Päivitetty 4.4.2025

Ravitsemusterapia / nefrologia
Potilasohje RA.16.08

Neste- ja suolarajoitus vaikeassa munuaistaudissa

Nesterajoitus

Kun munuaisten toiminta on vaikeasti häiriintynyt ja virtsaneritys vähenee, nestettä alkaa kertyä kehoon. Liika neste rasittaa sydäntä ja muita verenkiertoelimiä sekä aiheuttaa turvotuksia eri puolilla kehoa. Nestelasti nostaa verenpainetta ja voi aiheuttaa nesteen kertymistä keuhkoihin ja hengenahdistusta. Siksi nesterajoituksen noudattaminen on tärkeää.

Nesterajoituksen toteuttaminen

  • Ota käyttöön pienemmät juomalasit ja kupit. Sopiva lasin tai kupin vetoisuus on noin 1,5 dl–2 dl.
  • Täytä lasit, kupit ja mukit vain puolilleen.
  • Ota juomia pieninä suullisina, hitaasti siemaillen.
  • Kokeile janoon jääpalan imeskelyä juoman sijasta.
  • Voit kokeilla myös jäisiä marjoja, pakastin- tai jääkaappikylmiä hedelmälohkoja tai muutamaa kurkkuviipaletta.
  • Suun kuivuuden helpottamiseksi kokeile imeskellä esim. sitruunalohkoa tai raikkaita ksylitoli- tai kurkkupastilleja tai pureskella purukumia, sillä ne lisäävät syljen eritystä.
  • Kysy apteekista vinkkejä erilaisista kuivan suun hoitoon tarkoitetuista tuotteista, esim. suuvedet, geelit ja suihkeet.
  • Suun kuivuuteen voi auttaa myös suun limakalvojen sively ruokaöljyllä tai suun purskuttelu kylmällä vedellä.
  • Selvitä lääkäriltä, mitkä lääkkeet voit ottaa ruoan kanssa ja mitä lääkkeitä voit ottaa yhtä aikaa. Voit tiedustella, onko käyttämiäsi lääkkeitä saatavilla esim. purutabletteina. Varmista myös, etteivät käyttämäsi lääkkeet aiheuta janontunnetta haittavaikutuksena.
  • Vältä liiallista rasitusta kuumalla säällä ja suosi kylmiä/viileitä juomia.

Suolarajoitus

Suolan sisältämä natrium suurentaa solunulkoista nestetilaa ja lisää verimäärää. Tämä nostaa verenpainetta ja aiheuttaa nesteen liiallista kertymistä kehoon. Korkea verenpaine rasittaa munuaisia ja voi lisätä proteiinin joutumista virtsaan. Runsas suolan saanti vaikeuttaa nesterajoituksen toteuttamista ja vaikuttaa myös verenpaineen noususta riippumattomilla mekanismeilla haitallisesti sydämen ja muiden verenkiertoelimien toimintaan. Suositeltava suolan saanti on enintään noin 5 grammaa eli vajaa teelusikallinen päivässä.

Suolan lähteet ruokavaliossa

  • Leipä ja sen päälliset, esim. 4–5 viipaleessa normaalisuolaista leipää päällisineen voi olla suolaa noin 3 grammaa.
  • Ruoanvalmistuksessa käytetty suola, maustekastikkeet, liemikuutiot, marinadit yms.
  • Suolaiset syötävät, kuten, leikkele- ja ruokamakkarat, graavi- tai kylmäsavukalat, sillit, voimakassuolaiset juustot (suolaa yli 1,4 %), suola- ja maustekurkut.

Suolarajoituksen toteuttaminen

  • Valitse vähäsuolaisia elintarvikkeita, esim.
    • Leipä, suolaa ≤ 0,9 g/100 g
    • Kypsytetyt juustot ja sen kaltaiset valmisteet, suolaa ≤ 1,2 g/100 g
    • Leivän päälle tarkoitetut leikkeleet sekä täyslihavalmisteet, suolaa ≤ 1,9 g/100 g
    • Valmiit ateriat sekä ohjeen mukaan valmistetut puolivalmisteet, suolaa ≤ 0,75 g/100 g.
  • Vähennä suolan käyttöä ruoanvalmistuksessa.
    • Älä lisää suolaa perunan, riisin, pastan ja kasvisten keitinveteen
    • Mausta ruokia esim. suolattomilla mausteseoksilla, vähäsuolaisilla/suolattomilla liemikuutioilla tai happamilla tai makeilla ruoka-aineilla, kuten sitrusmehuilla, etikoilla ja tomaattisoseella.
    • Syö vain satunnaisesti runsaasti suolaa sisältäviä elintarvikkeita, kuten makkaroita, graavi- ja savukaloja, sinihome- ja salaattijuustoja, maustekastikkeita ja suolaisia naposteltavia.
    • Vähennä suolan käyttöä asteittain. Vähäisempään suolamäärään tottuminen vie pari viikkoa.