Näin toimit kun sinulle on tehty verisuoniyhteys eli fisteli - Potilasohjeet
Tays / munuaistaudit
Potilasohje 10.16.01
Näin toimit kun sinulle on tehty verisuoniyhteys eli fisteli
Mikä fisteli on
Munuaistaudin takia tarvitset jossain vaiheessa munuaiskorvaushoitoa eli dialyysihoitoa. Jos hoitomuodoksi valitaan hemodialyysi, hoito tapahtuu verisuoniteitse. Tämän vuoksi kyynärvarressasi olevia verisuonia yhdistetään ja saadaan aikaan fisteli.
Fistelileikkaus on pieni toimenpide. Tavallisimmin yhdistetään ranteen alueen valtimo- ja laskimosuoni. Näin saadaan kyynärvarren laskimoihin parempi verenvirtaus, suonet vahvistuvat ja tulevat paremmin näkyviin. Dialyysihoito toteutetaan kanyylien välityksellä. Kanyylit on helppo laittaa laajentuneisiin laskimosuoniin dialyysihoidon aloituksessa.
Fistelileikkaus tehdään yleensä leikkaussalissa hartiapunospuudutuksessa. Toimenpide kestää puolesta tunnista tuntiin. Fistelileikkauksen jälkeen pääset kotiin, kun puudutus on hävinnyt. Ompeleet poistetaan haavasta 10-14 päivän kuluttua terveyskeskuksessa.
Tunnustele fisteliäsi
Opettele jo sairaalassa ollessasi tunnustelemaan sormenpäillä fistelin toimintaa. Tee niin myös kotona. Normaalisti kädessä tuntuu fistelin kohdassa syke tai kuuluu virtaava suhahdus. Ota yhteyttä joko munuaisvuodeosastolle tai munuaispoliklinikalle, mikäli huomaat fistelissä seuraavia muutoksia:
- virtausvärinä lakkaa
- fistelihaavan seutu kipeytyy ja/tai punoittaa
Fistelikäsi on rauhoitettu
- Fistelikädestä ei saa mitata verenpainetta, eikä ottaa verinäytteitä. Sormenpäästä voi tarvittaessa ottaa verinäytteitä.
- Älä pidä fistelin kohdalla mitään kiristävää kuten rannekelloa tai rannerengasta.
- Fistelikohtaa tulee pestä ja rasvata kuten muutakin ihoa.
- Fistelikäteen ei kanyylia lääkeinfuusiota varten.
Voimistelu on eduksi
Fistelikättä täytyy voimisteluttaa siihen asti, kunnes laskimosuonet ovat kehittyneet. Kättä voi alkaa käyttää normaalisti, kun haava on täysin parantunut.
Voimisteluohjeita: Laita fistelikäsi nyrkkiin ja aukaise tai puristele pehmeätä palloa fistelikädessä. Toista edellä mainittuja liikkeitä 20 kertaa kolmesti päivässä.
Voit kysyä
Tarkempia tietoja saat munuaisvuodeosaston numerosta 03 311 66351.