Päivitetty 8.12.2023

Tays / syövänhoito, sisätaudit
Potilasohje 65.00.78

Kalsiumin ja D-vitamiinin saanti osteoporoosiriskipotilailla

Osteoporoosin vaaraa voit vähentää huolehtimalla riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista sekä liikunnasta. Näistä on hyötyä sekä nuorena että vanhempana.

Kalsiumin saantisuositus

Kalsiumin kokonaissaanti tulisi olla 1000–1500 mg/vrk. Turvallisen saannin yläraja terveillä aikuisilla on 2500 mg/vrk.

Kalsiumin lähteenä ensisijaisesti ravinto:

Elintarvike

määrä

kalsiumia, mg

maito, piimä, viili, jogurtti, maitorahka sekä vastaavat kalsiumilla rikastetut kasvipohjaiset valmisteet

2 dl

240

juustosiivu

3 siivua (25 g)

230

raejuusto

1 dl (85 g)

60

sulatejuusto

1 viipale / 20 g

200

leipäjuusto

25 g

150

Muista elintarvikkeista kuin maitotuotteista saadaan keskimäärin 300 mg kalsiumia/vrk.

Kalsiumin saantia voit arvioida myös käypahoito.fi-verkkosivuilla olevalla Kalsiumin saannin pika-arviointi-laskurilla.

D-vitamiinin saantisuositus

Ikäryhmä

Suositeltava saanti ravinnosta ja lisistä

Lisätarve
(ruoasta saatavan D-vitamiinin lisäksi)

18–74 v

10 µg/vrk

10 µg/vrk tarvittaessa*

≥ 75-v

20 µg/vrk

20 µg/vrk ympäri vuoden

* Silloin, kun ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita/maitotuotteita korvaavia valmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa 2–3 kertaa viikossa, suositellaan 18–74-vuotiaille 10 µg D-vitamiinilisää vuoden pimeimpänä aikana (loka-maaliskuussa).

Lähde: Osteoporoosi Käypä hoito-suositus 12/2020, Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023

Tämän käsikirjän vastuuhenkilö

Engren Meeri