Päivitetty 7.7.2023

Tays / reumaortopedia
Potilasohje 10.12.35

Isovarpaan tyvinivelen jäykistysleikkaus (MTP I artrodeesi)

Leikkauksen syyt

Isovarpaan tyvinivelen luudutuksella hoidetaan kuluneen nivelen kipuoiretta ja korjataan vaivaisenluun (hallux valgus) virheasento. Vaikka isovarpaan tyvinivel on jäykistetty, kärkinivel jää kuitenkin liikkuvaksi. Jäykistyksestä huolimatta liikkuminen yleensä helpottuu. Korkeakorkoisten kenkien käyttö tai harrastukset, joissa vaaditaan suurta isovarpaan tyvinivelen liikkuvuutta (varpaille nousu) eivät kuitenkaan usein ole mahdollisia. Leikkauksen jälkeen päkiästä hyvin rullaava jalkine helpottaa merkittävästi liikuntaharrastuksia.

Leikkauksen periaatteet

Leikkaus kestää vajaan tunnin ja se tehdään tavallisesti selkäpuudutuksessa. Nivelestä poistetaan jäljellä olevat rustot ja verestetään luupinnat. Asento korjataan, luut laitetaan yhteen ja kiinnitetään esim. ruuvilla tai metallilevyllä. Materiaalina on yleensä titaani, joka ei aiheuta vierasesinereaktioita.

Leikkaukseen liittyvät riskit

Luudutettava alue voi jäädä luutumatta (pseudoatroosi). Mahdollisia riskejä ovat myös haavan paranemisongelmat, haavan tulehdus, hermo- ja verisuonivammat.

Tyvinivelen mahdollisimman toimivan asennon määrittäminen leikkauksessa on haastava. Joskus isovarpaan asento tuottaa leikkauksen jälkeen merkittäviä ongelmia kengissä tai kävellessä, jolloin harkitaan asentoa korjaavaa uusintaleikkausta.

Ennen leikkausta

Sinut kutsutaan tulotarkastuskäynnille poliklinikalle 1–3 viikkoa ennen suunniteltua leikkausajankohtaa. Osan tulotarkastuksista hoidamme puhelimitse. Mikäli sinulla on kutsun saapuessa ihorikkoja tai jokin tulehdus, ota viipymättä yhteyttä hoidonjärjestelijään. Ennen tulotarkastusta pyydämme täyttämään Toimenpiteeseen tulevan potilaan esitietokyselyn Omatays.fi -palvelussa. Tarvittaessa leikkauskutsun mukana lähetetään esitietolomake ja kotilääkekortti täytettäväksesi. Tulotarkastuksessa sairaanhoitaja tarkistaa niiden avulla kanssasi leikkausta varten tarvittavat tiedot ja anestesialääkäri tekee anestesiologisen arvion. Leikkaavan lääkärin tapaat tarvittaessa vielä tulotarkastuksen yhteydessä.

Leikkaukseen saavutaan yleensä leikkauspäivän aamuna Tays Keskussairaalan sisätautien ja reumakeskuksen osastolle (SIRE), B-rakennus, 11. krs.

Leikkauksen jälkeinen kuntoutus ja hoito

Kotiuttaminen tapahtuu yleensä ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Etukevennettyä kenkää käytetään noin kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen, kyynärsauvat kävelyn tukena. Päkiälle astuminen ilman erikoiskenkää on ehdottomasti kielletty kuuden viikon ajan. Yksilölliset varausohjeet on kerrottu loppulausunnossa (sairaala-ajan hoitoyhteenvedossa). Liikkuminen erikoiskengän kanssa harjoitellaan ennen kotiutusta osastolla fysioterapeutin ohjauksessa.

Leikkauksen jälkeen jalkaan tulee turvotusta, joka lisää kipua ja hidastaa haavan paranemista. Turvotuksen estämiseksi jalkaa tulee pitää koholla esimerkiksi tyynyjen tai rahin päällä. Noudata kipulääkkeiden käytöstä saamiasi ohjeita. Kipulääkitystä on hyvä käyttää säännöllisesti etenkin ensimmäisen viikon ajan.

Leikkausta varten tauotetut reumalääkkeet aloitetaan yleensä uudelleen ompeleiden poiston jälkeen, mikäli haava on parantunut normaalisti.

Ensimmäinen jälkikontrolli poliklinikalla on 6–8 viikkoa leikkauksesta. Tuolloin otetaan röntgenkuvat ja lääkäri tarkistaa luutumisen etenemisen. Lopputarkastus röntgenkuvineen on tarvittaessa noin kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta. Sairausloman pituus on 3 viikosta 2 kuukauteen työtehtävästä riippuen. Lääkäri arvioi sairausloman pituuden yksilöllisesti. Tarvittaessa sairausloman jatko hoidetaan työterveydessä.

Leikkauksessa käytetyt kiinnitysvälineet (esim. ruuvit) poistetaan vain tarvittaessa. Lopullinen luutuminen tapahtuu noin 3–6 kuukautta leikkauksesta.

Tarkemmat haavanhoito-ohjeet, jatkohoito- ja kuntoutusohjeet saat osastolta ennen kotiutusta.

Yhteydenotto

Tämän yleisohjeen lisäksi voit tiedustella leikkaukseen liittyvistä asioista Reumakeskuksesta reumaortopedian hoidonjärjestelijältä, puhelin 03 311 63080 tai osastolta, puhelin 03 311 63214.

Tervetuloa leikkaukseen Tays Reumakeskukseen!