Päivitetty 24.3.2024

Tays / gynekologinen onkologia
Potilasohje 30.65.08

Munasarjojen poistoleikkaus tähystämällä periytyvän syöpäalttiuden vuoksi (BRCA1/2 -mutaationkantajat)

Miksi leikkaus tehdään?

Sinulle suunnitellaan tehtäväksi syöpäriskiä alentavaa munasarjojen ja munatorvien poistoleikkausta periytyvän syöpäalttiuden vuoksi. Leikkauksen ajankohta suunnitellaan yksilöllisesti, mutta munasarjojen ja munatorvien poistoa suositellaan sinulle heti kun et enää suunnittele perheenlisäystä tai viimeistään noin 40 vuoden iässä. Vain leikkaushoidolla on todettu olevan munasarjasyöpäriskiä alentava vaikutus, eikä tehostetusta gynekologisesta seurannasta ole osoitettu olevan hyötyä. Ennen vaihdevuosi-ikää tehtävän munasarjojen poiston on osoitettu vähentävän myös mutaationkantajien rintasyövän riskiä.

BRCA1/2-mutaatioihin ei liity lisääntynyttä riskiä sairastua kohdunrunkosyöpään, joten yleensä leikkauksessa ei poisteta kohtua, mikäli kohdussa ei esitutkimuksissa todeta poikkeavia muutoksia. Pelkkä munasarjoihin ja munatorviin kohdistuva leikkaus on myös teknisesti huomattavasti yksinkertaisempi, vähemmän altis komplikaatioille ja siitä toipuminen on nopeampaa.

Miten munasarjojen poisto tehdään?

Munasarjat ja munatorvet poistetaan kokonaan tähystysleikkauksessa. Leikkaus tehdään nukutuksessa tähystämällä eli laparoskooppisesti, jolloin munasarjat ja munatorvet irrotetaan ympäristöstään pienistä pistoaukoista vatsaonteloon viedyn tähystinkameran ja instrumenttien avulla. Leikkauksen yhteydessä vatsaontelo täytetään hiilidioksidikaasulla näkyvyyden saavuttamiseksi. Vatsalle tehdään yleensä neljä pientä, noin 1–2 cm läpimittaista haavaa, joista yhtä suurennetaan, jotta munasarjat ja munatorvet voidaan poistaa pussissa tai haavissa turvallisesti.

Harvoin (alle 1 %) tähystysleikkaus joudutaan muuttamaan leikkauksen aikana avoleikkaukseksi leikkauksen aikana ilmenneiden ongelmien, kuten verenvuodon tai kiinnikkeiden vuoksi. Tällöin vatsalle joudutaan yleensä tekemään pystysuuntainen isompi viilto.

Leikkauksen alussa sinulle laitetaan virtsakatetri, joka otetaan pois yleisimmin heti leikkauksen jälkeen tai viimeistään seuraavana päivänä. Hyvin harvoin leikkauksessa vatsaan jätetään seuraavana päivänä poistettava pehmeä laskuputki eli dreeni.

Sairaalahoito ja toipuminen

Leikkaus voidaan tehdä päiväkirurgisena, tai mikäli vointisi niin edellyttää, pääset kotiutumaan leikkauksesta seuraavana päivänä. Varhainen liikkeelle lähtö leikkauksen jälkeen edistää toipumista. Vältä ponnisteluja ja raskaita töitä sairauslomasi ajan. Ulkoilu ja kevyt liikunta edistää toipumista.

Toipilasaikana vatsalla voi esiintyä haavakipua, leikkausalueen kipua ja kaasun aiheuttamaa venytyskipua, joita hoidetaan tavanomaisilla kipulääkkeillä. Monipuolisen ja kuitupitoisen ravinnon nauttiminen edesauttaa suolen säännöllistä toimintaa. Nauttimalla myös runsaasti nesteitä voit välttää ummetusta.

Sairausloma

Sairausloman kesto on tavallisesti noin 7–10 vuorokautta.

Jälkivuoto ja hygienia

Leikkauksen aikana kohdussa pidetään instrumentteja kohdun liikuttamiseksi leikkauksen aikana, ja siksi jälkivuotoa voi esiintyä muutaman päivän ajan. Käytä jälkivuotosuojana sidettä, tamponia ei tule käyttää.

Haavoja voi suihkuttaa vedellä heti leikkauksen jälkeen. Suihkussa ja saunassa voit käydä tavalliseen tapaasi, mutta vältä kovia löylynottoja noin viikon ajan. Tulehdusriskin vähentämiseksi ja haavojen parantamisen edistämiseksi vältä ammekylpyjä ja uimista sairausloman ajan.

Ompeleet

Vatsan haavojen ompeleet sulavat itsestään noin 1–2 viikossa. Jos tähystysleikkaus on jouduttu muuttamaan avoleikkaukseksi, haavalla on yleensä poistettavat ompeleet tai hakaset noin 7–10 vuorokauden ajan.

Sukupuolielämä

Sukupuoliyhdyntää ei tarvitse välttää kuin muutaman päivän jälkivuodon ajan.

Munasarjojen poiston jälkeen

Vaikka kohtua ei poisteta, munasarjojen ja munatorvien poiston jälkeen et voi tulla raskaaksi, eikä raskauden ehkäisyä tarvita. Mikäli sinulla oli kuukautiset ennen leikkausta, ne myös loppuvat, mikäli korvaavaa hormonihoitoa ei voida aloittaa. Jos olet sairastanut rintasyövän, estrogeenikorvaushoitoa ei voida käyttää lisääntyneen rintasyövän uusiutumisriskin vuoksi. Mikäli olet terve etkä ole sairastanut rintasyöpää, voidaan vaihdevuosioireita hillitsevää estrogeenihoitoa suositella. Tutkimuksissa on todettu, että noin 4–5 vuoden ajan hormonihoitoa voidaan BRCA1/2-mutaationkantajilla turvallisesti käyttää. Saat yksilöllisen neuvonnan leikkauksenjälkeisestä hormonihoidosta tai ei-hormonaalisesta vaihdevuosioireita hillitsevästä lääkehoidosta viimeistään leikkauksen yhteydessä ennen kotiutumista.

Riskiä vähentävän munasarjojen poistoleikkauksen jälkeen voi ilmetä seksuaalista haluttomuutta, mielialan vaihtelua ja emättimen kuivuusoireita. Emättimen kuivuutta voi hoitaa joko hormonittomilla voiteilla tai miedoilla estrogeeniä sisältävillä voiteilla. Suuri osa negatiivisista tuntemuksista ja oireista lieventyy ajan mittaan, ja munasarjasyöpään sairastumisen pelon väistyttyä leikkauksen nettovaikutus elämänlaatuun on tutkimuksissa todettu olevan positiivinen.

Haittaseuraukset

Munasarjojen ja munatorvien poisto tähystysleikkauksella on varsin turvallinen toimenpide, ja yleensä toipuminen sujuu hyvin. Kaikkiin leikkauksiin liittyy kuitenkin haittaseurausten (komplikaatioiden) riski. Valtaosa näistä komplikaatioista on lieviä, eivätkä ne olennaisesti pidennä hoitoaikaa tai toipumista. Tavallisimpia haittaseurauksia ovat leikkausalueen tai haavan kipu, tulehdukset ja verenvuodot, jotka voivat vaatia lääkehoitoa, verensiirtoa tai uutta leikkausta. Komplikaatiot ovat kuitenkin munasarjojen ja munatorvien poistossa tähystysleikkauksella hyvin harvinaisia.

Jälkitarkastus ja jatkosuunnitelma

Yleensä riskiä vähentävän munasarjojen poistoleikkauksen jälkeen ei tarvita rutiininomaista leikkauksen jälkitarkastusta. Yleensä lähetämme kirjeen lopullisesta patologin lausunnosta koskien poistettujen munasarjojen ja munatorvien mikroskooppitutkimusta. Riskiä alentavan leikkauksen jälkeen et enää tarvitse erityistä gynekologista seurantaa, mikäli olet gynekologisesti oireeton (ei vuotohäiriöitä tms). Sinulle suositellaan edelleen osallistumista väestöpohjaiseen papa-seulontaan.

Yhteystiedot

  • Naistentautien poliklinikka, puhelin 03 311 66461 arkisin virka-aikana
  • Päivystyspoliklinikka, puhelin 03 311 65942 iltaisin ja viikonloppuisin
  • Vuodeosasto 4B, puhelin 03 311 66344