Lievän munuaistaudin ravitsemushoito - Potilasohjeet
Ravitsemusterapia / nefrologia
RA.16.07
Lievän munuaistaudin ravitsemushoito
Tämä ohje on tarkoitettu lievää munuaistautia sairastavalle. Lievällä munuaistaudilla tarkoitetaan tilannetta, jossa yli 3 kuukauden ajan on todettu jokin munuaistautiin sopiva löydös, kuten albuminuriaa (valkuaisvirtsaisuutta), mutta munuaisten puhdistuskyky ei ole vielä merkittävästi huonontunut (eGFR on yli 60 ml/min/1,73 m2). Ravitsemushoito on keskeinen osa munuaissairauden hoitoa, ja sillä pyritään hidastamaan munuaistaudin etenemistä ja liitännäisongelmien ilmaantumista.
Jo munuaissairauden varhaisvaiheessa on tärkeää vähentää suolan käyttöä ja tukea ruokailumuutoksin painonhallintaa sekä mahdollisten muiden munuaistautiin liittyvien sairauksien, kuten diabeteksen sekä kohonneen verenpaineen ja kolesterolin, ravitsemushoitoa. Tiukkoja rajoituksia ruokailussa ei tässä munuaistaudin vaiheessa tarvita. Mikäli munuaistauti etenee, ravitsemushoito suunnitellaan yksilöllisesti yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa ja hoidon toteutumista seurataan säännöllisesti.
Suola
- Valitse vähäsuolaisia elintarvikkeita, esim.
- Leipä, suolaa ≤ 0,9 g/100 g
- Kypsytetyt juustot ja sen kaltaiset valmisteet, suolaa ≤ 1,2 g/100 g
- Leivän päälle tarkoitetut leikkeleet sekä täyslihavalmisteet, suolaa ≤ 1,9 g/100 g
- Valmiit ateriat sekä ohjeen mukaan valmistetut puolivalmisteet, suolaa ≤ 0,75 g/ 100 g.
- Vähennä suolan käyttöä ruoanvalmistuksessa
- Älä lisää suolaa perunan, riisin, pastan ja kasvisten keitinveteen
- Luovu suolasirottimesta ja käytä sen sijaan mausteita. Mausta ruokia esim. suolattomilla mausteseoksilla, vähäsuolaisilla/suolattomilla liemikuutioilla tai happamilla tai makeilla ruoka-aineilla, kuten sitrusmehuilla, etikoilla ja tomaattisoseella.
- Syö vain satunnaisesti runsaasti suolaa sisältäviä elintarvikkeita, kuten leikkeleitä, makkaroita, graavi- ja savukaloja, sinihome- ja salaattijuustoja, maustekastikkeita ja suolaisia naposteltavia.
- Vähennä suolan käyttöä asteittain. Huomioi, että vähäisempään suolamäärään tottuminen vie pari viikkoa.
Proteiini
- Jos olet tottunut syömään runsaasti proteiinipitoista ruokaa, kuten lihaa, lihavalmisteita, kalaa ja maitovalmisteita, kohtuullista niiden syömistä.
- Kokoa annoksesi lautasmallin mukaan eli proteiinipitoista ruokaa on lautasella ¼
- Käytä nestemäisiä maitovalmisteita enintään 3,5-5 dl
- Jos syöt höylättäviä juustoja, vähennä nestemäisten maitovalmisteiden määrää niin, että 1-2 juustosiivua vastaa 1 dl nestemäistä maitovalmistetta.
- Laita leivälle useammin leikkeleen tai juuston sijasta esim. kasvis- tai hedelmäviipaleita.
- Vältä lisäainefosforia (E338-341, E343, E450-452) sisältävien leikkeleiden, lihavalmisteiden, sulatejuustojen ja valmisruokien päivittäistä käyttöä.
Rasvan laatu
- Paranna ruoan rasvan laatua
- Valitse kalaa, vähärasvaista broileria (jauheliha, suikaleet, leike) ja lihaa (rasvaa enintään 7–10 %) tai kasviproteiinin lähteitä (soijavalmisteet, herneet, pavut, linssit)
- Suosi kaurakermaa tai kasvirasvasekoitetta kerman sijaan
- Käytä ruoanvalmistuksessa öljyä tai pullomargariinia
- Lisää salaatin ja kasvisten joukkoon öljyä tai öljypohjaista salaatinkastiketta.
- Levitä leivälle kasvirasvapohjaista levitettä (vähintään 60 % rasvaa)
- Syö vähärasvaista (enintään 17 % rasvaa) juustoa enintään 3–4 siivua päivässä
- Kokeile leivälle juuston sijaan pehmeää rasvaa sisältävää maapähkinälevitettä, hummusta, kasviksia, avokadoa ja hedelmäviipaleita
- Leivo juoksevilla rasvoilla ja valitse herkutteluun rypsiöljyllä leivottuja leivonnaisia (pulla, keksit, kauravälipalapatukat)
- Suosi Sydänmerkki-elintarvikkeita ja reseptejä (www.sydanmerkki.fi)
- Voit syödä päivittäin noin 2 ruokalusikallista suolaamattomia pähkinöitä, manteleita ja siemeniä.
- Syö kovaa rasvaa sisältäviä elintarvikkeita vain vähän
- Rasvaista lihaa ja lihavalmisteita
- Runsasrasvaisia juustoja ja muita maitovalmisteista, kuten esimerkiksi kermaa, jäätelöä, rasvaisia jogurtteja
- Voita ja voita sisältäviä levitteitä
- Makeita ja suolaisia leivonnaisia.
Kasvikset, hedelmät ja marjat
- Kasvikset, hedelmät ja marjat muodostavat terveyttä ja painonhallintaa tukevan syömisen perustan. Niitä olisi hyvä syödä vähintään 500 g päivässä.
- Kasvisten, hedelmien ja marjojen riittävä syöminen toteutuu todennäköisimmin, kun otat niitä jossain muodossa mukaan joka aterialle ja välipalalle.
Alkoholi
- Alkoholin käyttöön munuaissairauden yhteydessä liittyy riskejä, se mm.
- Nostaa verenpainetta ja vähentää verenpainelääkityksen vaikutusta
- Hämärtää muistia ja altistaa tapaturmille
- Vaikeuttaa painonhallintaa.
- Koska alkoholinkäytölle ei voida asettaa turvallista kynnysarvoa, suosituksena on, että alkoholin käyttöä tulisi välttää. Mahdollisen käytön tulisi olla hyvin vähäistä.
Painonhallinta
- Ylipaino kuormittaa munuaisia monin tavoin ja on munuaisten vajaatoiminnan itsenäinen riskitekijä.
- Ensisijaisesti on tärkeää ehkäistä painonnousu.
- Keskustele laihduttamisen tarpeesta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa
- Jos laihduttaminen on tarpeen, mieti ammattilaisen kanssa, mistä saat tukea siihen ja miten seuranta järjestetään.
- Jos laihduttaminen on tarpeen, mieti ammattilaisen kanssa, mistä saat tukea siihen ja miten seuranta järjestetään.