Päivitetty 10.5.2023

Tays Silmäkeskus
Potilasohje 50.00.16

Nukutuksessa tehtävään kaihileikkaukseen tulevalle

Harmaakaihi aiheutuu silmän mykiön samentumisesta. Tällöin valo läpäisee mykiön huonommin ja näkö hämärtyy. Useimmiten sameneminen johtuu ikääntymisestä. Joskus mykiön samentumisen voi aiheuttaa silmätapaturma tai silmäsairaus. Kaihi ei aiheuta pysyvää näkövammaa.

Kaihin hoitona on leikkaus, jossa silmän samentunut mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan tekomykiö. Tekomykiön valinnasta ja tavoitellusta lasivahvuudesta keskustellaan kanssasi ennen leikkausta. Valintaan vaikuttaa se, haluatko nähdä leikkauksen jälkeen ilman silmälaseja lähelle vai kauas. Leikkauksesi tehdään nukutuksessa ja kotiudut leikkauspäivänä.

Molempien silmien kaihileikkaus tehdään samalla kertaa, mikäli molempien silmien leikkauskriteerit täyttyvät ja se on turvallista. Valinta on aina potilaskohtainen ja varmistuu lopullisesti leikkauksen aikana.

Lisätietoa kaihista ja Tays Silmäkeskuksessa tehtävästä kaihileikkauksesta löydät Terveyskylä.fi -sivustolta Silmäsairauksien talosta. Sivustolla voit tutustua esimerkiksi ohjausvideoihin, joissa ohjataan kaihileikkaukseen valmistautumisessa ja kerrotaan kaihileikkauksen jälkeisestä kotihoidosta.

Valmistautuminen leikkaukseen

Kutsukirjeen etusivulla on erikseen mainittu etukäteistutkimuksista, mikäli niitä tarvitaan ennen leikkausta. Tutkimukset eivät vaadi ravinnotta oloa.

Käy suihkussa ja pese hiukset leikkausta edeltävänä iltana. Saunominen on kielletty kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen. Pukeudu mukaviin vaatteisiin. Leikkauksessa ei saa olla kynsilakkaa tai geelikynsiä, silmä- eikä kasvomeikkiä. Poista tekoripset/ripsipidennykset ja kasvojen alueen korut ennen leikkausta. Vältä voimakkaasti hajustettujen hygieniatuotteiden käyttöä.

Leikkauspäivänä tulee olla syömättä ja juomatta kuusi (6) tuntia ennen sairaalaan saapumista. Kaksi (2) tuntia ennen sairaalaan saapumista voit juoda pienen lasillisen vettä (ei kahvia, teetä, maitoa, mehua). Henkeä uhkaavan komplikaatiovaaran vuoksi tätä ohjetta on noudatettava. Leikkaus perutaan, mikäli ohjetta ei ole noudatettu. Alkoholia ei saa käyttää leikkausta edeltävänä päivänä eikä leikkauspäivänä.

Voit ottaa säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet (ei diabeteslääkkeitä) pienen vesitilkan kanssa leikkausaamuna, ellei kutsussa toisin mainita. Diabeetikot saavat kutsun mukana erilliset ohjeet diabeteslääkkeen otosta leikkausaamuna (katso kutsukirjeen etusivu). Mikäli käytät silmänpainelääkitystä, laita tipat normaalisti ennen leikkaukseen tuloa.

Ota mukaasi sairaalaan ajantasainen lääkelista, omat henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetut astmasuihkeet/COPD-lääkkeet, insuliinikynät ja lääkkeet joilla on vaihtokielto rinnakkaisvalmisteen käyttöön tai muut mahdolliset harvinaiset käytössäsi olevat lääkkeet sekä tarvitsemasi apuvälineet (cpap-laite maskeineen, liikkumisen apuvälineet).

Huolehdi, että pitkäaikaissairaudet ovat hyvässä hoitotasapainossa ennen leikkausta.

Koska leikkauksesi tehdään nukutuksessa, ota mukaan aikuinen saattaja ja järjestä leikkauksen jälkeiseksi yöksi seuraa kotiisi.

Marevan-lääkitys / muut verenhyytymiseen vaikuttavat lääkkeet

Lääkkeitä ei tarvitse tauottaa ennen leikkausta. Marevan-lääkkeen käyttäjillä INR arvon tulee olla leikkauspäivänä hoitotasolla eli 2– 3 välillä. INR tulee ottaa viikko ennen leikkausta, ja mikäli INR on tuolloin yli kolme (3), ota yhteys omaan hoitavaan lääkäriisi Marevan-hoidon suunnittelua varten.

Mikäli käytät säännöllisesti ihon alle pistettäviä verenohennuslääkkeitä (esim. Fragmin, Klexane, Innohep), ota yhteys hoidonsuunnittelijan numeroon 03 311 69139 lääkityksen suunnittelua varten.

Saapuminen sairaalaan

Ilmoittautuminen tapahtuu Silmäkeskuksen sisääntuloaulassa olevalla automaatilla. Siirry odottamaan 2. kerroksen leikkausosaston aulaan. Hoitaja vastaanottaa ja valmistelee sinut leikkaukseen. Tässä yhteydessä otetaan leikkausta varten tarvittavat mittaukset. Varaa sairaalassa oloon aikaa 3 - 5 tuntia.

Kotiutuminen ja kaihileikkauksesta toipuminen

Saat kotihoito-ohjeet sekä Oftan Dexa-Chlora-silmätippapullon kotiutuessasi. Dexa-Chloraa käytetään leikattuun silmään yksi (1) tippa neljä (4) kertaa päivässä neljän (4) viikon ajan. Voit käyttää lisäksi kosteuttavia silmätippoja helpottamaan roskantunnetta leikkauksen jälkeen.

Kaihileikkauksen jälkeen toipumisaika on noin kaksi viikkoa. Tänä aikana tulee välttää raskaita ponnisteluja ja nostoja sekä raskasta fyysistä liikuntaa. Sairauslomaa lääkäri kirjoittaa yleensä tälle ajalle huomioiden työn vaativuuden ja yksilölliset tarpeet. Leikkauksen jälkeen näkö aluksi vaihtelee. Voit käydä silmälasimäärityksessä optikolla tai silmälääkärillä yhden-kuuden kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Välittömästi kaihileikkauksen jälkeen ei saa ajaa autoa. Leikkaava lääkäri arvioi, milloin voit ajaa autoa. Ajokielto on yksilöllinen.

Tiedustelut ja peruutukset

Lähetteen tai poliklinikkakäynnin perusteella tehty toimenpidepäätös on voimassa yhden vuoden. Perustellusta syystä voit siirtää toimenpidettä kerran, useampi siirto johtaa toimenpidejonosta poistamiseen.

Mikäli haluat perua ajan tai sinulla on kysyttävää silmätoimenpiteeseesi liittyen, ota yhteys hoidonvaraustiedustelun numeroon 03 311 66986 arkisin kello 10–11 ja kello 13–14. Äkillisesti sairastuessasi (ilta- tai viikonloppuaikaan) soita suoraan silmätautien osastolle numeroon 03 311 66987. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi nauhoitteen ohjeen mukaisesti.