Päivitetty 19.3.2024

Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.33

Haavan kuormituksen välttäminen vatsan alueen avoleikkauksen jälkeen

Raskaiden taakkojen (yli 2 kg) nostamista, kantamista, siirtämistä sekä äkkinäisiä liikkeitä on vältettävä kuusi viikkoa leikkauksesta. Leikkaushaavaa rasittavia vartalon koukistuksia, kiertoja sekä ääriojennusta tulee välttää. Jos sinulla on lisäksi haava kyljessä, vuoteesta nousu tapahtuu terveen kyljen kautta. Voimakasta yläraajan käyttöä ei suositella kuuteen viikkoon leikkauksesta. Rintarangan ojennukseen sekä olkanivelen liikkuvuuteen tulee kiinnittää huomiota.

Jos jotain pitää esimerkiksi lattialta nostaa, kiinnitä huomiota nostotekniikkaan. Kun olet laskeutumassa kyykkyyn, pidä selkä mahdollisimman suorana, jolloin siirrät nostotyön jaloillesi. Samoin sukkien ja kenkien jalkaan laitossa älä kumarru eteen, vaan pidä selkä suorana. Pukeminen onnistuu nostamalla jalkaa toisen päälle, lonkkaa ja polvea koukistaen. Käytä apuna tarvittaessa rahia.

Kyljen kautta vuoteesta nousu on suositeltavaa kuusi viikkoa leikkauksesta. Leikkauksessa joudutaan katkaisemaan vatsalihaksia, ja niiden toipuminen ottaa aikansa. Kuuden viikon jälkeen voit aloittaa syvän poikittaisen vatsalihaksen harjoittamisen vetämällä kevyesti napaa kohti selkärankaa. Seuraavalla viikolla voit makuulta noustessa käsillä avustaen alkaa käyttämään vatsalihaksia asteittain rauhallisesti kivun mukaan. Varsinaisen vatsalihasharjoittelun voit aloittaa kevyesti kahden kuukauden kuluttua, mikäli haava on siisti ja se on parantunut normaaliin tapaan.

Aloita liikkuminen vointisi mukaan ja lisää kävelymatkaa vähitellen. Kävely tavalliseen tapaan riittää toipilasajan liikunnaksi. Kiinnitä kävellessä huomiota selän suoraan ryhtiin. Jos sinulla on kuntopyörä, sitä voi polkea kohtuullisen rauhalliseen tahtiin, muutaman minuutin kerrallaan matalalla vastuksella. Kestävyystyyppisiä kuntoliikuntalajeja voit jatkaa voinnin mukaan 6 – 8 viikon kuluttua. Paluusta mahdollisten urheiluharrastustesi pariin on jälkitarkastuksessa hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Autolla ajoa ei suositella neljään viikkoon leikkauksesta.

Pyri muuten viettämään mahdollisimman normaalia elämää!