Päivitetty 25.3.2024

Tays / urologia
Potilasohje 20.22.33

Kestokatetri eturauhassyöpäleikkauksen jälkeen

Sinulle on asetettu virtsarakkoon kestokatetri, minkä tarkoituksena on turvata virtsan esteetön virtaus virtsarakosta ja virtsarakon tyhjeneminen. Katetri pysyy paikoillaan katetrin päässä olevan nesteellä täytetyn pallon avulla.

Puhtaus

Katetrihoidon aikana on tärkeää ehkäistä virtsateiden tulehdus kaikin tavoin.

Pese kädet aina ennen ja jälkeen katetrin käsittelyn. Päivittäin ja aina ulostamisen jälkeen tee huolellinen alapesu suihkuttelemalla tai valelemalla puhtaalla vedellä. Pese myös katetrin ulkopinta varovasti. Pese iho esinahan alta, ja sen jälkeen vedä esinahka takaisin paikalleen, ettei se kiristy. Huolehdi alusvaatteiden ja vuodevaatteiden puhtaudesta.

Katetri on yhdistetty tyhjennettävään keräyspussiin. Pidä se virtsarakon tason alapuolella, jottei virtsaa valu rakkoon päin takaisin. Tyhjennä keräyspussi päivittäin ja tarpeen mukaan. Kun yhdistät yövirtsapussin yöksi reisipussiin, poista letkun päästä tulppa ja yhdistä letku reisipussiin. Vältä katetrin ja keräyspussin liitoskohdan tarpeetonta käsittelyä tulehdusten välttämiseksi.

Lääkitys

Jos sinulle on aloitettu virtsateiden tulehdusta ehkäisevä lääkitys, ota lääkkeet säännöllisesti ohjeen mukaan.

Juominen on eduksi

Juo päivittäin runsaasti nestettä, ellei sinulle ole muun sairauden vuoksi määrätty nesterajoitusta. Runsas nesteen nauttiminen varmistaa riittävän virtauksen, jolloin katetri pysyy paremmin auki ja ehkäistään virtsatietulehduksen syntyä. Vältä ummetusta aiheuttavia ruoka-aineita.

Liikunta

Katetri ei ole este liikkumiselle ja ulkoilulle. Huolehdi, että virtsa pääsee virtaamaan esteettömästi virtsankeräyspussiin. Kiinnitä virtsankeräyspussi reiteen tai pohkeeseen. Kiinnitä katetri teipillä alavatsalle. Se estää virtsaputkensuun hankautumista ja kipeytymistä.

Ota yhteyttä hoitavaan sairaalaan tai terveyskeskukseen, mikäli:

  • virtsaa ei tule keräyspussiin tai virtsaa tulee katetrin vierestä
  • sinulla on alavatsa- tai selkäkipuja
  • virtsa muuttuu pahanhajuiseksi, veriseksi tai on sameaa
  • sinulla on kuumetta
  • katetri irtoaa tai menee poikki

Lisätietoja

Tays Keskussairaala: urologian poliklinikka, puhelin 03 311 66448 (maanantaista perjantaihin kello 8‒9 ja 14‒-15) tai urologian vuodeosasto, puhelin 03 311 66305.