Kipsatun raajan kotihoito - Potilasohjeet
Tays / reumaortopedia
Potilasohje 10.12.23
Näin hoidatte kipsattua raajaanne kotona
Sormien liikkuvuus on tärkeää
Tarkkailkaa kipsattua raajaa. On tärkeää, että sormet säilyvät liikkuvina ja normaalin lämpöisinä ja värisinä. Ihon lämpö ja väri ilmaisevat verenkierron tilaa raajassa. Vamman ja toimenpiteen seurauksena kipsattua raajaa särkee. Se saattaa myös turvota kipsauksen jälkeen. Kohoasento vähentää turvotusta ja särkyä. Kohoasennon voi järjestää esim. tyynyjen avulla.
Harjoitukset edistävät paranemista
Lihas- ja nivelharjoitusohjeita noudattamalla edistätte vamman paranemista. Harjoitukset parantavat verenkiertoa ja vähentävät turvotusta. Jännittäkää ja rentouttakaa kipsin sisällä olevia lihaksia. Näin lihakset säilyvät toimintakykyisinä. Vapaina olevia sormia saa liikuttaa. Kättä voi käyttää kevyesti.
Hoitakaa myös kipsiä
Kipsi kuivuu noin kahden vuorokauden kuluessa kipsauksesta. Tavallinen kipsi murtuu helposti. Kipsiä ei ole syytä väännellä eikä kastella. Se pehmenee kostuessaan. Pesujen ajaksi kipsi on syytä suojata esim. muovipussilla. Saunominen ja uiminen ovat kiellettyä.
Ottakaa yhteys lääkäriin
- jos kipsi kiristää tai painaa kipsatun raajan kohoasennosta huolimatt
- jos särky ja turvotus jatkuvat kohoasennosta huolimatta
- jos kipsi murtuu, tuntuu liian löysältä tai muuten epämukavalta tai
- jos kipsiin tulee hajua tai teihin nousee kuume
Kun kipsi on poistettu
Kipsissä olleita niveliä tulee liikutella aluksi ilman kuormitusta ja lääkärin antamien ohjeiden mukaan. Kipsin alla ollutta ihoa on hyvä kylvettää ja rasvata, sillä se normalisoi ihon toimintaa.
Tarkempia tietoja saatte numeroista
(03) 3116 3080 Reumaortopedian poliklinikka
(03) 3116 3214 Sisätautien ja Reumakeskuksen osasto
(03) 3116 6606 Fysiatrian poliklinikka (Toimintaterapia)