Päivitetty 6.10.2020

Tays / suu- ja leukasairaudet
Potilasohje 55.58.01

Kuivan ja kipeän suun hoito

Suun kuivuus voi ilmentyä kserostomiana eli suun kuivuuden tunteena tai hyposalivaationa eli syljenerityksen vähentymisenä tai loppumisena. Asianmukaisella hoidolla voidaan ehkäistä kuivan suun aiheuttamia ongelmia: muun muassa hampaiden reikiintymistä, suutulehduksia ja suun limakalvojen kipeytymistä.

Suun kuivuuden ja siitä aiheutuvan kivun syitä

Suun kuivuuden ja siitä aiheutuvan kivun syitä voivat olla eräät yleissairaudet ja -tilat. Tällaisia ovat esimerkiksi:

  • reumasairaudet, etenkin Sjögrenin oireyhtymä
  • sylkirauhasten sairaudet
  • sylkirauhasten alueelle annetun sädehoidon jälkeinen syljenerityksen vähentyminen tai loppuminen
  • huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes
  • nestehukka tai paasto
  • vaihdevuodet
  • jatkuva suuhengitys

Lisäksi monet lääkkeet voiva aiheuttaa suun kuivuutta. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi:

  • verenpainelääkkeet
  • psyykenlääkkeet

Kuivan suun oireita

Suun limakalvojen kuivuminen voi hankaloittaa syömistä ja puhumista sekä aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Suun kuivuminen altistaa hampaiston myös reikiintymiselle. Kuiva suu voi aiheuttaa lisäksi suukipua ja hankaloittaa irtoproteesien käyttöä.

Kuivan suun hoitokeinoja

Hampaiden puhdistus

Hyvä suuhygienia vähentää riskiä hampaiston reikiintymiselle ja hiivasieni-infektioille. Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä pehmeällä hammasharjalla ja käytä vaahtoamatonta fluorihammastahnaa (esimerkiksi Xerostom®, Salutem®). Päivittäinen hammasvälien puhdistus on tärkeää, ja se on hyvä tehdä iltaisin hampaiden harjauksen yhteydessä. Pehmeät harjatikut (esimerkiksi GUM Soft-Picks™) ovat hellävaraisia ikenille.

Ravinnon merkitys kuivan suun hoidossa

Tavallisten päivittäisten aterioiden ja välipalojen tulisi sisältää myös pureskelua vaativaa ruokaa, sillä pureskelu lisää syljen eritystä. Myös ksylitolipastillien imeskely ja ksylitolipurukumin pureskelu lisää syljen eritystä.

Säännöllinen ruokailurytmi edesauttaa suun terveyttä. Ruokaa tulisi nauttia korkeintaan 5−6 kertaa päivässä. Sokeripitoisten juomien nauttiminen lisää hampaiston reikiintymisen riskiä etenkin, jos niitä nautitaan muulloin kuin ruokailun yhteydessä. Kuivassa suussa tämä riski on merkittävästi suurempi kuin syljenerityksen ollessa normaali.

Reikiintymisen pysäyttämiseen voidaan käyttää myös lisäfluoria suun ollessa kuiva, esimerkiksi apteekista ilman reseptiä saatavaa 0,05 % natriumfluoridipurskutteluliuosta.

Kipeiden suun limakalvojen ja suun kuivuuden hoito

Vältä mausteisia ja kuumia ruokia, mikäli ne aiheuttavat kipua suun limakalvoille. Jääpalojen imeskely ja kamomillatee voivat rauhoittaa kipeitä suun limakalvoja. Suun limakalvoja voi puhdistaa ja kostuttaa purskuttelemalla keittosuolaliuosta useita kertoja päivässä.

Riittävä nesteen juominen on tärkeää suun ollessa kuiva. Aikuiselle riittävä määrä on usein noin 1,5−2 litraa vuorokaudessa. Veden juominen useita kertoja päivässä auttaa suun kuivuuteen.

Keittosuolaliuoksen valmistusohje: Sekoita 1 tl suolaa ja (halutessasi) 1 tl soodaa tai leivinjauhetta yhteen litraan kiehuvaa vettä. Jäähdytä. Säilytä suuhuuhde kannellisessa astiassa huoneenlämmössä. Valmista uusi suuhuuhde päivittäin ja heitä vanha pois.

Keittosuolaliuoksen käyttöohje: Sekoita hyvin ennen käyttöä. Huuhtele ja kurlaa 1 rkl huuhdetta ja sylje pois. Toista 2−3 kertaa joka käyttökerralla. Käytä huuhdetta päivän aikana noin kahden tunnin välein ja aina ruokailun jälkeen.

Suuta voi kostuttaa myös ruokaöljyllä tai apteekista ilman reseptiä saatavilla kuivan suun hoitotuotteilla, esimerkiksi geelillä tai suusuihkeella. Yöaikaan kannattaa suosia öljypohjaisia kaupallisia valmisteita tai ruokaöljyä, koska ne säilyvät pidempään suun limakalvoilla kuin vastaavat vesipohjaiset valmisteet.

Hammasproteesien puhdistus

Mikäli sinulla on käytössä irtoproteesi, puhdista se päivittäin huolellisesti harjaamalla nestemäisellä saippualla tai käsitiskiaineella. Ota proteesi yöksi pois suusta ja säilytä se yön ajan kuivana. Desinfioi proteesi viikoittain hiivasieniin ja bakteereihin tehoavilla apteekista saatavilla proteesien puhdistustableteilla (esimerkiksi Nitradine®) pakkauksen ohjeen mukaan.

Suun kuivuminen saattaa vaikeuttaa irrotettavien hammasproteesien käyttöä. Mikäli hammasproteesi on joskus pidempään pois käytöstä, se säilytetään puhdistettuna ja desinfioituna suljetussa muovipussissa tai -rasiassa kosteana. Proteesi saattaa kutistua ollessaan pitkään kuivana.

Säännöllinen hammashoito on tärkeää

Kuiva- ja kipeäsuinen henkilö tarvitsee tehostettua suun terveydenhuollon ammattihenkilön neuvontaa ja ohjausta. Mikäli hampaiden reikiintymisriski tai muu suun alueen infektion riski on kohonnut, voi tarve suun terveydenhuollon ammattilaisen arviolle ja suun ammattimaiselle puhdistukselle olla tavanomaista tiheämpi, jopa 3–6 kuukauden välein. Varaa aika yksilöllisen hoidon tarpeen selvittämiseksi suun terveydenhuollon ammattihenkilölle perusterveydenhuoltoon, esimerkiksi omaan terveyskeskukseen.