Fosforirajoitus munuaisten vajaatoiminnassa - Potilasohjeet
Ravitsemusterapia / nefrologia
Potilasohje RA.16.05
Fosforirajoitus munuaisten vajaatoiminnassa
Fosfori on elimistölle välttämätön kivennäisaine
Terveen ihmisen ravinnostaan saama ylimääräinen fosfori poistuu virtsan mukana. Munuaisten toiminnan heikentyessä fosforipitoisuus veressä suurenee. Tämä todetaan verikokeella, jonka lyhenne on fP-Pi. Normaali verikoetulos on 0,80–1,40 mmol/l
Miksi fosforirajoitus on tarpeen?
Fosforirajoituksen tarkoituksena on estää pehmytkudosten kalkkeutumia ja luuston muutoksia sekä estää tai vähentää ihon kutinaa. Veren korkea fosforipitoisuus yhdessä veren matalan kalsiumpitoisuuden (=kalkkipitoisuuden) kanssa voi aiheuttaa ajan myötä luuston heikkenemistä. Mikäli taas fosfori- ja kalsiumpitoisuudet ovat molemmat korkeita, voi se aiheuttaa kalsiumin kertymistä luuston ulkopuolisiin kudoksiin, kuten verisuonten seinämiin tai niveliä ympäröiviin kudoksiin. Korkea veren fosforipitoisuus voi aiheuttaa myös ihon kutinaa.
Ruokavalio auttaa
Ruokavalio on tärkein keino vaikuttaa veren fosforipitoisuuteen. Fosforia on miltei kaikissa ruoka-aineissa, erityisesti maitovalmisteissa, lihassa, broilerissa, kalassa ja runsaskuituisissa täysjyväviljavalmisteissa. Lisäainefosfaatti imeytyy erityisen hyvin ja ruokien luontainen fosfori heikommin. Fosforin saantia arvioitaessa on aina otettava huomioon, kuinka usein ja minkä verran fosforipitoista ruokaa syö.
Käytännössä fosforirajoitus toteutuu, kun
- karsit tarpeen mukaan lisäainefosfaattien lähteitä
- käytät maitoa, piimää, viiliä, jogurttia ja jäätelöä korkeintaan 2 dl TAI rahkaa 1 dl TAI juustoa 3–4 viipaletta päivässä
- syöt vaihtelevasti hapattamattomia täysjyvä- ja vähäkuituisia viljavalmisteita.
Munuaisten vajaatoimintaan liittyvät rajoitukset voivat tehdä ruokavaliosta yksipuolisen ja riittämättömän, mikä altistaa vajaaravitsemukselle. Tämän ehkäisemiseksi ravitsemusterapeutti keskustelee kanssasi sinulle sopivista ruokavalinnoista ja -määristä sekä ohjaa ruokavalion toteuttamiseen. Ravitsemusterapeuttiin saat yhteyden hoitajan kautta.
Muuta ruokavalioon liittyvää
Ruokavalion fosforirajoituksen tukena käytetään ns. fosforinsitojia, jotka otetaan ruokailun yhteydessä. Yleisimmin fosforin sitomiseen käytetään kalsiumvalmisteita. Ne estävät fosforin imeytymistä ravinnosta ja korjaavat elimistön kalsiumin puutetta. Lääkäri valitsee sinulle sopivat valmisteet ja antaa ohjeet niiden käyttöön.
Keskeisten ruoka-aineiden valinta fosforirajoitteisessa ruokavaliossa
Alla olevassa taulukossa on pääpiirteet ruokavalioon soveltuvista ruoka-aineista. Ravitsemusterapeutin kanssa voit sopia ruokien yksilöllisistä käyttömääristä. Niihin vaikuttavat ruokailutottumukset ja mieltymykset sekä taudin vaihe ja ravinnon tarve.
Ruoka-aine |
Arkikäyttöön suositeltavat |
Satunnaisesti käytettävät |
Leipä ja muut vilja-
|
Vaihdellen runsaskuituisia (vähintään 6 g kuitua/100 g tuotetta sisältäviä) ja vähäkuituisia (alle 6 g kuitua/100 g tuotetta sisältäviä) viljavalmisteita Hiivalla tai ruokasoodalla kohotetut leivonnaiset, kuten pullat, monet keksit
|
Hapatetut leivät, kuten ruisleivät ja hapankorput
|
Peruna |
Tuoreista perunoista valmistetut lisäkkeet Pakasteperunamuusi |
Perunamuusijauhe ja perunahiutaleet (sis. E450) |
Maito ja maidonkaltaiset valmisteet |
Maito ja nestemäiset maitovalmisteet (mm. piimä, jogurtti, viili, rahka) fosforirajoituksen mukaan
Tuorejuusto, raejuusto Kypsytetyt juustot fosforirajoituksen
Kasvirasvakermat
Kasvipohjaiset maitoa korvaavat valmisteet (soija-, kaura- ja riisijuomat, -jogurtit, |
Kasvipohjaiset valmisteet, joissa on lisäainefosfaatteja (E339–E341) |
Kala, liha, sisäelimet, kananmuna ja kasviproteiinin lähteet |
Ruodoton kala, broileri, kalkkuna, kananmunan valkuainen, porsas, nauta, riista, lisäainefosfaatittomat täyslihaleikkeleet
Vähäsuolaiset kasviproteiinin lähteet, esim. tofu, soijarouhe, Quorn, pavut ja linssit |
Lisäainefosfaatteja (yleensä E450-E452) sisältävät lihavalmisteet, kuten makkarat, nakit, leikkeleet, kinkkusuikaleet
Kananmunan keltuainen, maksa, veriruoat |
Valmisruoat tai puolivalmiit aterianosat |
Tuotteet, joissa ei ole lisäainefosfaatteja |
Lisäainefosfaatteja (E339–E341, E450–E452) sisältävät tuotteet, kuten osa pikanuudeleista, mikropitsoista, ohukaisista, tortillapohjista, lihapiirakoista, kastikejauheista |
Muut ruoka-aineet |
1–2 rkl pähkinöitä tai manteleita päivittäin
|
Siemenet Suklaa |
Virvoitusjuomat |
Kivennäisvedet, sokeroimattomat hedelmävirvoitusjuomat |
Kolajuomat |