Päivitetty 7.6.2024

Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.43

Mahan ja paksusuolen tähystys

Sinulle tehdään samalla kertaa sekä mahan- että paksusuolen tähystystutkimukset. Mahantähystyksessä tutkitaan ruokatorven, mahalaukun ja ohutsuolen alkuosaa taipuisalla tähystinlaitteella. Paksusuolen tähystyksessä tutkitaan perä- ja paksusuolen sairauksia ja niitä ennakoivia kudosmuutoksia.

Lue huolella ja hyvissä ajoin ennen toimenpidettä liitteenä oleva erillinen tyhjennysohje.

Ohjeita lääkityksestä

Aamulla voit ottaa sydän-, verenpaine-, epilepsia- ja astmalääkkeesi normaalisti pienen vesitilkan kanssa. Diabeteksen hoitoon tarkoitetut tablettilääkkeet voit jättää toimenpideaamuna ottamatta. Ota toimenpiteeseen mukaan ajantasainen lääkelista tai täytetty esitietokaavake.

Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä tähystävään yksikköösi.

Jos sinulla on käytössä jokin verenvuotoriskiä lisäävä lääke (esimerkiksi Marevan, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana, Plavix, Brilique, Efient, Lixiana, Clopidogrel, Klexane, Innohep tai jokin muu verenohennuslääke) etkä ole saanut ohjeita lääkkeen ottamisesta tai tauottamisesta ennen tutkimusta, ota yhteyttä tähystävään yksikköön.

Sydämen tekoläppäpotilaiden tulee AINA ottaa yhteys ennen MAREVAN-muutoksia tähystävään yksikköön.

Esilääkitys

Ennen tutkimusta voidaan antaa lääkettä jännityksen tai kivun lievittämiseksi. Mikäli katsot lääkityksen tarpeelliseksi, sinun tulee ilmoittautua poliklinikalle 30 minuuttia ennen kutsukirjeessä ilmoitettua tähystysaikaa. Jos esilääkettä käytetään, sinun tulee varautua jäämään poliklinikalle 1–2 tunniksi tutkimuksen jälkeen ja sinulla tulee olla saattaja kotimatkaa varten. Autolla ajo on kielletty koko loppupäivän ajan.

Raskaus

Mikäli olet raskaana, ota yhteys tähystävään yksikköön ennen tutkimusta.

Tutkimuksen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen saat syödä ja juoda normaalisti, ellei toisin sanota. Kotiin voit lähteä heti tutkimuksen jälkeen, tai vointiasi seurataan tarvittaessa 1–2 tuntia. Tähystävä lääkäri antaa ohjeet jatkohoidosta.

Ajan peruminen

Sinun tulee tehdä vastaanottoajan peruminen tai siirto viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen tähystysaikaa, paitsi äkillisissä sairaustapauksissa. Muussa tapauksessa käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta peritään peruutusmaksu sairaanhoitopiirin hinnaston mukaisesti. Jos perut ajan viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen toimenpidettä, maksua ei peritä. Ajanperuutukset otamme vastaan ainoastaan soittamalla.

Yhteystiedot

Voit tiedustella kutsua koskevia asioita tai tarvittaessa perua ajan mahdollisimman pian tähystysyksiköstäsi. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Noudata vastaajan ohjeita. Soitamme sinulle virka-aikana takaisin.

  • Tays Keskussairaala: puhelin 03 311 66694
  • Tays Hatanpää: puhelin 03 311 58210 arkisin kello 8–14
  • Tays Valkeakoski: puhelin 03 311 67399 (hoitaja) tai 03 311 67315 (sihteeri)