Lenalidomidi-lääkeohje - Potilasohjeet
Tays / Hematologia
Potilasohje 65.00.34
Lenalidomidi-lääkeohje
Lenalidomid Avansor, Lenalidomid Zentiva, Lenalidomide Accord, Lenalidomide Fresenius Kabi, Lenalidomide KRKA, Lenalidomide Mylan, Lenalidomide Orion, Lenalidomide Ratiopharm, Lenalidomide Sandoz, Lenalidomide Stada, Revlimid
Käyttöaihe/tarkoitus:
Multippeli myelooma, myelodysplastinen oireyhtymä, manttelisolulymfooma, follikulaarinen lymfooma, muut plasmasolutaudit kuten AL-amyloidoosi, Waldenströmin makroglobulinemia ja POEMS-oireyhtymä, sekä muut lääkärin määrittämät taudit.
Immuunijärjestelmä on elimistön puolustusjärjestelmä taudinaiheuttajia vastaan.
Lenalidomidi vaikuttaa elimistön immuunijärjestelmään sekä suoraan syöpään.
Se vaikuttaa monella eri tavalla: estämällä syöpäsolujen kehittymistä, estämällä verisuonten kasvua syöpäkasvaimessa ja stimuloimalla osan immuunijärjestelmää tuhoamaan syöpäsoluja.
Antotapa:
Lääke otetaan suun kautta. Kapselit otetaan suunnilleen samaan kellonaikaan joka päivä.
Lääkettä käytetään jaksoittain (hoitosykli), hoitaja/ lääkäri neuvovat lääkejaksojen ja taukojaksojen keston.
Kapselit on nieltävä kokonaisina mieluiten veden kanssa joko ruokailun yhteydessä tai tyhjään mahaan.
Jos lääkeannos unohtuu ja se huomataan alle 12 tunnin päästä, voidaan ottaa korvaava annos. Jos on kulunut yli 12 tuntia, annosta ei oteta, vaan seuraava annos otetaan normaaliin aikaan seuraavana päivänä.
Säilytystapa:
Kapselit säilytetään huoneenlämmössä
Haittavaikutukset:
Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.
Tämän lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat mahavaivat, ruokahalun väheneminen, painon lasku, tulehdukset, huimaus, vapina, päänsärky, makuhäiriöt, näön sumentuminen, hengenahdistus, nenäverenvuoto, laskimotukokset, iho-oireet, yöhikoilu, väsymys, mielialan muutokset, kuume, yskä, turvotus, lihaskrampit sekä lihas-, nivel- ja luustokivut.
Joskus voi esiintyä myös erektio- tai virtsaamishäiriöitä, vilunväristyksiä, verenpaineen muutoksia, sydänongelmia, unettomuutta, kuulon huonontumista, hammaskipua, syöpäoireiden tilapäistä pahenemista, tasapainohäiriöitä tai kaatumisia.
Lääke voi heikentää kykyä kuljettaa moottoriajoneuvoa tai tehdä tarkkaa keskittymistä vaativia tehtäviä. On omalla vastuullasi arvioida, pystytkö näihin tehtäviin lääkehoidon aikana. Älä aja tai käytä koneita, jos sinulla on huimausta, väsymystä, uneliaisuutta, kiertohuimausta tai näkösi on sumentunut lenalidomidi-valmisteen ottamisen jälkeen.
Jotkin haittavaikutukset saattavat muuttua vaikeiksi. Siksi on tärkeää, että haittavaikutuksia koettaessa niistä kerrotaan hoitopaikassa.
Haittavaikutusten ehkäisemiseen ja hoitoon lääkäri voi potilaskohtaisesti määrätä lisä- ja tukilääkitystä, kuten laskimotukoksien ehkäisyyn käytettävää ihon alle pistettävää verenhyytymiseen vaikuttavaa lääkettä.
Huomioitavaa:
Kerro lääkärille tämän lääkkeen käytöstä. Tämä johtuu siitä, että lenalidomidi voi muuttaa joidenkin muiden lääkkeiden vaikutusta. Jotkut muut lääkkeet voivat myös muuttaa lenalidomidin vaikutusta.
Kapselia ei saa avata, rikkoa eikä pureskella.
Jos rikkinäisestä lenalidomidi-kapselista joutuu jauhetta iholle, pese iho välittömästi ja huolellisesti saippualla ja vedellä.
Katso pakkaussetelistä ohjeet kapselin poistamiseksi läpipainolevystä, kapselin rikkoutumisen välttämiseksi. Muiden kuin lääkkeen käyttäjän on käytettävä kertakäyttökäsineitä käsitellessään läpipainolevyjä tai kapseleita.
Naisten, jotka ovat raskaana tai epäilevät olevansa raskaan ei pidä käsitellä läpipainolevyjä tai kapseleita.
Ei saa käyttää raskauden ja imetyksen aikana.
Raskauden ehkäisystä huolehdittava ehdottomasti hoidon ja hoitotaukojen aikana sekä neljä viikkoa hoidon loppumisen jälkeen, sillä lääke aiheuttaa sikiövaurioita.
Ota yhteyttä hoitohenkilöstöön
-
jos hoidon aikana tuntuu rintakipua, hengenahdistusta tai yskää.
-
jos esiintyy nenäverenvuotoa, verenvuotoa tai mustelmia ilman tapaturmaa
-
jos esiintyy infektion merkkejä kuten kuumetta, vilunväristyksiä, kurkkukipua tai suun haavaumia
-
jos ilmenee käsien ja jalkojen turvotusta, luukipua tai lihasheikkoutta tai sekavuutta
Yhteyttä voit ottaa OmaTays-palvelun kautta tai soittamalla hoitoyksikköösi.