Päivitetty 14.4.2023

Tays / reumataudit
Potilasohje 10.12.55

Klorambusiili (Leukeran®)

Vaikuttava aine

Klorambusiili

Vaikutustapa ja käyttöaiheet

Klorambusiili on typpisinappikaasun johdos. Sinappityppi on tietynlaisten solunsalpaajien kantalääke. Lääkettä käytetään nivelreuman vaikeissa muodoissa hidastamaan sairauden etenemistä. Vaikutus ilmaantuu 2–4  kuukauden kuluessa.

Annostus ja ottotapa

Lääke on 2 mg:n tabletteina. Klorambusiilin päiväannos on 0.1–0.2 mg/kg kahteen annokseen jaettuna. Lääkäri määrää annoksen yksilöllisesti. Tabletit niellään kokonaisina runsaan nesteen kera. Niitä ei saa puolittaa eikä murskata.

Säilytys

Tabletit säilytetään jääkaapissa.

Haittavaikutukset

Etenkin suuret annokset voivat haitata luuytimen toimintaa, jolloin verisolujen muodostuminen vähenee (valkosolut eli leukosyytit ja verihiutaleet eli trombosyytit laskevat). Mustelmien ilmaantuminen ilman selvää syytä voi olla seurausta verihiutaleiden mataluudesta. Lääkehoidon aikana voi alttius tulehduksiin lisääntyä. Vältä tartuntalähteitä ja hoida omat tulehduksesi huolella. Hakeudu herkästi lääkärin hoitoon, jos tulehduksia ilmaantuu. Kuumeisten tulehdustautien aikana lääkitys on syytä tauottaa muutamaksi päiväksi. Myös vatsan- ja suolistoalueen sivuoireita voi esiintyä.

Leikkaukset

Lääkitys kannattaa tauottaa viikko ennen ortopedisia leikkauksia ja neuro-, plastiikka-, thorax-, suolisto- ja virtsatiekirurgisten, gynekologisten, silmä- ja korvaleikkauksien yhteydessä. Lääkitystä jatketaan haavan parannuttua ompeleiden poiston tai muun arvioidun paranemisajan jälkeen. Katso ohjeet ”Lääketauot reumaleikkausten yhteydessä”.

Raskaus ja imetys

Raskauden ja imetyksen aikana lääkettä ei saa käyttää. Huolehdi lääkityksen aikana luotettavasta ehkäisystä! Lääkitys on lopetettava viimeistään 3 kuukautta ennen suunniteltua raskautta. Lisätietoa löytyy HUS:n teratologisen tietopalvelun sivuilta.

Rokotukset

Elimistön puolustuskykyyn vaikuttavan lääkityksen aikana otettujen rokotusten vasteet voivat jäädä alhaisemmiksi kuin muulloin. Influenssarokotusta suositellaan otettavaksi. Eläviä heikennettyjä rokotuksia, kuten keltakuume- tai tuhkarokkorokotusta, tulee tämän lääkityksen aikana välttää.

Seurantakokeet

Katso erillinen reumalääkkeiden seurantaohje. Seurantakokeet otetaan terveyskeskuksessa, jossa tulokset tarkastetaan.