Päivitetty 22.5.2023

Gastroenterologia
Potilasohje 10.13.24

Nukutuksessa tehtävä paksusuolen tähystys eli kolonoskopia

Tutkimuksella on mahdollista todeta perä- ja paksusuolen alueen sairauksia tai niitä ennakoivia kudosmuutoksia. Tutkimus tehdään nukutuksessa.

Valmistautuminen

Tutkimuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että suolisto on tyhjennetty ennen tähystystä tyhjennysaineilla. Lue huolella ja hyvissä ajoin ennen toimenpidettä liitteenä oleva erillinen tyhjennysohje.

Ohjeita lääkityksestä

Voit ottaa säännöllisesti käytössä olevat lääkkeet aamulla pienen vesimäärän kanssa, mutta jätä diabeteksen hoitoon tarkoitetut tablettilääkkeet ottamatta. Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä tähystysyksikköösi.

Jos sinulla on käytössä veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys (esimerkiksi Marevan, Pradaxa, Xarelto, Brillique, Plavix, Eliquis, Efient, Lixiana, Clopidogrel, Klexane, Innohep tai jokin muu verenohennuslääke), etkä ole saanut ohjetta lääkkeen annostelusta tutkimusta edeltäville päiville, ota yhteyttä tähystysyksikköön.

Sydämen tekoläppäpotilaiden tulee AINA ottaa yhteys ennen MAREVAN-muutoksia tähystävään yksikköön.

Ota mukaan lista käytössäsi olevista lääkkeistä (ota omat insuliinit ja astmasuihkeet mukaan sairaalaan) tai täytetty esitietokaavake (voi olla myös sähköinen).

Raskaus

Mikäli olet raskaana, ota yhteys tähystävään yksikköön ennen tutkimusta.

Tutkimuksen suorittaminen

Tutkimuksessa lääkäri vie peräaukon kautta suoleen taipuisan tähystimen. Suoleen laitetaan ilmaa, joka saattaa aiheuttaa toimenpiteen jälkeen turvotusta ja kipua. Tutkimus on turvallinen ja vaivat yleensä siedettäviä. Tähystyksen yhteydessä lääkäri ottaa näytepaloja mikroskooppista tutkimusta varten. Myös joidenkin toimenpiteiden suorittaminen samalla, kuten polyyppien poistaminen suolesta, on mahdollista.

Tutkimuksen jälkeen

Sinut siirretään tarkkailuhuoneeseen, josta kotiutuminen tapahtuu voinnin mukaan muutaman tunnin kuluttua nukutuksesta heräämisestä. Saattaja on välttämätön, sillä autolla ei nukutuksen jälkeen saa ajaa 24 tuntiin. Lisäksi sinulla tulee seuraavana yönä olla aikuinen seuraamassa vointia. Jatkohoito tapahtuu muutoin tähystävän lääkärin ohjeiden mukaan.

Ajan peruminen

Sinun tulee tehdä vastaanottoajan peruminen tai siirto viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen tähystysaikaa, paitsi äkillisissä sairaustapauksissa. Muussa tapauksessa käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta peritään peruutusmaksu sairaanhoitopiirin hinnaston mukaisesti. Jos perut ajan viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen toimenpidettä, maksua ei peritä. Ajanperuutukset otamme vastaan ainoastaan soittamalla.

Yhteystiedot

Kutsua koskevat tiedustelut ja mahdolliset ajanperuutukset alla olevista numeroista. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.

Tays Keskussairaala: puhelin 03 311 66694

Tays Hatanpää: puhelin 03 311 58210

Tays Sastamala: puhelin 03 311 62893

Tays Valkeakoski: puhelin 03 311 67399 (hoitaja) tai 03 311 67315 (sihteeri) arkisin kello 8–14.30