Päivitetty 14.11.2023

Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.88

Kapesitabiini-syöpälääkehoito

Mihin kapesitabiini-syöpälääkehoitoa käytetään ja miten se vaikuttaa?

Kapesitabiini on solunsalpaajien ryhmään kuuluva syöpälääke, jota käytetään muun muassa ruuansulatuskanavan syöpien, rintasyövän sekä monien muiden syöpien hoitoon. Kapesitabiini-tabletit sisältävät solunsalpaajien esiastetta, joka vasta imeydyttyään elimistöön muuttuu vaikuttavaksi solunsalpaajaksi. Kapesitabiini estää syöpäsolujen jakaantumista. Jos syöpäsolu ei pysty jakaantumaan, se tuhoutuu. Tällä tavalla toimien kapesitabiini pysäyttää syöpäkasvaimen kasvun. Kapesitabiinilääkkeestä on käytössä useita rinnakkaislääkkeitä, jotka ovat yhtä laadukkaita, turvallisia ja tehokkaita kuin alkuperäiset lääkkeet. Lääkevaihdon vuoksi lääkkeesi kauppanimi, tabletin muoto ja pakkaus saattavat vaihtua hoitosi aikana.

Hoidon toteutus

Lääkäri määrittää yksilöllisesti sinulle oikean kapesitabiini-annoksen ja hoitojakson. Tavallisimmin kapesitabiinitabletteja otetaan kahden viikon ajan aamuin illoin, jonka jälkeen seuraa vähintään seitsemän vuorokauden lepovaihe, jolloin tabletteja ei oteta. Tätä 21 vuorokauden ajanjaksoa kutsutaan yhdeksi hoitojaksoksi. Joskus lääkettä otetaan myös lyhyemmissä jaksoissa tai esimerkiksi sädehoidon kanssa jatkuvana. Kapesitabiiniin voidaan myös tarvittaessa yhdistää muita syöpälääkehoitoja.

  • Ota sinulle määrätyt tabletit ohjeen mukaan aamuin ja illoin nesteen kera.
  • Ota tabletit 30 minuutin kuluessa ruokailusta (esimerkiksi aamupalan ja iltapalan jälkeen).
  • Jos olet ottanut enemmän kapesitabiinia kuin sinun pitäisi, ota yhteys hoitoyksikköösi ennen seuraavan annoksen ottamista.
  • Jos unohdat ottaa kapesitabiinin, älä ota unohtamaasi annosta ollenkaan. Älä kaksinkertaista seuraavaa annostusta. Jatka hoitoa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti ja kirjaa tieto päiväkirjaan hoitoyksikkösi tiedoksi.
  • Jos hoidosta tulee pahoinvointia, ota ennen lääkkeen ottoa pahoinvointilääkitystä. Metoklopramidi on miedompi ja sitä voi ottaa 1-3 kertaa päivässä. Jos se ei auta, Granisetronia voit ottaa lisäksi 2 mg/vrk.

Jos sinulla on käytössäsi verta ohentava lääke (Marevan®), INR-arvo on tarkistettava useammin hoidon aikana, sillä kapesitabiini voi voimistaa Marevanin verta ohentavaa vaikutusta. Lääkkeiden yhteisvaikutusten välttämiseksi useissa tilanteissa kapesitabiini-hoidon ajaksi Marevanin tilalle otetaan käyttöön pistoksena annosteltava verenohennuslääke.

Mitä haittavaikutuksia kapesitabini-syöpälääkehoidosta voi olla?

Kuten kaikki Iääkkeet, myös kapesitabiini-syöpälääkehoito voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Hoidosta aiheutuvat haittavaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä ja ne häviävät yleensä hoidon loputtua. Tyypillisimpiä haittavaikutuksia ovat ripuli, pahoinvointi, oksentelu, suutulehdus (suun ja nielun haavaumat), vatsakipu, käsi-jalkaoireyhtymä (kämmenien ja/tai jalkapohjien ihon kuivuminen ja hilseily) pistely, puutuminen, kipu, turvotus tai punoitus) ja ruokahaluttomuus. Muita vähemmän yleisiä ja yleensä lieviä haittavaikutuksia ovat veren valko- ja punasolumäärän väheneminen, ihottumat, lievä hiustenlähtö, väsymys, päänsärky, puutuminen tai pistelevä tunne, makuhäiriöt, huimaus, nenäverenvuoto, verenvuoto suolesta, suun kuivuminen ja ihon värjäytyminen. Harvinaisia haittoja ovat sydämen rytmihäiriöt, rintakipu ja sydänsairauden paheneminen.

Kapesitabiini-potilaspäiväkirja hoidon seurannan tueksi

Päiväkirjan tarkoituksena on auttaa kapesitabiini-hoidon toteutuksen seurannassa. Päiväkirjan pitäminen antaa tarkkaa tietoa hoidostasi ja auttaa hoitohenkilökuntaa hoitosi suunnittelussa ja seurannassa. Aamulla ensimmäisen annoksen ottamisen jälkeen kirjaa ylös päivämäärä sekä ottamiesi tablettien lukumäärä. Illalla toisen annoksen otettuasi kirjaa, montako tablettia olet ottanut sekä oma arviosi voinnistasi merkitsemällä hyvä (x) jos tunnet olosi hyväksi, tai oireita (x) mikäli vointisi ei ole hyvä. Kirjaa myös mahdolliset haittavaikutukset, joita päivän aikana on esiintynyt ”haittavaikutukset”-sarakkeeseen käyttäen päiväkirjan alareunassa olevia lyhenteitä ja alla olevassa taulukossa olevia vaikeusasteita (1–4). Käytä “Lisähuomiot ja kommentit” -saraketta kommentteihin haittavaikutusten vakavuudesta ja kertoaksesi mahdollisista epämääräisistä tuntemuksista, joilla voi olla vaikutusta hoitoosi tai sairauteen.

Esimerkkejä päiväkirjan täyttämisestä:

  • Jalkojen turvotusta, mutta ei kipua = IHO 1
  • Yöllinen ulostamisen tarve = RIP 2
  • Pahoinvointia aamulla = PAH 1

Haittavaikutuksen vaikeusaste

Voit käyttää näiden taulukoiden vaikeusasteita (1–3) täyttäessäsi potilaspäiväkirjaa tai kertoessasi kokemistasi haittavaikutuksista lääkärillesi tai syöpäsairaanhoitajallesi.

Taulukko 1. Käsi-jalkaoireyhtymän vaikeusaste (IHO)

1

2

3

Tunnottomuus, pistely, kivuton punoitus ja turvotus, epämukavuus joka ei haittaa jokapäiväisiä toimintoja

Kivulias punoitus ja turvotus, epämukavuus joka haittaa jokapäiväisiä toimintoja.

Vetistävä hilseily, haavaumia, rakkuloita, vaikea kipu. Hankaloittaa jokapäiväisiä toimintoja.

Taulukko 2. Ripuliluokitus (RIP)

1

2

3

Alle neljä ulostuskertaa enemmän vuorokaudessa tai vähäinen avanne-erityksen lisääntyminen verrattuna aikaan ennen hoitoa.

4–6 ulostekertaa enemmän vuorokaudessa tai kohtalainen avanne-erityksen lisääntyminen.

Yli seitsemän ulostekertaa enemmän vuorokaudessa, pidätyskyvyttömyyttä, sairaalahoidon tarve, runsas avanne-erityksen lisääntyminen, rajoittaa päivittäisistä toimista selviämistä.

Taulukko 3. Pahoinvointiluokitus (PAH)

1

2

3

Yksi pahoinvointikerta vuorokaudessa

2–5 pahoinvointikertaa vuorokaudessa

Kuusi tai useampi pahoinvointikerta vuorokaudessa, tai
tarvitset suonensisäistä nesteytystä

Lopeta heti kapesitabiinin ottaminen ja ota yhteys hoitoyksikköösi (virka-aikana) tai päivystykseen, jos sinulle ilmaantuu jokin seuraavista oireista:

  • Ripuli: jos ulostat useammin kuin neljä kertaa vuorokaudessa tai sinulla on ripulia yöllä.
  • Kuume tai infektio: jos sinulla on lämpöä 38 ºC tai enemmän, tai muita tulehduksen oireita.
  • Rintakipu: jos koet rintakehän keskelle paikallistuvaa rintakipua, erityisesti rasituksen aikana.

Jos edellä mainitut haittavaikutukset huomataan ajoissa, ne Iievittyvät yleensä 2–3 päivässä Iääkkeen lopettamisesta. Ota yhteys hoitoyksikköösi, jos haittavaikutukset kuitenkin jatkuvat.

Eritteiltä suojautuminen

Lääkeaine poistuu elimistöstä pääsääntöisesti virtsaan yhden vuorokauden aikana. Tämän vuoksi suositellaan ennen hoitoa ja hoidon jälkeen parin päivän ajan runsaampaa nesteiden nauttimista. Kiinnitä lisäksi erityistä huomiota intiimi- ja käsihygieniaan wc-käyntien yhteydessä. Seksuaalisessa kanssakäymisessä kyseessä olevana aikana on hyvä suojautua eritteiltä (kondomin käyttö).

Autolla ajo

Mikäli tunnet olosi hyväksi hoidon jälkeen, ei ole estettä autolla ajamiseen. Jos olet epävarma ajokyvystäsi, on syytä olla ajamatta.

Raskauden ehkäisy

Hedelmällisessä iässä olevien naisten ja miesten tulee käyttää luotettavaa ehkäisymenetelmää hoidon aikana ja vähintään kuuden kuukauden ajan hoidon päättymisen jälkeen.

Ota yhteys hoitohenkilöstöön, jos sinulla on:

  • kuumetta yli 38 °C tai muita infektion oireita
  • vuoto-oireita: laajoja mustelmia, ienverenvuotoa, pitkittynyttä nenäverenvuotoa, gynekologista vuotoa, veriyskää, verioksennuksia, mustia ulosteita tai verivirtsaisuutta
  • kovia vatsakipuja, pitkittynyttä ummetusta tai ripulia yöllä tai ulostat yli neljä kertaa vuorokaudessa
  • oksentelua useammin kuin kerran vuorokaudessa
  • pahoinvointia: jos menetät ruokahalusi tai nauttimasi ruokamäärä on huomattavasti pienempi kuin tavallisesti
  • suutulehdus: jos suuhusi ilmaantuu kipua, punoitusta, turvotusta tai haavaumia
  • käsi- ja jalkaoireyhtymä: jos sinulla on käsien tai jalkojen kipua, turvotusta ja punoitusta
  • laaja-alaista ihottumaa tai muu yliherkkyysreaktio
  • sekavuutta, kouristuksia
  • ennen seuraavaa hoitoa esimerkiksi flunssan oireita, kuumetta, vatsakipuja tai muita oireita

Syöpätautien poliklinikan lääkehoidon puhelin 03 311 63468. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi ohjeiden mukaan. Soitamme sinulle takaisin.

Viikonloppuisin sekä yö- ja ilta-aikaan ota ongelmatilanteissa yhteyttä:

  • Syöpätautien vuodeosasto RS1, puhelin 03 311 63311
  • Syöpätautien vuodeosasto RS2, puhelin 03 311 63312
  • Päivystysapu, puhelin 116 117