Imettävän ja äidinmaitoa luovuttavan äidin ravitsemus - Potilasohjeet
Tays / äidinmaitokeskus
Potilasohje 40.00.05
Imettävän ja äidinmaitoa luovuttavan äidin ravitsemus
Imettäminen ja äidinmaidon luovuttaminen lisäävät ravinnontarvetta ja kuluttavat ravintoainevarastoja. Mitä enemmän maitoa erittyy, sitä suurempi on imettävän äidin ravinnontarve. Terveellinen ja monipuolinen ruoka, lepo sekä liikunta pitävät huolta sekä äidin että lapsen hyvinvoinnista.
Äidin ruoalla on vaikutusta äidinmaidon koostumukseen. Äidin ruokavalion rasvakoostumus heijastuu äidinmaidon rasvan laatuun. Täysjyväviljavalmisteet ja kasvikset lisäävät vesiliukoisten vitamiinien määrää äidinmaidossa.
Riittävästi täysipainoista ruokaa
Runsas maidoneritys lisää huomattavasti energiantarvetta. Osa maidoneritykseen tarvittavasta energiasta saadaan raskauden aikana elimistöön kertyneestä rasvasta, mutta valtaosa lisäenergiasta on saatava ruoasta. Imetys lisää yleensä ruokahalua ja äidin syömät ruokamäärät lisääntyvät luonnostaan. Säännöllinen ateriarytmi sisältää aamuaterian, lounaan, päivällisen sekä muutaman välipalan. Se edistää monipuolista syömistä ja omaa jaksamista.
Kun äiti imettää ja luovuttaa äidinmaitoa, hänen painonsa yleensä laskee. Tavoitteena on, että paino on imetyksen lopettamisen jälkeen sama kuin ennen raskautta. Pieni, tasainen painonpudotus, esimerkiksi noin 1–2 kiloa kuukaudessa, ei vaikuta maidontuloon. Painonhallintaa voidaan edistää pienillä muutoksilla, esimerkiksi liikkumalla ja syömällä säännöllisesti, suosimalla terveellisiä välipaloja ja syömällä harvemmin runsasrasvaisia ja -sokerisia ruokia.
Runsaasti juomista
Imettävä ja äidinmaitoa luovuttava äiti tarvitsee ylimääräistä nestettä yhtä paljon kuin äidinmaitoa erittyy. Jano viestii yleensä nesteen tarpeesta.
Sopivia juomia ovat vesi, rasvaton maito ja piimä, tee ja laimea, vähäsokerinen mehu. Paras janojuoma on vesi. Yrttiteet sekä ravintolisinä myytävät yrtti- ja merilevävalmisteet ja rohdokset eivät ole suositeltavia niiden sisältämien haitta-aineiden vuoksi. Runsasta kahvin juontia (yli 2 kupillista päivässä) kannattaa välttää, koska kofeiini kulkeutuu rintamaitoon.
Erityisesti yöimetyskerroilla kannattaa suosia juomana vettä. Yöllä sylkeä erittyy vähemmän kuin päivällä, joten sokeriset juomat reikiinnyttävät helposti hampaita. Imetyksen aikana makeutusaineet ovat kohtuullisesti käytettynä turvallisia, mutta myös niitä sisältävät juomat ovat happamia ja runsain määrin pitkin päivää juotuna nekin ovat haitallisia hampaille.
Päivittäin on hyvä syödä:
- täysjyväleipää (kuitua vähintään 6 g/100 g) ja puuroa
- perunaa, tummaa pastaa tai riisiä
- kasviksia, hedelmiä ja marjoja yhteensä 6 kourallista
- nestemäisiä, rasvattomia tai vähärasvaisia (rasvaa ≤ 1 %) maitovalmisteita 8 dl
- vähärasvaista (rasvaa alle 18 %) juustoa 2–3 viipaletta
- lihaa, kalaa, broileria tai kananmunaa
- leivällä 60–70 % rasvaa sisältävää margariinia
- salaatissa öljypohjaista salaatinkastiketta 1–2 rkl päivässä
Riittävän pehmeiden rasvojen saannin turvaamiseksi ruoanlaitossa ja leivonnassa on hyvä suosia pullomargariinia tai rypsiöljyä. Kalaa on suositeltavaa syödä vähintään 2–3 kertaa viikossa. Punaista lihaa ja lihavalmisteita suositellaan korkeintaan 500 g viikossa. Niiden sijasta suositaan siipikarjaa (broileri tai kalkkuna) tai kasviproteiinin lähteitä (palkokasvit, linssit, soijatuotteet ym.).
Lautasmalli auttaa monipuolisen aterian koostamisessa
|
Ravintolisät ruokavalion tukena
Jos nestemäisten maitovalmisteiden ja juuston käyttö on vähäistä, tarvitaan kalsiumia valmisteena 500–1000 mg päivässä (esim. Calcichew, Puru-Calsor, Calsorin, Kalcipos). Lisäksi voi käyttää kalsiumilla täydennettyjä elintarvikkeita.
Kaikille imettäville tai äidinmaitoa luovuttaville äideille suositellaan D-vitamiinilisää 10 µg/pv ympäri vuoden. D-vitamiinia saa ravinnosta parhaiten kalasta, margariineista ja vitaminoiduista maitotuotteista. Riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti ehkäisee osaltaan luuston haurastumista.
Kaksosia imettävälle äidille ja äidinmaidon luovuttajalle suositellaan ruokavalion tueksi monivitamiini- ja kivennäisainevalmistetta (esim. Multi-tabs Raskaus, Multivita Raskaus ja Imetys, Minisun Monivitamiini Mama).