Päivitetty 31.1.2022

Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.84

Irinotekaani-syöpälääkehoito

Mihin Irinotekaani-syöpälääkehoitoa käytetään ja miten se vaikuttaa?

Irinotekaani on solunsalpaajien ryhmään kuuluva syöpälääke, jota käytetään mm. ruoansulatuskanavansyöpien hoitoon. Se estää syöpäsolujen jakaantumista. Jos syöpäsolu ei pysty jakaantumaan, se tuhoutuu.

Hoidon toteutus

Irinotekaani-syöpälääkehoito annetaan suonensisäisesti ja hoito kestää noin tunnin. Hoitoon on kuitenkin hyvä varata aikaa muutama tunti enemmän mahdollisten viivytysten vuoksi etenkin, jos tulet hoitoon vuodeosastolle. Irinotekaani-syöpälääkehoito voidaan annostella 1–3 viikon välein ja hoitojen lukumäärä räätälöidään yksilöllisesti. Irinotekaaniin voidaan myös tarvittaessa yhdistää muita syöpälääkehoitoja. Pahoinvoinnin ehkäisemiseksi ennen poliklinikalle hoitoon tuloa saat ottaa ennalta ehkäisevän lääkityksen kotona ja vuodeosastolla tämä lääkitys annetaan hoidon yhteydessä. Saat kotiin reseptit pahoinvointi-, ummetus- ja ripulilääkkeistä.

Mitä haittavaikutuksia irinotekaani-syöpälääkehoidosta voi olla?

Kuten kaikki lääkkeet, myös irinotekaani-syöpälääkehoito voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Hoidosta aiheutuvat haittavaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä ja ne häviävät yleensä hoidon loputtua. Tyypillisimpiä haittavaikutuksia ovat hiustenlähtö, vatsan toiminnan muutokset kuten ripuli, limakalvo-oireet, väsymys, veriarvojen madaltuminen ja pahoinvointi. Harvinaisia haittoja ovat ihottumat, keuhkotulehdus ja allergiset reaktiot. Lääkitys voi vähentää ohimenevästi tartuntoja torjuvien valkosolujen määrää, mikä altistaa erilaisille tulehduksille. Tähän et voi vaikuttaa itse, mutta voit vähentää tulehdusriskiä hyvällä suu- ja käsihygienialla sekä mahdollisuuksien mukaan välttämällä kontakteja ihmisiin, jotka sairastavat nuhaa, flunssaa tai muita tarttuvia tauteja. Jos sinulle nousee yli 38 °C kuume tai yleiskuntosi heikkenee, ota heti yhteyttä hoitoyksikköösi tai päivystykseen. Lääkitys voi myös vähentää ohimenevästi verihiutaleiden ja punasolujen määrää, joista voi aiheutua verenvuodon herkkyyttä ja anemiaa.

Hoidon yhteydessä voi esiintyä ripulia tai ummetusta. Hoidon jälkeen on hyvä hankkia valmiiksi varalle ripulin hoitoon määrätyt lääkkeet, jotta ne voi aloittaa ripulin heti ilmetessä. Ripuli saattaa alkaa jo lääkehoidon annon aikana ja siihen voi liittyä lisääntynyttä kyyneleritystä, vatsakipua ja hikoilua. Kerro hoitajalle oireistasi, joita hoidetaan atropiinipistoksin hoidon aikana. Varsinainen ripuli alkaa vasta muutaman vuorokauden kuluttua lääkehoidon annosta. Ripulin hoitoon suositellaan seuraavasti loperamidia (Imocur® tai Imodium®): Aloitusannos on 2 kapselia, sitten yksi kapseli kahden tunnin välein kunnes suoli on toimimatta 12 tuntia. Loperamidia saa ottaa enintään 13 kapselia vuorokaudessa.

Ota yhteyttä hoitoyksikköösi tai päivystykseen, jos loperamidihoitoa on tarvetta jatkaa yli 48 tuntia. Ripulin yhteydessä on erityisen tärkeää nauttia runsaasti nesteitä. Voit käyttää myös apteekista ilman reseptiä saatavaa nesteytysjuomaa (esim. Floridral® tai Osmosal®) olosi kohentamiseksi. Kerro hoitohenkilökunnalle oireistasi.

Mikäli pahoinvoinninestolääkityksestä huolimatta tunnet pahoinvointia hoidon jälkeen, kerro siitä hoitohenkilökunnalle. Pahoinvoinninestolääkitystä voidaan usein muuttaa ja räätälöidä sopivaksi. Pahoinvointia voi myös itse ehkäistä juomalla riittävästi nesteitä (1,5-2 l) ja nauttimalla hoidon jälkeen helposti sulavaa ruokaa pieniä annoksia kerrallaan.

Eritteiltä suojautuminen

Lääkeaine poistuu elimistöstä pääsääntöisesti virtsaan ja ulosteisiin viiden vuorokauden aikana. Tämän vuoksi suositellaan ennen hoitoa ja hoidon jälkeen parin päivän ajan runsaampaa nesteiden nauttimista. Kiinnitä lisäksi erityistä huomiota intiimi- ja käsihygieniaan wc-käyntien yhteydessä. Seksuaalisessa kanssakäymisessä k.o. aikana on hyvä suojautua eritteiltä (kondomin käyttö).

Autolla ajo

Mikäli tunnet olosi hyväksi hoidon jälkeen, ei ole estettä autolla ajamiseen. Jos olet ajokyvystäsi epävarma, on syytä olla ajamatta. Mikäli hoidon yhteydessä olet saanut loratsepaami-lääkettä (Temesta®) pahoinvoinnin estoon, autolla ajoa ei suositella lääkityksen mahdollisesti aiheuttaman väsymyksen vuoksi.

Raskauden ehkäisy

Hedelmällisessä iässä olevien naisten ja miesten tulee käyttää luotettavaa ehkäisyä hoidon aikana ja vähintään kuuden kuukauden ajan hoidon päättymisen jälkeen.

Ota yhteys hoitohenkilöstöön tai päivystykseen, jos sinulla on

 • kuumetta yli 38 °C
 • vuoto-oireita: laajoja mustelmia, ienverenvuotoa, pitkittynyttä nenäverenvuotoa, gynekologista vuotoa, veriyskää, verioksennuksia, mustia ulosteita tai verivirtsaisuutta
 • kovia vatsakipuja, pitkittynyttä ummetusta tai ripulia yli 48 tuntia
 • oksentelua, joka jatkuu runsaana yli vuorokauden lääkityksestä huolimatta
 • suun alueen haavoja
 • laaja-alaista ihottumaa (myös nokkosihottuma) tai muu yliherkkyysreaktio (esimerkiksi jalkojen, käsien, nilkkojen tai kurkun turpoaminen)
 • hengitys- tai nielemisvaikeuksia
 • sekavuutta, kouristuksia
 • huimausta, tajuttomuutta
 • ennen seuraavaa hoitoa esim. flunssan oireita, kuumetta, vatsakipuja yms.

Solunsalpaajia saaville on tehty myös ohjausvideo, jonka löydät internet-osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=KtIJlJVHiMQ

Yhteystiedot

Syöpätautien poliklinikan lääkehoidon puhelin 03 311 63468. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin.

Viikonloppuisin sekä yö- ja ilta-aikaan, ota ongelmatilanteissa yhteyttä

 • Syöpätautien vuodeosasto RS1, puhelin 03 311 63311
 • Syöpätautien vuodeosasto RS2, puhelin 03 311 63312
 • Päivystysapu, puhelin 116 117