loputtua.

Tyypillisimpiä haittavaikutuksia ovat veriarvojen lasku ja siihen liittyvä tulehdusherkkyys sekä pahoinvointi ja oksentelu. Pahoinvointi on hyvin ehkäistävissä säännöllisesti otetulla pahoinvoinnin estolääkityksellä. Pahoinvoinnin estolääkitystä voidaan tarvittaessa muuttaa ja räätälöidä sinulle sopivaksi.

Haittavaikutuksena saattaa olla suun ja nielun limakalvojen arkuus, haavaumat ja tulehdus. Hoitoihin voi liittyä myös vatsan toiminnan muutoksia (esim. ripuli). Harvinaisempia haittoja ovat ihon muutokset esim. ihon kuivuminen, punoitus, kutiava ihottuma ja kämmenten ja jalkapohjien kivulias punoitus. Näitä ennaltaehkäistään ihon hyvällä puhtaudella ja säännöllisellä rasvauksella. Iho saattaa myös herkistyä auringonvalolle, joten vältä pitkäaikaista auringossa oleskelua. Suojaudu tarvittaessa vaatteilla ja aurinkovoiteella.

Fluorourasiili saattaa aiheuttaa hiusten lähtöä ja monenlaisia silmäoireita, kuten lisääntynyttä kyynelten eritystä. Haittavaikutuksena voi esiintyä rintakipua, joka voi alkaa syöpälääketiputuksen aikana tai hoitojaksojen välillä. Mikäli rintakipua ilmaantuu, on viipymättä otettava yhteys hoitohenkilökuntaan. Väsymys tai uupumus voi lisääntyä hoitokertojen myötä.

Raskaus

Hedelmällisessä iässä olevien naisten ja miesten tulee käyttää luotettavaa ehkäisy-menetelmää hoitojen aikana sekä miesten kuusi kuukautta ja naisten vielä kaksi vuotta hoitojen päättymisen jälkeen. Raskauden suunnittelua voidaan harkita naisilla aikaisintaan kahden vuoden kuluttua hoitojen päättymisestä.

Autolla ajo

Hoidon jälkeen autolla ajo on sallittua. Lääkkeen mahdolliset haittavaikutukset voivat kuitenkin jossakin määrin haitata ajokykyä, joten jos tunnet huimausta, näön muutoksia tai olet epävarma ajokyvystäsi, on syytä olla ajamatta.

Lääkeaineiden poistuminen elimistöstä

Fluorourasiili poistuu elimistöstä pääasiassa virtsaan kahden vuorokauden aikana. Pieni osa lääkeaineista poistuu elimistöstä ulosteen mukana parin päivän aikana. Tämän vuoksi suositellaan hoidon jälkeen runsaamman nesteiden nauttimisen lisäksi kiinnittämään huomiota käsihygieniaan wc-käyntien yhteydessä. Mikäli käytössä on virtsakatetri, punktionefrostooma, avanne tai vaipat, on myös huomioitava näitä käsitellessä fluorourasiilin erittyminen virtsaan.

Ota yhteys hoitohenkilöstöön, jos sinulla on

  • kuumetta yli 38°C
  • vuoto-oireita: laajoja mustelmia, ienverenvuotoa, pitkittynyttä nenäverenvuotoa, gynekologista vuotoa, veriyskää, verioksennuksia, mustia ulosteita tai verivirtsaisuutta
  • kovia vatsakipuja
  • pitkittynyttä ummetusta tai ripulia, johon lääkitys ei auta
  • oksentelua, joka jatkuu runsaana yli vuorokauden lääkityksestä huolimatta
  • laaja-alaista ihottumaa tai muu yliherkkyysreaktio tai haavaumia iholla, erityisesti käsissä tai jaloissa
  • sekavuutta, kouristuksia
  • hoidon aikaista rintakipua levossa tai rasituksessa. Mikäli kipu on voimakas eikä mene ohitse, soita 112.
  • ennen seuraavaa hoitoa esim. flunssan oireita, kuumetta, vatsakipuja yms.

Solunsalpaajia saaville on tehty myös ohjausvideo, jonka löydät internet-osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=KtIJlJVHiMQ

Yhteystiedot

Syöpätautien poliklinikan lääkehoidon puhelin 03 311 63468. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi vastaajan ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin.

Viikonloppuisin sekä yö- ja ilta-aikaan ota kiireellisissä ongelmatilanteissa yhteyttä:

  • Syöpätautien vuodeosasto RS1, puhelin 03 311 63311
  • Syöpätautien vuodeosasto RS2, puhelin 03 311 63312
  • Päivystysapu, puhelin 03 116 117