Päivitetty 10.8.2020

Tays / lastentaudit
Potilasohje 40.12.04

Lapsen nivelpunktion jälkihoito kotona

Lapsellesi on tehty nivelpunktio eli toimenpide, jossa ihon läpi on pistetty neula nivel-onteloon. Nivelontelosta on mahdollisesti imetty ruiskuun nivelnestettä, jota erittyy tulehtuneessa nivelessä. Niveleen on ruiskutettu kortisoniliuosta, joka rauhoittaa reumatulehdusta.

Lepohoito

Kortisonipistoshoidon tehon maksimoimiseksi niveltä tulee pitää levossa vuorokauden ajan. Esimerkiksi ranteen hoidon jälkeen käytetään rannelepolastaa vähintään vuorokausi, eikä rannetta rasiteta kirjoittamalla tai tavaroita kantamalla. Mikäli on hoidettu jalan niveliä, kävellä saa vain välttämättömimmät matkat, esimerkiksi WC:hen.

Lonkkanivelenpunktion jälkeen ollaan vuodelevossa selinmakuulla, ylävartalo korkeintaan noin 30 asteen kulmassa lonkkaan nähden. WC:ssä voi käydä kävellen.

Vuorokauden lepoajan jälkeen niveltä voi vähitellen kuormittaa, jolloin rasitusta lisätään päivittäin. Rasituksen määrästä voi tarvittaessa keskustella vielä erikseen hoitavan lääkärin kanssa.

Kivunhoito

Nivelpunktion jälkeen nivel saattaa olla jonkin verran kipeä (joillakin lapsilla nivel ärtyy hetkellisesti siihen ruiskutetusta kortisonista). Kipua kannattaa lievittää kylmäpakkaushoidolla noin 15 minuuttia kerrallaan tarpeen mukaan ja/tai kipulääkkeellä, esimerkiksi parasetamoli 15 mg/kg korkeintaan neljä kertaa vuorokaudessa tai naprokseeni 5 mg/kg korkeintaan kaksi kertaa vuorokaudessa tai lääkärin ohjeen mukaan.

Jos nivelkipu jatkuu nivelpunktion jälkeisinä päivinä tai jos nivelen alueella oleva iho muuttuu punoittavaksi ja kuumottavaksi, ota yhteyttä Taysiin, ensisijaisesti lasten reumapoliklinikalle. Virka-ajan ulkopuolella yhteys päivystävään lääkäriin.

Nivelpunktiokomplikaatio

Komplikaatiot nivelpiston jälkeen ovat erittäin harvinaisia. Pistoskomplikaatio on nivelen bakteeritulehdus, jonka oireita ovat pahenevat niveloireet usein yhdessä kuumeen nousun kanssa.