Leuansiirtoleikkauksen jälkeinen kotihoito - Potilasohjeet
Tays / suu- ja leukasairauksien poliklinikka
Potilasohje 55.58.09
Leuansiirtoleikkauksen jälkeinen kotihoito
Ravinto ja pureskelu
Leikkauksen jälkeen on ehdottoman tärkeää, että vältät kuuden viikon ajan sellaisia ruokia, jotka vaativat haukkaamista, voimakasta puremista ja runsasta jauhamista.
Ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä suun avaaminen ja nieleminen on hankalaa. Tällöin ravinnon tulee olla sosemaista. Pehmeään ruokaan, eli sellaiseen jonka voit hienontaa haarukalla, voit siirtyä muutaman päivän kuluttua kotiutumisen jälkeen, kun syöminen onnistuu jo paremmin. Pureskelu on kieletty kuuden viikon ajan, jotta leuat saavat luutua rauhassa uuteen asemaan.
Toipumisaikana energiantarve kasvaa ja tämä tulisi huomioida aterioita suunniteltaessa. Ruuan energiamäärää voi kasvattaa lisäämällä ruokiin esimerkiksi kasvisrasvavalmisteita kuten margariinia tai öljyä, tai täydentämällä aterioita apteekista saatavilla täydennysravintovalmisteilla. Riittävästä proteiinin saamisesta tulee huolehtia. Toipumisajan ruokavalioista saat erillisen ohjeen.
Suuhygienia
Leikkauksen jälkeen suun säännöllinen puhdistus on tärkeää, sillä se ylläpitää suun terveyttä ja ehkäisee leikkaushaavojen infektoitumista. Rajoittuneen suun avautumisen vuoksi hampaiden normaali puhdistus on kuitenkin leikkauksen jälkeen hankalaa. Saat kotiutuessa mukaasi klooriheksidiinipitoisen suuhuuhteen (Corsodyl®), jota sinun tulee käyttää suun puhdistukseen vähintään ensimmäiseen jälkikontrolliin saakka.
Suu huuhdellaan suuhuuhteella kaksi kertaa päivässä, yhden minuutin ajan kerrallaan. Ruokailujen jälkeen suu tulee huuhtoa vedellä tai vichyllä.
Suun puhdistusta voit tehostaa varovaisella hampaiden harjauksella sekä oikomiskojeiden ja hammasvälien puhdistuksella, välttäen kuitenkin leikkausalueita. Myös fluorihammastahnan käyttö on sallittua, mutta tällöin tulee suuhuuhtelun ja harjauksen välillä pitää vähintään tunnin tauko, sillä hammastahna vähentää suuhuuhteen tehoa. Toipumisaikana ksylitolipurukumin käyttöä on vältettävä. Purukumin tilalle voi valita imeskeltäviä täysksylitolipastilleja.
Leikkauksen jälkeen huulet ovat usein kuivat, joten niitä on hyvä rasvata päivittäin. Myös kiinteät oikomiskojeet saattavat hangata suun limakalvoja, jolloin hankaavat kohdat on hyvä peittää oikomiskojeille tarkoitetulla suojavahalla.
Kumilankaveto ja purentaa ohjaava leikkauskisko
Jos sinulle on aloitettu leikkauksen jälkeen kumilankaveto leukojen välille, voit ottaa kuminauhat pois ruokailujen ja suun puhdistuksen ajaksi.
Jos sinulle on jätetty leikkauksen jälkeen purentaa ohjaava leikkauskisko suuhun, sitä ei saa irrottaa itse. Tarvittaessa kisko irrotetaan kontrollikäynneillä.
Leikkaushaavat, hygienia ja jälkiverenvuoto
Toipumisaikana haavojen koskettelua tulee välttää, jotta ne pysyvät mahdollisimman puhtaana. Myös huulien ja poskien venyttämistä tulee välttää, jottei leikkausalueelle kohdistu tarpeetonta venytystä. Kotiuduttuasi saat peseytyä normaalisti, saunoa voit viikon kuluttua kotiutumisesta.
Suun sisäpuolella olevissa leikkaushaavoissa ompeleet ovat sulavia ja ne irtoavat itsestään 2–3 viikon kuluessa. Mahdolliset kasvojen ulkopuolella olevat ompeleet ovat pysyviä ja ne poistetaan jälkitarkastuksessa.
Leikkauksen jälkeen on tavallista, että leikkausalueella esiintyy jälkiverenvuotoa. Yläleuan leikkauksen jälkeen myös nenäverenvuoto on tavallista. Leikkausalueen verenvuoto ja nenäverenvuoto ovat yleensä lieviä ja lyhytkestoisia, ja ne tyrehtyvät nopeasti itsestään eivätkä näin vaadi erityistä hoitoa. Mahdollisia kasvojen ulkopuolella olevia haavoja ei tarvitse suojata haavasidoksella, jos haavat eivät eritä.
Niistäminen yläleuan leikkauksen jälkeen
Yläleuan leikkauksen jälkeen nenä voi olla tukkoinen kuivuneen ja hyytyneen veren vuoksi. Verihyytymä tulee nenästä itsestään noin viikon kuluttua leikkauksesta. Nenän niistämistä tulee välttää kahden viikon ajan, sillä niistäminen voi vahingoittaa kudoksia ja lisätä verenvuotoa. Nenän tukkoisuutta voi lievittää nenäsuihkeilla ja -tipoilla, joita saa apteekista ilman reseptiä.
Turvotus ja mustelmat
Turvotus kasvojen ja suun alueella on tavallista. Voimakkaimmillaan se on yleensä 4–5 vuorokauden kuluttua leikkauksesta, ja se häviää muutamassa viikossa. Turvotuksen vähentämiseksi voit pitää kasvoilla ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen pyyhkeeseen käärittyä kylmäpakkausta useita kertoja päivässä noin 20 minuutin jaksoissa. Myös kohoasento vuoteessa vähentää turvotusta.
Mustelmat kasvojen ja kaulan alueella ovat myös tavallisia leikkauksen jälkeen. Joskus mustelmat leviävät rintakehän yläosaan asti, mutta ne ovat vaarattomia ja häviävät itsestään muutaman viikon kuluessa, eivätkä vaadi erityistä hoitoa.
Tunnottomuus
Alaleuan leikkauksen jälkeen esiintyvä tunnottomuus ja puutuneisuus alaleuassa tai leuan kärjessä on yleistä. Valtaosalla tuntopuutokset ovat väliaikaisia, ja ne häviävät asteittain yleensä ensimmäisen vuoden aikana. Tämän paranemisvaiheen aikana tunnossa voi esiintyä yliherkkyyttä. Myös pysyvä tunnon alenema on mahdollinen mutta melko harvinainen. Yläleuan leikkauksen jälkeen ohimenevää tunnottomuutta voi esiintyä yläleuan ikenissä, huulessa sekä nenänpielissä ja poskissa.
Kivun hoito
Hyvä kivunhoito edistää paranemista sekä ehkäisee kivun pitkittymistä ja sen yltymistä kovaksi, joten on tärkeää, että otat sinulle määrätyt kipulääkkeet säännöllisesti. Toipumisen edetessä kivut vähenevät ja tällöin myös kipulääkkeen tarve vähenee. Kipua voit lievittää kipulääkkeiden lisäksi myös kylmähoidolla.
Liikunta ja fyysinen rasitus
Rauhallinen päivittäinen liikunta, kuten kävely tai pyöräily, vilkastuttaa verenkiertoa ja ylläpitää yleiskuntoa nopeuttaen näin haavojen paranemista ja toipumista leikkauksesta. Raskasta fyysistä rasitusta, kuten juoksua, kuntosaliharjoittelua ja kontaktilajeja sekä raskaiden taakkojen nostamista, on hyvä välttää kuuden viikon ajan leikkauksesta.
Mieliala
Kotiuduttuasi voit kokea vointisi väsyneeksi ja uupuneeksi. Myös mielialan vaihtelut ja masentuneisuus ovat tavallisia leikkauksen jälkeen. On tärkeää antaa itselle aikaa toipua leikkauksesta ja sopeutua uuteen muuttuneeseen ulkonäköön. Säännöllinen liikunta, lepo sekä perheen ja ystävien tuki toipumisaikana nopeuttavat parantumista ja mielialan tasoittumista.
Yhteys hoitopaikkaan
Jos turvotus kasvojen ja suun alueella lisääntyy voimakkaasti, kipu leikkausalueella yltyy eivätkä siihen auta kipulääkkeet, jos sinulle nousee kuume tai leikkausalueella on märkävuotoa tai runsasta verenvuotoa, ota välittömästi yhteys suu- ja leukasairauksien poliklinikalle tai vuodeosastolle 6b. Myös muissa ongelmatilanteissa ota yhteyttä edellä mainittuihin yksiköihin.
Yhteystiedot
Suu- ja leukasairauksien poliklinikka, puhelin 03 311 64106 arkisin kello 9–13, muuna aikana vuodeosasto 6b, puhelin 03 311 66346.
Miettinen Aimo