Päivitetty 11.11.2020

Tays / hematologia
Potilasohje 10.14.10

Luuydinnäytteen ottaminen

Luuydinnäyte otetaan, kun tarvitaan lisäselvityksiä verenkuvassa havaittujen muutosten vuoksi. Näytteen antamaa lisätietoa tarvitaan joskus myös, kun tutkitaan muuta sairautta, joka vaikuttaa verisolujen muodostukseen luuytimessä.

Luuydinnäytettä tutkitaan ensisijaisesti mikroskoopilla, mutta tarvittaessa siitä voidaan tehdä useita erikoistutkimuksia, muun muassa kromosomitutkimus.

Tutkimustulos saadaan mikroskooppisen tutkimuksen osalta parissa päivässä (tarvittaessa muutamassa tunnissa), mutta erikoistutkimusten valmistuminen kestää huomattavasti kauemmin, jopa 3 - 4 viikkoa.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimus ei vaadi mitään erikoisvalmisteluja. Voit syödä ja juoda normaalisti, ellei päivän muu tutkimusohjelma sitä rajoita. Luuydinnäytteen yhteydessä otetaan myös laskimoverinäyte sekä sormenpäästä verinäyte.

Näytteenotto

Luuydinnäyte otetaan rintalastasta tai lantiosta (suoliluun harjanteesta), selkäpuolelta. Näytteen ottaa lääkäri. Näytteenottokohta puhdistetaan desinfektioaineella, jonka jälkeen iho ja ihonalainen kudos puudutetaan ohutta neulaa käyttäen. Näytteenottokohdan puuduttua näyte otetaan imemällä ruiskuun. Näytettä imettäessä saattaa tuntua lyhytkestoinen vihlaisu, jota ei puudutuksella voi estää. Koko näytteenotto kestää noin 10–15 minuuttia. Tarvittaessa otetaan lisäksi pieni näytepala luuytimestä. Se otetaan lantion luusta.

Jälkihoito

Toimenpide ei yleensä vaadi jälkiseurantaa. Näytteenottokohta suojataan sidoksella ja pidetään kuivana yhden vuorokauden ajan. Luuydinpalan oton jälkeen sidos pidetään kuivana kaksi vuorokautta. Sen jälkeen voit peseytyä ja saunoa normaaliin tapaan. Jälkikipua esiintyy harvoin; tarvittaessa voit ottaa muutoinkin käyttämääsi särkylääkettä.

Yhteystiedot

Jos sinulla on ilmoitettavaa tai kysyttävää, ota yhteyttä:

Tays Keskussairaala: Toimenpidettä koskevista asioista voit jättää soittopyynnön sairaanhoitajalle numeroon 03 311 69985 maanantaista torstaihin kello 8 - 14.30 ja perjantaisin kello 8 - 14.00.

Tays Valkeakoski: sisätautien poliklinikka, puhelin 03 311 67420