Leflunomidi (Arava®, Leflunomide®) - Potilasohjeet
Tays / reumalääkeohjeet
Potilasohje 10.12.15
Leflunomidi (Arava®, Leflunomide®)
Vaikuttava aine Leflunomidi.
Vaikutustapa ja käyttöaiheet
Lääke rauhoittaa niveltulehdusta ja estää sen etenemistä. Se kuluu solunsalpaajien ryhmään. Leflunomidin teho ilmaantuu yleensä kahden ensimmäisen hoitokuukauden aikana.
Annostus ja ottotapa
Tabletit sisältävät yleensä 20 mg vaikuttavaa ainetta. Lääkitys aloitetaan ottamalla 20 mg:n tabletti päivittäin tai aluksi 20mg joka toinen päivä. Päivittäinen hoitoannos vaihtelee 10–20 mg välillä, 20 mg kerran vuorokaudessa on tavallisimmin käytetty annos. Hoito kestää vuosia. Lääke otetaan aterian yhteydessä runsaan nesteen kera aina samaan aikaan päivästä.
Haittavaikutukset
Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat ripuli, pahoinvointi, vatsavaivat ja ihottuma. Haittavaikutukset yleensä vähenevät hoidon jatkuessa. Myöhemmässä vaiheessa voi harvinaisena esiintyä hiustenlähtöä, painon laskua ja maksaan ja verisoluihin kohdistuvia haittavaikutuksia. Hoidon aikana voi myös verenpaine nousta.
Jos ilmaantuu hengenahdistusta, on otettava yhteys lääkäriin. Alkoholin käytössä suositellaan noudatettavaksi pidättyvyyttä. Leflunomidi on aiheellista keskeyttää vaikeiden infektiotautien, mutta ei esimerkiksi tavallisen flunssan yhteydessä.
Leikkaukset
Lääkettä ei tauoteta ennen leikkausta. Lääkettä ei tauoteta leikkauksen jälkeen. Puhtaiden ortopedisten leikkausten yhteydessä lääkettä ei tarvitse tauottaa, ellei potilaan tilan kokonaisarvion perusteella anneta yksilöllisiä ohjeita leikkaustilanteisiin. Jos haavan paranemisessa on ongelmia, lääke on syytä tauottaa. Korkeampiin puhtausluokkiin kuuluvien elektiivisten leikkausten yhteydessä suositellaan lääkityksen yksilöllistä arviota.
Raskaus ja imetys
Tarkista ajankohtaiset ohjeet reumalääkkeiden käytöstä raskauden ja imetyksen aikana.
Rokotukset
Elimistön puolustuskykyyn vaikuttavan lääkityksen aikana otettujen rokotusten vasteet voivat jäädä alhaisemmiksi kuin muulloin. Influenssarokotusta suositellaan otettavaksi. Eläviä heikennettyjä rokotuksia kuten keltakuume- tai tuhkarokkorokotus voidaan tämän lääkkeen aikana antaa, jos lääke on yksinään käytössä. Jos leflunomidin lisäksi on käytössä kortisoni tai muita reuman peruslääkkeitä, on keskusteltava lääkärin kanssa lääkityksen tauottamisesta ja muista toimenpiteistä, joilla voidaan arvioida rokotusmahdollisuutta. Koronarokotteita suositellaan THL:n ohjeiden mukaisesti.
Seuranta
Verenpaineen säännöllinen seuranta aluksi viikon välein, joka tehdään itse tai avohoidossa. Muiden seurantakokeiden suhteen katso erillinen reumalääkkeiden seurantaohje. Seurantakokeet otetaan terveyskeskuksessa, jossa tulokset tarkastetaan.