Päivitetty 7.4.2025

Ravitsemusterapia / nefrologia
Potilasohje RA.16.05

Fosforirajoitus munuaisten vajaatoiminnassa

Fosfori on elimistölle välttämätön kivennäisaine

Terveen ihmisen ravinnostaan saama ylimääräinen fosfori poistuu virtsan mukana. Munuaisten toiminnan heikentyessä fosforipitoisuus veressä suurenee. Tämä todetaan verikokeella, jonka lyhenne on fP-Pi. Normaali verikoetulos on 0,80–1,40 mmol/l

Miksi fosforirajoitus on tarpeen?

Fosforirajoituksen tarkoituksena on estää pehmytkudosten kalkkeutumia ja luuston muutoksia sekä estää tai vähentää ihon kutinaa. Veren korkea fosforipitoisuus yhdessä veren matalan kalsiumpitoisuuden (=kalkkipitoisuuden) kanssa voi aiheuttaa ajan myötä luuston heikkenemistä. Mikäli taas fosfori- ja kalsiumpitoisuudet ovat molemmat korkeita, voi se aiheuttaa kalsiumin kertymistä luuston ulkopuolisiin kudoksiin, kuten verisuonten seinämiin tai niveliä ympäröiviin kudoksiin. Korkea veren fosforipitoisuus voi aiheuttaa myös ihon kutinaa.

Ruokavalio auttaa

Ruokavalio on tärkein keino vaikuttaa veren fosforipitoisuuteen. Fosforia on miltei kaikissa ruoka-aineissa, erityisesti maitovalmisteissa, lihassa, broilerissa, kalassa ja runsaskuituisissa täysjyväviljavalmisteissa. Lisäainefosfaatti imeytyy erityisen hyvin ja ruokien luontainen fosfori heikommin. Fosforin saantia arvioitaessa on aina otettava huomioon, kuinka usein ja minkä verran fosforipitoista ruokaa syö.

Käytännössä fosforirajoitus toteutuu, kun

  • karsit tarpeen mukaan lisäainefosfaattien lähteitä
  • käytät maitoa, piimää, viiliä, jogurttia ja jäätelöä korkeintaan 2 dl TAI rahkaa 1 dl TAI juustoa 3–4 viipaletta päivässä
  • syöt vaihtelevasti hapattamattomia täysjyvä- ja vähäkuituisia viljavalmisteita.

Munuaisten vajaatoimintaan liittyvät rajoitukset voivat tehdä ruokavaliosta yksipuolisen ja riittämättömän, mikä altistaa vajaaravitsemukselle. Tämän ehkäisemiseksi ravitsemusterapeutti keskustelee kanssasi sinulle sopivista ruokavalinnoista ja -määristä sekä ohjaa ruokavalion toteuttamiseen. Ravitsemusterapeuttiin saat yhteyden hoitajan kautta.

Muuta ruokavalioon liittyvää

Ruokavalion fosforirajoituksen tukena käytetään ns. fosforinsitojia, jotka otetaan ruokailun yhteydessä. Yleisimmin fosforin sitomiseen käytetään kalsiumvalmisteita. Ne estävät fosforin imeytymistä ravinnosta ja korjaavat elimistön kalsiumin puutetta. Lääkäri valitsee sinulle sopivat valmisteet ja antaa ohjeet niiden käyttöön.
 

Keskeisten ruoka-aineiden valinta fosforirajoitteisessa ruokavaliossa

Alla olevassa taulukossa on pääpiirteet ruokavalioon soveltuvista ruoka-aineista. Ravitsemusterapeutin kanssa voit sopia ruokien yksilöllisistä käyttömääristä. Niihin vaikuttavat ruokailutottumukset ja mieltymykset sekä taudin vaihe ja ravinnon tarve.

Ruoka-aine                      

Arkikäyttöön suositeltavat
vaihtoehdot

Satunnaisesti käytettävät
vaihtoehdot

Leipä ja muut vilja-
valmisteet

Vaihdellen runsaskuituisia (vähintään 6 g kuitua/100 g tuotetta sisältäviä) ja vähäkuituisia (alle 6 g kuitua/100 g tuotetta sisältäviä) viljavalmisteita

Hiivalla tai ruokasoodalla kohotetut leivonnaiset, kuten pullat, monet keksit

Hapatetut leivät, kuten ruisleivät ja hapankorput



Leivinjauheella (sis. E450) kohotetut leivonnaiset, kuten kääretortut, muffinit, donitsit

Peruna

Tuoreista perunoista valmistetut lisäkkeet

Pakasteperunamuusi

Perunamuusijauhe ja perunahiutaleet (sis. E450)

Maito ja maidonkaltaiset valmisteet

Maito ja nestemäiset maitovalmisteet (mm. piimä, jogurtti, viili, rahka) fosforirajoituksen mukaan

Tuorejuusto, raejuusto

Kypsytetyt juustot fosforirajoituksen
mukaan

Kasvirasvakermat

Kasvipohjaiset maitoa korvaavat valmisteet (soija-, kaura- ja riisijuomat, -jogurtit,
-vanukkaat ja -kermat), joissa ei ole lisäainefosfaatteja




Sulatejuusto

Kasvipohjaiset valmisteet, joissa on lisäainefosfaatteja (E339–E341)

Kala, liha, sisäelimet, kananmuna ja kasviproteiinin lähteet

Ruodoton kala, broileri, kalkkuna, kananmunan valkuainen, porsas, nauta, riista, lisäainefosfaatittomat täyslihaleikkeleet

Vähäsuolaiset kasviproteiinin lähteet, esim. tofu, soijarouhe, Quorn, pavut ja linssit

Lisäainefosfaatteja (yleensä E450-E452) sisältävät lihavalmisteet, kuten makkarat, nakit, leikkeleet, kinkkusuikaleet

Kananmunan keltuainen, maksa, veriruoat

Valmisruoat tai puolivalmiit aterianosat

Tuotteet, joissa ei ole lisäainefosfaatteja

Lisäainefosfaatteja (E339–E341, E450–E452) sisältävät tuotteet, kuten osa pikanuudeleista, mikropitsoista, ohukaisista, tortillapohjista, lihapiirakoista, kastikejauheista

Muut ruoka-aineet

1–2 rkl pähkinöitä tai manteleita päivittäin

Siemenet

Suklaa

Virvoitusjuomat

Kivennäisvedet, sokeroimattomat hedelmävirvoitusjuomat

Kolajuomat