Kiinteät oikomiskojeet ja suuhygienia oikomishoidon aikana - Potilasohjeet
Tays / suu- ja leukasairauksien poliklinikka
Potilasohje 55.58.08
Kiinteät oikomiskojeet ja suuhygienia oikomishoidon aikana
Kiinteät oikomiskojeet
Sinulle on aloitettu oikomishoito kiinteillä oikomiskojeilla. Kiinteisiin oikomiskojeisiin kuuluvat hampaisiin liimattavat metalliset kiinnikkeet, poskihampaisiin sementoitavat teräsrenkaat ja tuubit sekä niihin kiinnitettävä kaarilanka, jonka avulla hampaat saadaan siirtymään. Tarvittaessa hampaiden siirrossa voidaan käyttää apuna myös kaarilankaan tai kiinnikkeisiin kiinnitettäviä jousia ja kumivetoja. Oikomishoidon etenemistä seurataan ja hampaita siirtäviä voimia säädetään eli aktivoidaan noin kuuden viikon välein oikojahammaslääkärin vastaanotolla.
Kiinteät oikomiskojeet kiinnitetään hampaisiin pysyvästi koko hoidon ajaksi.
Kiputuntemukset oikomishoidon aikana
On tavallista, että oikomishoito aiheuttaa kipua ja arkuutta hampaissa etenkin hoidon alussa ja oikomiskojeiden aktivoinnin jälkeen. Tällainen hampaiden siirtymiseen liittyvä kipu on vaaratonta ja yleensä se häviää muutamassa päivässä. Tarvittaessa kipua voi lievittää tulehduskipulääkkeillä.
Kiinteät oikomiskojeet voivat aiheuttaa kipua myös hankaamalla suun limakalvoja. Limakalvojen rikkoutumista voit ehkäistä ja suun arkuutta lievittää peittämällä oikomiskojeiden hankaavat kohdat saamallasi suojavahalla tai ksylitolipurukumilla.
Suuhygienia ja kiinteät oikomiskojeet
Kiinteät oikomiskojeet lisäävät suun terveydelle haitallisten bakteerien määrää suussa ja vaikeuttavat suun puhdistamista, ja näin ollen riski hampaiden reikiintymiseen ja iensairauksien syntyyn oikomishoidon aikana kasvaa. Suun terveyden ylläpitämiseksi ja oikomishoidon onnistumiseksi on erityisen tärkeää, että toteutat huolellista suuhygieniaa koko oikomishoidon ajan.
Suuhygienian toteutus oikomishoidon aikana
Hampaiden harjaus: Hampaat tulee harjata huolellisesti kaksi kertaa päivässä, aamulla ja illalla, oikomiskojeille tarkoitetulla hammasharjalla tai sähköhammasharjalla, jossa on oikomiskojeille tarkoitettu harjaspää. Harjaus poistaa suun bakteerien muodostaman bakteerimassan eli plakin hampaan vapailta pinnoilta.
Fluorihammastahna: Harjauksen yhteydessä on suositeltavaa käyttää fluorihammastahnaa, joka ehkäisee hampaiden reikiintymistä vahvistamalla hammaskiillettä. Harjauksen jälkeen suu on hyvä huuhtoa vain kevyesti vedellä, jolloin fluoria jää vaikuttamaan suuhun mahdollisimman paljon.
Hammasvälien puhdistus: Hammasvälit sekä kiinnikkeiden ja kaarilangan välissä olevat hammaspinnat tulee puhdistaa päivittäin hammasväliharjalla tai oikomiskojeille tarkoitetulla hammaslangalla, sillä huolellinenkaan harjaus ei puhdista näiltä alueilta bakteerien muodostamaa plakkia riittävän hyvin.
Ksylitoli: Säännöllinen ksylitolin käyttö on suositeltavaa jokaisen aterian ja välipalan jälkeen, sillä se ehkäisee hampaiden reikiintymistä katkaisemalla suubakteerien aiheuttaman happohyökkäyksen. Tehokkaimman ksylitolivaikutuksen saat täysksylitolituotteilla (purukumilla tai pastilleilla), jotka sopivat käytettäväksi myös kiinteiden oikomiskojeiden kanssa.
Ravinto: Suun terveyden kannalta on suositeltavaa noudattaa säännöllistä ateriarytmiä ja välttää napostelua aterioiden välillä. Oikomishoidon aikana voit syödä normaalia ja monipuolista ravintoa. Pyri kuitenkin välttämään sitkeitä, tahmeita ja kovia ruoka-aineita, kuten toffee ja jälkiuunileipä, sillä ne voivat vahingoittaa oikomiskojeita. Aterioiden jälkeen suu on hyvä huuhtoa vedellä ruuanmurujen poistamiseksi suusta.
Säännölliset käynnit omalla hammaslääkärillä ja suuhygienistillä: Oikojahammaslääkärin vastaanotolla keskitytään pääosin oikomishoidon toteuttamiseen, ja tästä syystä myös oikomishoidon aikana on tärkeää käydä säännöllisesti hammastarkastuksessa ja puhdistuksessa omalla hammaslääkärillä tai suuhygienistillä heidän ohjeidensa mukaan.
Oikomiskojeiden rikkoutuminen
Jos oikomiskojeesi rikkoutuvat, esimerkiksi kiinnike tai metallirengas irtoaa, kaarilanka vääntyy tai pistää, tai kojeet aiheuttavat muita ongelmia, tulee ottaa yhteyttä mahdollisimman pian suu- ja leukasairauksien poliklinikalle.
Yhteystiedot
Suu- ja leukasairauksien poliklinikka, puhelin 03 311 64106 arkisin kello 9–13.