Päivitetty 7.6.2024

Gastroenterologia
Potilasohje 10.13.23

Nukutuksessa tehtävä mahantähystys

Tähystyksessä tutkitaan ruokatorven, mahalaukun ja ohutsuolen alkuosaa taipuisalla tähystinlaitteella. Tutkimus on yleensä riskitön ja kestää noin 5–10 minuuttia löydöksistä ja otettavien koepalojen määrästä riippuen. Sinulle tutkimus tehdään nukutuksessa. Heräät tutkimuksen jälkeen nopeasti.

Valmistautuminen

Tutkimusta edeltävänä iltana kello 24 jälkeen et saa enää syödä tai juoda mitään. Tutkimus perutaan turvallisuussyistä, mikäli ohjetta ei ole noudatettu.

Ohjeita lääkityksestä

Voit ottaa säännöllisesti käytössä olevat lääkkeet aamulla vähintään kaksi tuntia ennen toimenpidettä pienen vesimäärän kanssa, mutta diabeteksen hoitoon tarkoitetut tablettilääkkeet voit jättää toimenpideaamuna ottamatta. Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä tähystävään yksikköösi.

Jos sinulla on käytössä veren hyytymiseen vaikuttava (esim. Marevan, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana, Plavix, Brilique, Efient, Lixiana, Clopidogrel, Klexane, Innohep tai jokin muu verenohennuslääke)) etkä ole saanut ohjeita lääkkeen ottamisesta tai tauottamisesta ennen tutkimusta, ota yhteyttä tähystävään yksikköön.

Sydämen tekoläppäpotilaiden tulee AINA ottaa yhteys ennen MAREVAN-muutoksia tähystävään yksikköön.

Ota mukaan lista käytössäsi olevista lääkkeistä (ota omat insuliinit ja astmasuihkeet mukaan sairaalaan) tai täytetty esitietokaavake (voi olla myös sähköinen).

Tutkimuksen jälkeen

Sinut siirretään tarkkailuhuoneeseen, josta kotiutuminen tapahtuu voinnin mukaan muutaman tunnin kuluttua nukutuksesta heräämisestä. Saattaja on välttämätön, sillä omalla autolla ei nukutuksen jälkeen saa ajaa seuraavan 24 tunnin aikana. Lisäksi sinulla tulee seuraavana yönä olla aikuinen seuraamassa vointia. Tähystävä lääkäri antaa muut ohjeet jatkohoidon suhteen.

Ajan peruminen

Sinun tulee tehdä vastaanottoajan peruminen tai siirto viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen tähystysaikaa, paitsi äkillisissä sairaustapauksissa. Muussa tapauksessa käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta peritään peruutusmaksu sairaanhoitopiirin hinnaston mukaisesti. Jos perut ajan viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen toimenpidettä, maksua ei peritä. Ajanperuutukset otamme vastaan ainoastaan soittamalla.

Yhteystiedot

Kutsua koskevat tiedustelut ja mahdolliset ajanperuutukset alla olevista numeroista. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. 

Tays Keskussairaala: puhelin 03 311 66694

Tays Hatanpää: puhelin 03 311 58552

Tays Valkeakoski: puhelin 03 311 67399 (hoitaja) tai 03 311 67315 (sihteeri)