Kilpirauhassyövän hoito radiojodilla - Potilasohjeet
Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.12
Kilpirauhassyövän hoito radiojodilla
Miksi hoito annetaan?
Sinulla on todettu kilpirauhassyöpä ja leikkauksessa jäljelle jääneet kilpirauhaskudoksen rippeet ja mahdollisesti jäljelle jäänyt syöpäkudos on nyt tarkoitus tuhota radiojodikäsittelyllä. Kilpirauhaskudos kerää jodia kilpirauhashormonien tuottamista varten. Radiojodi kerääntyy kilpirauhaskudoksen rippeisiin ja mahdollisesti jäljelle jääneeseen kilpirauhassyöpäkudokseen tuhoten ne suurella paikallisella säteilyannoksella.
Ennen hoitoa
Jodin kertymistä kilpirauhaskudokseen voit edistää noudattamalla vähäjodista ruokavaliota kaksi viikkoa ennen hoitoa ja tyrotropiini-pistoksin (Thyrogen®) 24 ja 48 tuntia ennen radiojodihoitoa. Vähäjodista ruokavaliota tulee noudattaa myös osastohoidon ajan. Osastolta kotiutumisen jälkeen voit palata tavanomaiseen ruokavalioosi.
Tyrotropiinipistosten sijaan voidaan myös pitää neljän viikon tauko tyroksiini (Thyroxin®) kilpirauhashormonilääkityksessä. Jos hoito toteutetaan tyrotropiinipistosten tuella, tyroksiinia ei tarvitse tauottaa lainkaan.
Milloin radiojodihoitoa ei voida antaa
Hoito voidaan antaa vain, jos kykenet olemaan 1–3 vuorokautta osastolla yhden hengen huoneessa ja selviytymään toimista itsenäisesti.
Raskauden aikana radiojodihoitoa ei voida antaa. Imetys tulisi lopettaa kaksi kuukautta ennen radiojodihoitoa.
Vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa radiojodihoitoa ei voida antaa, koska radiojodin poistuminen hidastuu ja terveiden kudosten säteilyannos kasvaa.
Kuukauden sisällä ennen hoitoa ei tulisi käyttää jodipitoisia varjoaineita röntgentutkimuksissa.
Ruokailu ja nesteiden nauttiminen hoidon yhteydessä
Hoitopäivän aamuna saat kotona syödä kevyen aamupalan, jonka yhteydessä voit ottaa lääkkeet. Nesteitä voit nauttia vapaasti.
Juuri ennen hoitoa sinun tulee paastota noin neljä tuntia, ja kaksi tuntia kapselin annon jälkeen.
Hoidon jälkeisen vuorokauden aikana on juotava runsaasti nesteitä, mutta yltiöpäistä juomista tulee kuitenkin välttää varsinkin, jos sinulla on sydänsairauksia.
Vähäjodinen ruokavalio jatkuu osastohoidon ajan.
Hoidon kulku
Hoito toteutetaan yleensä perjantaisin syöpätautien vuodeosastolla, jossa yövyt 1–3 vuorokauden ajan. Saat nieltäväksesi nesteen kera kapselin, joka sisältää radioaktiivista jodia.
Radiojodikapselin nielemisen jälkeen radioaktiivinen jodi kerääntyy hoitoalueelle, ja ylimäärä poistuu elimistöstä eritteiden mukana. Tämän vuoksi olet osastolla eristyksissä 1–3 vuorokautta omassa huoneessa, josta et saa poistua ilman lupaa. Huoneessasi on oma WC, TV ja WIFI-verkko. Sinun on hyvä myös varata mukaan erilaisia virikkeitä, kuten lehtiä, kirjoja, käsitöitä, jne.
Vierailuja luonasi osastolla tulee välttää, mutta erityistilanteissa voidaan vierailusta sopia henkilökunnan kanssa. Tällöin vieraiden oleskelu huoneessa on mahdollisimman lyhytaikaista, ja etäisyys sinuun tulee olla koko vierailun ajan kaksi metriä. Pikkulasten, alle 18-vuotiaiden nuorten ja raskaana olevien vierailua ei sallita säteilyturvallisuuden vuoksi.
Kilpirauhaskudokseen kerääntymätön radiojodi poistuu yleensä 1–3 vuorokauden aikana elimistöstä virtsan ja ulosteen mukana. Tämän vuoksi intiimi- ja käsihygieniasta huolehtiminen wc-käyntien yhteydessä on tärkeää. Pese kädet aina vessassa käynnin jälkeen, ja vuodeosastolla ollessa huuhtele WC kolmasti. Vatsan toiminnan tulisi olla säännöllistä, ja tarvittaessa kannattaa käyttää ummetuslääkkeitä. Jos käytät virtsankarkailuun suojia, saat näiden hävittämistä varten erillisen astian.
Hoidon haittavaikutukset
Radiojodihoito on hyvin siedetty hoito, joka aiheuttaa harvoin haittavaikutuksia. Hoidon yhteydessä saattaa harvoin ilmaantua lievää vatsan ärsytystä, pahoinvointia, makumuutoksia, arkuutta kaulan alueella tai sylkirauhasten kipeytymistä. Nämä haitat ovat yleensä lyhytkestoisia, lukuun ottamatta sylkirauhasten arkuutta, joka voi jatkua tai ilmentyä kuukausien ajan. Tämän lisäksi hoidon jälkeisinä kuukausina voi ilmetä suun kuivuutta tai kyynelnesteen vähenemistä, jolloin piilolinssien käyttöaikaa kannattaa omien tuntemusten mukaan lyhentää. Miehen siittiötuotanto voi heikentyä, jos hoitoja joudutaan antamaan enemmän kuin kolme. Ennen neljättä hoitoa otetaan tarvittaessa siemennestettä talteen.
Säteilyvarotoimet kotiutumisen jälkeen
Radiojodihoidon jälkeen kehosi on lievästi radioaktiivinen. Kotiutumisen jälkeen sinun tulee noudattaa seuraavia säteilyvarotoimia viikon ajan:
- Kiinnitä erityistä huomiota intiimi- ja käsihygieniaan wc-käyntien yhteydessä, koska säteilevää radiojodia poistuu elimistöstä myös virtsaan ja ulosteisiin hoidon jälkeen. Virtsaa istualtaan ja huuhtele wc kaksi kertaa käytön jälkeen. Pese mahdolliset eritetahrat huolellisesti.
- Sylilapsiin (alle 2 v) tai raskaana oleviin tulee pitää yli kolmen metrin etäisyys. Käytännössä et siis voi tavata heitä.
- Pidättäydy pitkäaikaisista lähikontakteista (alle kolme metriä, yli kaksi tuntia) muiden ihmisten kanssa, kuten nukkumisesta samassa huoneessa ja osallistumisesta suuriin julkisiin tapahtumiin.
- Pidättäydy seksuaalisesta kanssakäymisestä.
Hoidon jälkeen
Viikon kuluessa radiojodihoidosta toteutetaan koko kehon gammakuvaus, joka tuo esiin radiojodia keräävät muutokset elimistöstä. Kilpirauhasen poistoalueella nähdään lähes aina kertymää johtuen leikkauksen jälkeisen kilpirauhaskudoksen rippeistä alueella. Tämä on normaali löydös.
Kilpirauhaslääkitystä säädetään hoidon jälkeen tarvittaessa sopivalle tasolle. Ensimmäinen seurantakäynti on yleensä noin 3–4 kuukauden kuluttua hoidosta.
Mikäli aiot matkustaa hoidon jälkeen ulkomaille, pyydä hoidon yhteydessä todistus annetusta radiojodihoidosta.
Sairausloman tarve arvioidaan yksilöllisesti työnkuvan mukaan.
Raskauden ehkäisy
Hedelmällisessä iässä olevien naisten ja miesten tulee käyttää luotettavaa ehkäisyä ennen hoitoa ja vähintään kuuden kuukauden ajan hoidon päättymisen jälkeen.
Yhteiskäytössä (hyväksyjä): -
Tekijä / pvm: el Hannu Pertovaara
Hyväksyjä / pvm: yl Pirkko-Liisa Kellokumpu-Lehtinen
Päivitetty: 9.10.2023