Päivitetty 10.5.2023

Tays Silmäkeskus
Potilasohje 50.00.21

Kaihileikkaus päiväkirurgisesti Tays Silmäkeskuksessa

Harmaakaihi aiheutuu silmän mykiön samentumisesta. Tällöin valo läpäisee mykiön huonommin ja näkö hämärtyy. Useimmiten sameneminen johtuu ikääntymisestä. Joskus mykiön samentumisen voi aiheuttaa silmätapaturma tai silmäsairaus. Kaihi ei aiheuta pysyvää näkövammaa.

Kaihin hoitona on leikkaus, jossa silmän samentunut mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan tekomykiö. Tekomykiön valinnasta ja tavoitellusta lasivahvuudesta keskustellaan kanssasi ennen leikkausta. Valintaan vaikuttaa se, haluatko nähdä leikkauksen jälkeen ilman silmälaseja lähelle vai kauas.

Kaihileikkaus tehdään puudutuksessa ja se on toimenpiteenä nopea ja kivuton. Leikkaus on päiväkirurginen eli kotiudut leikkauspäivänä. Molempien silmien kaihileikkaus tehdään samalla kertaa, mikäli molempien silmien leikkauskriteerit täyttyvät ja se on turvallista. Valinta on aina potilaskohtainen ja varmistuu lopullisesti leikkauksen aikana.

Lisätietoa kaihista ja Tays Silmäkeskuksessa tehtävästä kaihileikkauksesta löydät Terveyskylä.fi -sivustolta Silmäsairauksien talosta. Sivustolla voit tutustua esimerkiksi ohjausvideoihin, joissa ohjataan kaihileikkaukseen valmistautumisessa ja kerrotaan kaihileikkauksen jälkeisestä kotihoidosta.

Tays Silmäkeskuksen tutkimus- ja vastaanottotilat ovat osittain monitoimitiloja, joissa voi olla useampi kuin yksi potilas saman aikaisesti. Mikäli tämä ei sovi sinulle, kerro siitä vastaanottavalle henkilölle.

Valmistautuminen leikkaukseen

Täytä huolellisesti lomakkeet ja tuo ne mukanasi sairaalaan, mikäli ne on liitetty kutsukirjeeseen tai postitettu sinulle aiemmin. Kirjaa lomakkeeseen ajantasainen kotilääkitys (lääkkeen nimi, vahvuus ja annostus) tai liitä mukaan lääkelista. Mikäli esitietolomake on puutteellisesti täytetty, saattaa leikkauksesi peruuntua.

Huolehdi, että pitkäaikaissairautesi ovat hyvässä hoitotasapainossa ennen leikkausta. Veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkitystä ei tarvitse tauottaa ennen kaihileikkausta.

Käy suihkussa ja pese hiukset leikkausta edeltävänä iltana. Saunominen on kielletty kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen. Pukeudu mukaviin, kiristämättömiin vaatteisiin. Leikkauksessa ei saa olla silmä- eikä kasvomeikkiä eikä kynsilakkaa. Poista tekoripset/ripsipidennykset ja kasvojen alueen korut ennen leikkausta. Vältä voimakkaasti hajustettujen hygieniatuotteiden käyttöä.

Leikkausaamuna voit ottaa säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet. Syö normaalisti ennen sairaalaan tuloasi. Mikäli käytät silmänpainelääkitystä, laita tipat normaalisti ennen leikkaukseen tuloa. Ota mukaasi sairaalaan päivän aikana tarvitsemasi lääkkeet. Halutessasi voit ottaa mukaasi myös välipalaa.

Saapuminen sairaalaan

Ilmoittautuminen tapahtuu Silmäkeskuksen sisääntuloaulassa olevalla automaatilla. Siirry odottamaan automaatin tulosteessa ohjattuun tilaan. Hoitaja vastaanottaa ja valmistelee sinut leikkaukseen. Tässä yhteydessä otetaan leikkausta varten tarvittavat mittaukset. Varaa sairaalassa oloon aikaa 3-5 tuntia.

Kotiutuminen ja kaihileikkauksesta toipuminen

Saat kirjalliset ohjeet ja Oftan Dexa-Chlora-silmätippapullon kotiutuessasi. Dexa-Chloraa käytetään leikattuun silmään yksi (1) tippa neljä (4) kertaa päivässä neljän viikon ajan. Voit käyttää lisäksi kosteuttavia silmätippoja helpottamaan roskantunnetta leikkauksen jälkeen.

Kaihileikkauksen jälkeen toipumisaika on noin kaksi viikkoa. Tänä aikana tulee välttää raskaita ponnisteluja ja nostoja sekä raskasta fyysistä liikuntaa. Sairauslomaa lääkäri kirjoittaa yleensä tälle ajalle huomioiden työn vaativuuden ja yksilölliset tarpeet. Leikkauksen jälkeen näkö aluksi vaihtelee. Voit käydä silmälasimäärityksessä optikolla tai silmälääkärillä aikaisintaan yhden kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Välittömästi kaihileikkauksen jälkeen ei saa ajaa autoa. Leikkaava lääkäri arvioi, milloin voit ajaa autoa. Ajokielto on yksilöllinen.

Tiedustelut ja peruutukset

Lähetteen tai poliklinikkakäynnin perusteella tehty toimenpidepäätös on voimassa yhden vuoden. Perustellusta syystä voit siirtää toimenpidettä kerran, useampi siirto johtaa toimenpidejonosta poistamiseen.

Mikäli haluat perua ajan tai sinulla on kysyttävää silmätoimenpiteeseesi liittyen, ota yhteys hoidonvaraustiedustelun numeroon 03 311 66986 arkisin kello 10-11 ja kello 13-14. Äkillisesti sairastuessasi (ilta- tai viikonloppuaikaan) soita suoraan silmätautien osastolle numeroon 03 311 66987. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi nauhoitteen ohjeen mukaisesti.