Päivitetty 7.9.2023

Tays / suu- ja leukasairauksien poliklinikka
Potilasohje 55.58.10

Leuansiirtoleikkaus ja siihen valmistautuminen

Leuansiirtoleikkaus

Leuansiirtoleikkauksen tarkoituksena on korjata leukojen välinen luustollinen epäsuhta ja saavuttaa näin tasapainoinen purenta. Leikkauksella voidaan siirtää ylä- tai alaleukaa eteen- tai taaksepäin, tai leukoja voidaan siirtää useammassa osassa. Joskus on tarpeen myös molempien leukojen siirto. Leukojen asennon muuttuminen muuttaa myös ulkonäköä. Muutokset ovat positiivisia, mutta niihin tottuminen voi viedä aikaa.

Leikkaussuunnitelma tehdään sinulle yksilöllisesti käyttäen apuna röntgenkuvia ja hampaistasi tehtyjä kipsimalleja. Ennen leikkausta oikomiskojeiden kaarilankoihin kiinnitetään leikkauskoukut ja sinulle valmistetaan purentaa ohjaava muovinen leikkauskisko (splintti), jota käytetään leikkauksessa ohjaamaan leuat uuteen asentoonsa. Joskus leikkauskisko jätetään suuhun myös leikkauksen jälkeen joksikin aikaa ohjaamaan purentaa.

Leuansiirtoleikkaus tehdään yleisanestesiassa eli nukutuksessa. Leikattava leuka irrotetaan ja kiinnitetään uuteen, leikkaussuunnitelman mukaiseen asemaansa pienillä titaanilevyillä ja -ruuveilla. Leikkaushaavat jäävät suun sisäpuolelle.

Alaleuan leikkauksessa on tavallista, että leikkausalueille asetetaan ohuet imuletkut (dreenit), joiden kautta leikkausalueelle mahdollisesti tihkuva veri ja kudosneste pääsevät valumaan pois. Letkut poistetaan seuraavana päivänä leikkauksesta.

Leikkaukseen liittyvät riskit

Leuansiirtoleikkaukseen, kuten muuhunkin kirurgiaan, liittyy aina riskejä. Alaleuan leikkauksessa yleisin riski on alaleuan tuntopuutos alahuulen ja leuan kärjen alueella. Useimmissa tapauksissa tunto palautuu normaaliksi ensimmäisen vuoden aikana leikkauksesta, mutta joskus on mahdollista, että alaleuan alueelle jää pysyvä tunnon alenema.

Yläleuan leikkauksen jälkeen ohimenevää tunnottomuutta voi esiintyä yläleuan ikenissä, ylähuulessa sekä nenänpielissä ja poskissa.

Muita leikkaukseen liittyviä riskejä ovat leikkausalueen infektio ja nukutukseen liittyvät riskit. Harvinaisia riskejä ovat runsas verenvuoto leikkauksessa, hammasvauriot ja leukaluun virheellinen halkeaminen sekä leukanivelen pään virheasento.

Tupakka, nuuska, sähkötupakka ja nikotiinivalmisteet

Tupakkatuotteiden ja nikotiinivalmisteiden käyttö lisää merkittävästi leikkauksiin liittyviä haittavaikutuksia, kuten hidastaa haavan paranemista ja luun luutumista sekä lisää infektioriskiä. Tästä syystä purennan korjaamiseen tähtäävää hoitoa ei aloiteta, eikä leuansiirtoleikkausta tehdä, mikäli tupakkatuotteita tai nikotiinivalmisteita on käytössä.

Leikkaukseen valmistautuminen kotona

Leikkaukseen ja toipumisaikaan on hyvä valmistautua jo etukäteen. Ennen leikkausta on suositeltavaa liikkua ja ulkoilla paljon sekä syödä terveellistä ja monipuolista ruokaa, sillä hyvä yleiskunto ja ravitsemustila edesauttavat leikkauksesta toipumista ja haavojen paranemista sekä ehkäisevät haavainfektion syntyä.

Leikkauksen jälkeen huulet saattavat olla hyvin kuivat, jolloin ne rikkoutuvat helposti aiheuttaen kipua. Tätä voi ennaltaehkäistä rasvaamalla huulia päivittäin jo ennen leikkausta.

Kutsun leikkaukseen saat postitse noin 2–3 viikkoa ennen leikkausajankohtaa.

Toipuminen leikkauksen jälkeen

Sairaalassaoloaika leikkauksen jälkeen on keskimäärin 1–2 vuorokautta. Kotiutuessasi kasvoissa on turvotusta ja usein myös paikallista tunnottomuutta sekä mustelmia. Myös kivut ovat tavallisia, ja niiden hoitoon sinulle määrätään kipulääkkeitä. Kotiin on hyvä varata myös kylmäpakkaus, sillä kylmähoito vähentää turvotusta ja kipua leikkauksen jälkeen.

Leikkauksen jälkeen tulee kuuden viikon ajan välttää ruokia, jotka vaativat haukkaamista, pureskelua ja jauhamista. Toipumisajan ravinnon tulee olla aluksi sosemaista ja pehmeää. Voit varautua tähän etukäteen hankkimalla kotiin ruoka-aineita, joista on helppo valmistaa sosemaista tai pehmeää ruokaa tehosekoitinta ja haarukkaa apuna käyttäen. Energiatarpeen lisääntyessä toipumisaikana aterioita on hyvä täydentää apteekista saatavilla täydennysravinnevalmisteilla tai lisäämällä ruokiin esimerkiksi margariinia ja öljyä. Myös riittävästä proiteiinin saamisesta tulee huolehtia.

Toipumisaikana tulee välttää raskasta fyysistä rasitusta. On hyvä pohtia jo etukäteen, tarvitsetko kotona apua esimerkiksi kotitöissä tai lastenhoidossa. Sairausloman pituus on työstä riippuen 4–6 viikkoa.

Tarkemmat ohjeet toipumisajalle saat sairaalasta kotiutumisen yhteydessä.

Yhteystiedot

Lisätietoja leuansiirtoleikkauksesta ja siihen valmistautumisesta voit tarvittaessa tiedustella suu- ja leukasairauksien poliklinikalta arkisin kello 8.00–14.30, puhelin 03 311 64106.