Päivitetty 8.2.2024

Tays / lastenkirurgia
Potilasohje 40.20.07

Lonkkakipsatun lapsen hoito kotona

Varpaiden liikkuvuus on tärkeää

Kipsauksen jälkeen on tärkeää, että varpaat säilyvät liikkuvina ja normaalin lämpöisinä ja värisinä. 

Kivunhoito

Vamman ja toimenpiteen seurauksena raaja saattaa turvota ja sitä voi särkeä. Se on aluksi normaalia. Kohoasento vähentää turvotusta ja särkyä ja sen voi järjestää esim. tyynyjen avulla. Anna särkylääkettä annetun ohjeen mukaan.

Kipsin hoito

Kipsiä ei saa kastella. Kipsi murtuu helposti ja kastuessaan pehmenee. Osastolla hoitohenkilökunta on suojannut kipsin reunat vaippa-alueella. Tarkoituksena on estää kosteuden siirtyminen kipsin pehmusteisiin. Jos teipit kuitenkin kastuvat, ne täytyy tarvittaessa vaihtaa apteekista ostettavalla vastaavalla teipillä.

Hygienia

Kipsihoidon aikana pesut tulee suorittaa lappupesuina kosteuspyyhkeillä. Kipsi ei kestä saunan lämpöä. Käyttäkää kipsihoidon aikana kaksoisvaippoja, jossa pienempi vaippa laitetaan ensin ja sen päälle isompi vaippa. Tämä on ohjattu osastolla ja sen tarkoituksena on suojata kipsiä kastumiselta. Ihon hoitoon tulee kiinnittää huomiota. Vaippaa tulee myös vaihtaa riittävän usein.

Liikkuminen

Selinmakuulla lapsen asentoa voi tukea tyynyillä. Säkkituolin hankkiminen kotiin on suositeltavaa erilaisten asentojen mahdollistamiseksi esimerkiksi ruokailun ajaksi. Sylissä lasta kannattaa pitää vaihtelevissa asennoissa, jotta lapsi saa erilaisia asentokokemuksia. 

Kipsin muodosta johtuen lapsen kuljettaminen vaatii erityisjärjestelyjä. Kaksosten vaunut tai rattaat suositellaan lainattavaksi kipsihoidon ajaksi. Ainoat turvalliset tavat matkustaa on julkiset liikennevälineet tai paaritaksi.

Kipsin poiston jälkeen

Ihoa on hyvä suihkuttaa ja rasvata kipsin poiston jälkeen. Lääkäri antaa ohjeet liikkumisesta.

Ota yhteyttä, jos

  • kipsi murtuu, kastuu, hajoaa, tuntuu kireältä tai löysältä.
  • havaitsette iho-ongelmia.
  • kipu yltyy tai jatkuu särkylääkkeestä huolimatta.

Yhteystiedot 

Yhteydenotot kahden ensimmäisen viikon ajan lastenkirurgian osasto, puhelin 03 311 66349.

Sen jälkeen Lastenkirurgian poliklinikka, takaisinsoittopalvelu, puhelin 03 311 65826 (arkisin kello 8–14).