Päivitetty 18.11.2020

Tays Silmäkeskus
Potilasohje 50.20.01

Lastenreumaan liittyvät silmätarkastukset

Lastenreumaa sairastavat lapset tarvitsevat säännöllisiä silmätarkastuksia. Tarkoituksena on löytää lapsilla usein oireeton värikalvon tulehdus, iriitti. Se voidaan todeta vain mikroskooppitutkimuksella.

Lastenreumaan liittyvä värikalvon tulehdus on usein oireeton. Värikalvon tulehdukseen liittyviä oireita voivat olla silmien valonarkuus, kipu, punoitus ja näön heikkeneminen. Mikäli tällaisia oireita ilmenee, voi soittaa silmätautien poliklinikalle numeroon 03 311 66451.

Lastenreumaan sairastuneet potilaat käyvät silmätarkastuksessa taudin toteamisen jälkeen 4-12 kk välein riippuen lastenreuman diagnoosista ja aktiivisuudesta. Silmätutkimus tehdään 16. ikävuoteen asti noin vuoden välein.

Mahdollisen iriitin hoito aloitetaan kortisonitipoilla.

Tutkimus silmätautien poliklinikalla

Lapselle voi kertoa jo kotona silmätutkimuksesta.

  • Näöntarkkuus tutkitaan taululta toinen silmä peitettynä. Voitte harjoitella silmän peittämistä etukäteen.
  • Silmänpaine mitataan mittarilla, joka kutittaa silmän pintaa. Tällöin on oltava hetki paikallaan.
  • Kerromme iriitistä ja haastattelemme lasta tai vanhempia.
  • Katsomme silmään mikroskoopilla. Lapsi asettaa leuan mikroskoopin tuelle ja yhdessä etsitään hyvä asento, jolla lapsi jaksaa olla hetken paikallaan.
  • Tutkimukset ovat kivuttomia. On mahdollista, että silmään laitetaan mustuaista laajentavia silmätippoja. Tipat voivat kirpaista hetken ja näkö saattaa olla sumea muutaman tunnin ajan.