Päivitetty 30.5.2024

Tays / gynekologinen onkologia
Potilasohje 30.65.09

Kohdun ja munasarjojen poistoleikkaus tähystämällä periytyvän syöpäalttiuden vuoksi (Lynchin syndrooma)

Miksi leikkaus tehdään?

Sinulle suunnitellaan tehtäväksi kohdun ja munasarjojen poistoleikkausta Lynchin syndroomaan liittyvän kohonneen kohdun runko-osan syöpäriskin vuoksi. Leikkauksen ajankohta suunnitellaan yksilöllisesti. Kohdunpoistoa suositellaan, kun et enää suunnittele perheenlisäystä. Kohdun runko-osan syöpäriski kasvaa merkittävästi 40 ikävuoden jälkeen, jolloin kohdunpoistoleikkausta suositellaan harkittavaksi.

Tiettyihin Lynchin syndroomaan liittyviin mutaatioihin liittyy myös kohonnut munasarjasyöpäriski, joten leikkauksessa voidaan poistaa kohdun lisäksi myös munasarjat. Toisaalta munasarjasyöpäriski on huomattavasti kohdunrunkosyöpäriskiä pienempi, joten munasarjat voidaan poistaa myöhemmin erillisessä leikkauksessa esimerkiksi vaihdevuosi-iässä.

Miten leikkaus tehdään?

Kohtu ja munasarjat poistetaan kokonaan yhtenä kokonaisuutena. Leikkaus tehdään nukutuksessa tähystämällä eli laparoskooppisesti, jolloin kohtu ja munasarjat irrotetaan ympäristöstään pienistä pistoaukoista vatsaonteloon viedyn tähystinkameran ja instrumenttien avulla. Leikkauksen yhteydessä vatsaontelo täytetään hiilidioksidikaasulla näkyvyyden saavuttamiseksi. Vatsalle tehdään yleensä 4–5 pientä noin 1–2 cm läpimittaista haavaa, ja kohtu ja munasarjat poistetaan emättimen kautta. Leikkauksen lopussa emättimen pohjan haava suljetaan ja kohdun kannatinrakenteet kiinnitetään emättimen pohjaan. Mikäli munasarjat on suunniteltu säästettävän leikkauksessa, poistetaan kohdun mukana myös munatorvet.

Harvoin (alle 1–2 %) tähystysleikkaus joudutaan muuttamaan leikkauksen aikana avoleikkaukseksi leikkauksen aikana ilmenneiden ongelmien kuten verenvuodon tai kiinnikkeiden vuoksi. Tällöin vatsalle joudutaan yleensä tekemään pystysuuntainen isompi viilto.

Leikkauksen alussa sinulle laitetaan virtsakatetri, joka otetaan pois yleisimmin heti seuraavana päivänä. Joskus leikkauksessa vatsaan jätetään seuraavana päivänä poistettava pehmeä laskuputki eli dreeni.

Sairaalahoito ja toipuminen

Hoitoaika sairaalassa tähystysleikkauksen jälkeen on yleisimmin yksi vuorokausi. Varhainen liikkeelle lähtö leikkauksen jälkeen edistää toipumista. Vältä ponnisteluja ja raskaita töitä sairauslomasi aikana. Kevyt liikunta edistää toipumista. Ulkoilu sekä riittävä lepo sopivassa suhteessa edistää toipumista.

Toipilasaikana vatsalla voi esiintyä haavakipua, leikkausalueen kipua ja kaasun aiheuttamaa venytyskipua, joita hoidetaan tavanomaisilla kipulääkkeillä.

Monipuolisen ja kuitupitoisen ravinnon nauttiminen edesauttaa suolen säännöllistä toimintaa. Nauttimalla myös runsaasti nesteitä voit välttää ummetusta.

Sairausloma

Sairausloman kesto on tavallisesti noin kolme viikkoa kohdunpoistoleikkauksen jälkeen.

Jälkivuoto ja hygienia

Jälkivuotoa on toimenpiteen jälkeen noin 1–3 viikon ajan. Vuodon määrä ja kesto vaihtelevat. Normaali leikkauksen jälkeinen vuoto on määrältään niukkaa. Vuoto saattaa olla pari päivää pois ja alkaa sitten uudelleen. Käytä jälkivuotosuojana sidettä, tamponia ei tule käyttää.

Huolehdi henkilökohtaisesta hygieniastasi, erityisesti alapesuista pelkällä vedellä aamuin illoin. Suihkussa voit käydä tavalliseen tapaasi, mutta saunomista kannattaa välttää parin viikon ajan (sulavat ompeleet sulavat nopeammin lämmön vaikutuksesta). Tulehdusriskin vähentämiseksi ja haavojen parantamisen edistämiseksi vältä ammekylpyjä ja uimista noin kuukauden ajan.

Ompeleet

Vatsan haavojen ompeleet sulavat itsestään noin 1–2 viikossa. Emättimen pohjalla olevat ompeleet sulavat itsestään noin 4–6 viikossa. Jos tähystysleikkaus on jouduttu muuttamaan avoleikkaukseksi, haavalla on yleensä poistettavat ompeleet tai hakaset noin 7–10 vuorokauden ajan.

Sukupuolielämä

Tulehdusriskin vähentämiseksi ja haavojen paranemisen edistämiseksi vältä myös sukupuoliyhdyntää noin 6 viikon ajan.

Kohdunpoiston jälkeen

Kohdunpoiston jälkeen kuukautisia ei tule eikä raskaaksi voi tulla. Jos olet terve ja toimivat munasarjat on poistettu, yleensä leikkauksen jälkeen puuttuvaa hormonieritystä voidaan korvata estrogeenihoidolla. Pelkällä munatorvien poistolla ei ole vaikutusta hormonitoimintaan.

Kohdunpoisto ei rajoita toipumisvaiheen jälkeen sukupuolielämää eikä vähennä sen miellyttävyyttä.

Haittaseuraukset

Kohdunpoistoleikkaus on varsin turvallinen toimenpide ja yleensä toipuminen sujuu hyvin. Kaikkiin leikkauksiin, myös kohdunpoistoon liittyy kuitenkin haittaseurausten (komplikaatioiden) riski. Valtaosa kohdunpoiston jälkeisistä komplikaatioista on lieviä, eivätkä ne olennaisesti pidennä hoitoaikaa tai toipumista. Tavallisimpia haittaseurauksia ovat leikkausalueen tai haavan tulehdukset ja verenvuodot, jotka voivat vaatia lääkehoitoa, verensiirtoa tai uutta leikkausta.

Kohdunpoistoleikkausten jälkeisten vaikeampien komplikaatioiden riski on alle yksi prosentti. Suoliston tai virtsateiden vauriot ovat harvinaisia, mutta voivat vaatia erikoishoitoa tai myöhempää korjausta. Alaraajojen laskimotukoksia ilmenee harvoin.

Myös muita tässä mainitsemattomia hyvin harvinaisia jälkiseurauksia voi olla. Komplikaatioriskiä aiheuttavat muun muassa ylipaino ja aiempien leikkausten tai tulehdusten sekä hoidettavan sairauden aiheuttamat kiinnikkeet sekä heikentynyt yleiskunto.

Jälkitarkastus ja jatkosuunnitelma

Yleensä riskiä vähentävän kohdun ja/tai munasarjojen poistoleikkauksen jälkeen ei tarvita rutiininomaista leikkauksen jälkitarkastusta. Lähetämme kirjeen lopullisesta patologin lausunnosta koskien kohdun ja/tai munasarjojen mikroskooppitutkimusta. Riskiä alentavan leikkauksen jälkeen (kohtu- ja munasarjat poistettu) et enää tarvitse erityistä gynekologista seurantaa. Osallistumista väestöpohjaiseen papa-seulontaan suositellaan kohdunpoistoleikkauksen jälkeenkin, mikäli sinulla on joskus esiintynyt papa-muutoksia.

Ota yhteyttä osastolle, jos sinulla on seuraavia oireita

  • haavavuotoa ja/tai lämpöä yli 38 astetta
  • voimakasta veristä vuotoa tai särkylääkkeisiin reagoimatonta vatsa- tai haavakipua
  • toipumisesi ei edisty odotetulla tavalla

Yhteystiedot

  • Naistentautien poliklinikka, puhelin 03 311 66461 arkisin virka-aikana
  • Päivystyspoliklinikka, puhelin 03 311 65942 iltaisin ja viikonloppuisin
  • Vuodeosasto 4B, puhelin 03 311 66344