Päivitetty 6.8.2020

Tays / reumalääkeohjeet
Potilasohje 10.12.11

Klorokiinivalmisteet (Oxiklorin®, Resochin®)

Vaikuttava aine

Hydroksiklorokiinisulfaatti, klorokiinifosfaatti.

Vaikutustapa ja käyttöaiheet

Klorokiinivalmisteita käytetään lieväasteisen nivelreuman ja eräiden sidekudostautien (esimerkiksi systeemisen lupuksen) hoitoon. Niitä käytetään myös toisten reumalääkkeiden kanssa yhdistelmähoidossa. Ne rauhoittavat niveltulehdusta ja hidastavat sairauden etenemistä. Lääkkeiden vaikutus on nähtävissä 3-6 kuukauden kuluttua niiden aloittamisesta.

Annostus ja ottotapa

Lääkärin määräämä. Annostuksessa otetaan huomioon potilaan paino. Tablettikoot ovat 100 ja 300 mg:aa hydroksiklorokiinia ja 250 mg klorokiinia. Yleensä aikuisilla annos on yksi tabletti (300 mg tai 250 mg) päivässä 5–7 päivänä viikossa. Tabletit niellään runsaan veden kera ruokailun yhteydessä.

Haittavaikutukset

Klorokiinilääkitykseen liittyy erittäin harvoin vaarallisia haittavaikutuksia, mistä syystä potilaiden ei ole tarpeen käydä säännöllisissä verikontrolleissa. Tavallisimmat haittavaikutukset ovat lievä pahoinvointi, ylämahavaivat ja ihottuma. Haittavaikutukset loppuvat lääkityksen lopettamisen myötä. Jotkut potilaat ovat kuvanneet myös mielialan tavallista herkempää vaihtelua. Joillekin potilaille ilmaantuu keskushermostohaittavaikutuksia, joista painajaisunet ovat yleisimmät.

Lääkityksen aikana voi ilmaantua herkkyyttä auringonvalolle. Tällaisissa tapauksissa iho-oireita voidaan lievittää pitämällä 1–2 kuukauden mittaisia taukoja aurinkoisina kuukausina. Aurinkoihottuman takia potilaan on syytä suojata itsensä auringolta pysyttelemällä varjossa ja käyttämällä suojaavaa vaatetusta (solarium ei ole suotavaa). Psoriasista sairastavilla lääkitys on saattanut aiheuttaa ihottuman pahentumista.

Leikkaukset

Leikkausten yhteydessä lääkkeen tauotus ei ole tarpeen. Katso ohjeet ”Lääketauot reumaleikkausten yhteydessä”.

Raskaus ja imetys

Lääkitystä voidaan käyttää raskauden aikana ja imetettäessä, kun se on se äidin sairauden kannalta tarpeellista. Lisätietoa löytyy HUS:n teratologisen tietopalvelun sivuilta.

Rokotukset

Rokotukset voidaan ottaa normaalisti lääkityksen aikana.

Seuranta

Säännöllistä verikoeseurantaa ei tarvita. Silmälääkärin tutkimus on suositeltava noin viiden vuoden kuluttua lääkityksen aloittamisesta ja sen jälkeen muutaman vuoden välein. Yli 65-vuotiailla olisi syytä tarkistaa silmät lääkitystä aloitettaessa iän myötä tulleiden muutosten kirjaamiseksi.