Päivitetty 21.10.2020

Tays / lastentaudit
Potilasohje 40.00.32

Lapsi on altistunut tuberkuloosille

Tuberkuloosiin liittyvät käynnit, tutkimukset sekä mahdolliset lääkkeet ja sairaalahoito ovat perheelle maksuttomia.

Taustaa

Lapsesi on ollut läheisissä tekemisissä henkilön kanssa, jolla on todettu tartuttava tai mahdollisesti tartuttava keuhkotuberkuloosi. Tuberkuloosi tarttuu yskimällä eli ilman välityksellä. Tartunta vaatii toistuvaa tai pitkäkestoista oleskelua samoissa sisätiloissa. Tuberkuloosi ei tartu kovin helposti, ja läheisen kontaktin jälkeenkin vain noin kolmasosa henkilöistä saa tartunnan. Tartunnan riski on suurin samassa taloudessa asuville. Suurimmalle osalle tartunnan saaneista henkilöistä tuberkuloosibakteeri jää elimistöön uinumaan vuosikausiksi ja on oireeton. Elimistössä uinuvasta tuberkuloosibakteerista käytetään nimitystä latentti tuberkuloosi-infektio.

BCG-rokote suojaa pieniä lapsia taudin vaikeilta muodoilta, kuten aivokalvontulehdukselta ja yleistyneeltä tuberkuloosilta. Se ei suojaa lasta oireettomalta infektiolta eli varsinaista tartuntaa rokotus ei pysty estämään. Oireista eli aktiivista tuberkuloositautia voidaan rokotuksen lisäksi ehkäistä lääkityksellä.

Käynti lasten infektiotautien poliklinikalla

Lapsi tulee ensin lasten infektiotautien poliklinikan sairaanhoitajan vastaanotolle ja tutkimuksiin. Lapsesta otetaan verikokeita sekä keuhkojen röntgenkuva, joilla pyritään sulkemaan pois oireinen tuberkuloosi. Hänelle tehdään tuberkuliinikoe, ns. Mantoux-testi, jolla pyritään selvittämään, onko lapsi saanut tartunnan. Kyseessä on ihopistotesti, jossa lapsen vasempaan käsivarteen pistetään testiainetta.

Testin tulos luetaan lasten infektiotautien poliklinikalla lääkärin vastaanotolla 72 tunnin kuluttua testin teosta. Käynnillä lääkäri myös haastattelee perheen ja tutkii lapsen.

Jos lapsella ei todeta tutkimuksissa latenttia tuberkuloosi-infektiota tai aktiivista tuberkuloositautia ja jos altistumisesta on aikaa alle kolme kuukautta, tehdään lapselle yllä olevat tutkimukset myöhemmin uudestaan.

Mahdollisesta lääkityksestä

Jos lapsella on syytä epäillä tai hänellä todetaan tutkimusten perusteella latentti tuberkuloosi-infektio, hänelle aloitetaan 3 – 6 kuukautta kestävä estolääkitys sairastumisen ehkäisemiseksi. Jos lapsella todetaan aktiivinen tuberkuloositauti, hänelle aloitetaan 6 – 12 kuukautta kestävä lääkitys. Lääkitysohjeet saatte erikseen, jos lääkitys alkaa.

Seuranta, jos lapsellasi todetaan latentti tuberkuloosi-infektio tai aktiivinen tuberkuloositauti

Seuranta lasten infektiopoliklinikalla suunnitellaan yksilöllisesti. Ajat ja ohjeet saat sairaanhoitajalta.

Ohje kotiin

Lapsi voi käydä normaalisti päivähoidossa ja koulussa.

On hyvä kertoa etukäteen lapselle tulevista tutkimuksista ja seurannoista.

Verikokeita varten lapsen on mahdollista saada puuduttavaa rasvaa käsitaipeeseen lasten poliklinikalla. Mantoux-testiä varten puuduttavaa rasvaa ei voi käyttää.