Kaliumrajoitus - Potilasohjeet
Ravitsemusterapia / sisätaudit/ nefrologia
Potilasohje RA.16.06
Kaliumrajoitus
Mitä kalium on ja miten sitä seurataan?
Kalium on solujen normaalille toiminnalle tärkeä kivennäisaine. Kaliumin normaalipitoisuus veressä (lyhenne P-K) on 3,3–4,8 mmol/l. Veren kaliumpitoisuuden arvoa yli 5 mmol/l pidetään liian suurena. Yleisin syy kaliumarvon nousuun on munuaisten vajaatoiminta, jonka seurauksena kaliumin erittyminen virtsaan vähenee. Myös eräät lääkkeet voivat nostaa kaliumarvoa.
Kaliumarvoa seurataan säännöllisesti verikokeilla munuaispoliklinikkakäyntien yhteydessä sekä hemodialyysipotilailla hoitojen yhteydessä. Lievä kaliumarvon suureneminen ei yleensä aiheuta oireita. Jos kaliumin pitoisuus on yli 5,5 mmol/l, alkaa esiintyä lisääntyvästi väsymystä, lihasheikkoutta, erilaisia tuntoaistimuksia jäsenissä ja vaikeissa tapauksissa lopulta halvausoireita. Pahimmillaan korkea kaliumpitoisuus voi aiheuttaa vakavia sydämen rytmihäiriöitä.
Miksi kaliumrajoitus on tarpeen?
Ruokavalion kaliumrajoituksen tarkoituksena on estää veren korkean kaliumpitoisuuden aiheuttamia oireita ja vaaratilanteita.
Ruokavalio auttaa
Ruokavalio vaikuttaa veren kaliumpitoisuuteen. Kaliumia on vaihtelevia määriä lähes kaikissa ruoka-aineissa. Kaliumin saantilähteitä arvioitaessa on aina otettava huomioon, kuinka usein ja kuinka paljon kerralla kaliumpitoisia ruoka-aineita syöt. Kaliumrajoituksen toteuttaminen suunnitellaan yksilöllisesti ruokatottumustesi pohjalta. Tähän saat apua ravitsemusterapeutilta. Häneen saat yhteyden hoitajan kautta.
Keskeisten ruoka-aineiden valinta kaliumrajoitteisessa ruokavaliossa
Ravitsemusterapeutin kanssa voit keskustella ruoka-aineiden käsittelystä ja sopia tarkemmin ruoka-aineiden sopivista käyttömääristä.
Alla olevaan listaan on koottu kaliumrajoitteisessa ruokavaliossa huomioitavia asioita. Lisäksi listassa on ruoka-aineiden käsittelyohjeita kaliumin vähentämiseksi..
Viljavalmisteet
- Valitse viljavalmisteet pääasiassa vähäkuituisina. Sopivia ovat esim. vaaleat leivät (sis. kuitua alle 5 g/100 g), riisi ja makaroni.
- Voit nauttia annoksen hiutalepuuroa päivittäin.
Peruna
- Perunoita voit syödä 1–2 kappaletta päivittäin. Ne tulee keittää kuorittuina ja lohkottuina runsaassa vedessä. Älä käytä keitinvettä ruoanvalmistuksessa.
Kasvikset
- Nauti kasviksia päivittäin. Sopiva käyttömäärä on yksilöllinen.
- Suosi vedessä keitettyjä ja pakastekasviksia. Älä käytä keitinvettä ruoanvalmistuksessa.
Marjat ja hedelmät
- Sopiva määrä on esimerkiksi 1 hedelmä ja 1–2 dl marjoja päivässä. Vältä banaanin, kiivin, avokadon sekä kuivattujen hedelmien ja marjojen päivittäistä käyttöä.
- Voit käyttää myös säilykehedelmiä. Älä käytä säilykehedelmien lientä.
- Täys-, tuore- ja kotimehujen käyttömäärät arvioidaan yksilöllisesti.
Maito- ja maitoa korvaavat valmisteet
- Käytä maitoa, piimää, viiliä, jogurttia, jäätelöä, rahkaa ja soijapohjaisia valmisteita korkeintaan 2 dl päivässä.
- Kaura-, riisi- ja mantelipohjaiset valmisteet sopivat.
Muut
- Kahvin sopiva käyttömäärä arvioidaan yksilöllisesti.
- Vältä mineraalisuolaa (esim. Pan-suola®, Seltin®) ruoanvalmistuksessa.
- Pähkinöiden ja manteleiden sopiva käyttömäärä on enintään 2 ruokalusikallista päivässä.
- Käytä suklaata vain herkkuannoksena. Sopiva määrä on 2–4 palaa, ei kuitenkaan päivittäin.