Päivitetty 20.12.2023

Tays / Gastroenterologia
Potilasohje 10.13.20

Kapselitähystys (ohutsuolen kapselikamerakuvaus)

Kapselitähystyksessä kuvataan ohutsuolen seinämiä suolistossa suolen liikkeiden mukana kulkevalla kapselikameralla.

Täytä oheinen kyselylomake ja palauta se hoitajalle tullessasi tutkimukseen.

Kerro etukäteen lääkärille, jos sinulla on nielemisvaikeuksia tai suoliston tukosoireita.

Vältä tupakointia tutkimuspäivänä.

Valmistautuminen

Lopeta rautalääkkeen käyttö neljä päivää ennen tutkimusta.

Syö tutkimusta edeltävänä päivänä ainoastaan nestemäistä ruokaa, esimerkiksi löysää puuroa, velliä, viiliä, kiisseliä, mehukeittoa tai sosekeittoa ja juotavaa. Älä syö tutkimuspäivän aamuna mitään ja noudata tyhjennysohjeita.

Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä tähystävään yksikköön.

Jotta ohutsuoli olisi kauttaaltaan tyhjä eritteistä, juo edeltävänä iltana tyhjennysliuosta vaihtoehtoisesti joko

  • kaksi litraa Vistaprep® -liuosta (yksi pussillinen jauhetta yhteen litraan vettä)

tai

  • lasillinen Picoprep® -liuosta (yksi pussillinen jauhetta lasilliseen vettä), odota puoli tuntia ja juo sitten lisäksi 2-3 litraa muita nesteitä.

Tämän jälkeen voit juoda vielä kirkkaita juotavia (vesi, omenamehu, päärynämehu, tee tai kahvi ilman maitoa) sekä ottaa mahdolliset käytössäsi olevat lääkkeet. Älä syö tai juo mitään kello 22 jälkeen. 

Tyhjennysaineet täytyy ostaa omalla kustannuksella apteekista ilman reseptiä.

Tutkimuspäivän aamuna

Voit ottaa välttämättömät aamulääkkeesi pienen vesitilkan kanssa vielä kahta tuntia ennen tutkimusta. Älä syö tai juo muuten mitään.

Pukeudu löysiin, kaksiosaisiin vaatteisiin jotta seurantalaitteet saadaan kiinnitettyä vatsalle. Useimmiten käytössä on laitevyö, joka tulee vaatteiden päälle.

Tutkimuksen kulku

Aluksi sinulle annetaan mahalaukun tyhjenemistä edistävä lääke (metoklopramidi, esimerkiksi Primperan®). Se nopeuttaa kapselikameran siirtymistä ohutsuoleen.

Sairaanhoitaja kiinnittää vatsalle seurantalaitevyön, joka yhdistetään tallentimeen. Tallennin on pieni tietokone olkalaukussa, jonka saat kannettavaksesi.

Sinulle annetaan nieltäväksi kapseli. Kapselin nielaisemisen jälkeen sinun tulee olla vielä kaksi tuntia syömättä ja juomatta. Sen jälkeen saat alkaa juoda yllä mainittuja kirkkaita nesteitä. Neljän tunnin kuluttua kapselin nielaisemisesta saat syödä kevyesti ja ottaa tarvittavat lääkkeesi.

Seurantalaitteita pidetään, kunnes kapseli on siirtynyt paksusuoleen. Yleensä sinut pyydetään tilanteen tarkistukseen 6-7 tunnin kuluttua kapselin nielemisestä. Tutkimuksen aikana on varottava runsaita taivutuksia ja kumartelua sekä rasitusta, joka aiheuttaa hikoilua. Kun kapselikuvaus on saatettu alkuun, voit lähteä päiväksi kotiin tai mennä töihin, jos työhösi ei sisälly edellä mainittua rasittavaa liikkumista tai paljon kumartelua. Voit myös oleskella sairaalan alueella tai lähteä esimerkiksi kaupungille tai kyläilemään.

Seurantalaitteet poistetaan, kun hoitaja on todennut kapselin olevan paksusuolessa. Tarvittaessa kuvausta voidaan jatkaa enintään 12 tunnin ajan. Tuolloin laitteen palautuksesta sovitaan erikseen.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen saat syödä normaalisti.

Kapseli on kertakäyttöinen ja poistuu elimistöstä ulosteen mukana. Ennen kapselin poistumista on varottava menemästä voimakkaan sähkömagneettikentän lähelle (magneettikuvauslaitteet, amatööriradiot), koska kapselikamerassa on metalliosia ja magneettikentässä sen kulku suolessa voi häiriintyä.

Mahdolliset haittavaikutukset

Tutkimukseen liittyy pieni suolitukoksen vaara. Jos et pysty varmasti sanomaan, että kapseli on poistunut elimistöstäsi, ja sinulla esiintyy tutkimuksen jälkeen selittämätöntä pahoinvointia, vatsakipua tai oksentelua, ota yhteys hoitavaan yksikköön.

Raskaus

Mikäli olet raskaana, ota yhteys tähystävään yksikköön ennen tutkimusta.

Yhteystiedot

Voit tiedustella kutsua koskevia asioita tai tarvittaessa perua ajan mahdollisimman pian tähystysyksiköstäsi. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Noudata vastaajan ohjeita. Soitamme sinulle virka-aikana takaisin.

  • Tays Keskussairaala: puhelin 03 3116 6694.
  • Tays Hatanpää: puhelin 03 3115 8210 arkisin kello 8–14.
  • Tays Sastamala: puhelin 03 3116 2893.
  • Tays Valkeakoski: puhelin 03 3116 7399 (hoitaja) tai 03 3116 7315 (sihteeri) arkisin kello 8–14.30.

Tays / gastroenterologia
Yhteiskäytössä: Koko Tays
Tekijä / pvm: Minna Majaniemi / 13.12.2010
Hyväksyjä / pvm: ayl Urpo Kinnunen
Päivitetty: 18.10.2023