Nukutuksessa tehtävään mahantähystykseen ja hoitotoimenpiteeseen valmistautuminen - Potilasohjeet
Gastroenterologia
Potilasohje 10.13.40
Nukutuksessa tehtävään mahantähystykseen ja hoitotoimenpiteeseen valmistautuminen
Tutkimuksen tarkoitus
Tutkimuksella on mahdollista todeta ja hoitaa ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen alkuosan alueen sairauksia tai niitä ennakoivia muutoksia.
Valmistautuminen
Nukutusta varten ole syömättä ja tupakoimatta edellisestä illasta klo 24 lähtien. Toimenpide perutaan turvallisuussyistä, mikäli ohjetta ei ole noudatettu.
Ohjeita lääkityksestä
Voit ottaa säännöllisesti käytössä olevat lääkkeet aamulla vähintään kaksi tuntia ennen toimenpidettä pienen vesimäärän kanssa, mutta diabeteksen hoitoon tarkoitetut tablettilääkkeet voit jättää toimenpideaamuna ottamatta. Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä tähystävään yksikköösi.
Jos sinulla on käytössä veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys (esimerkiksi Marevan, Pradaxa, Xarelto, Brillique, Plavix, Eliquis, Efient, Lixiana, Clopidogrel, Klexane, Innohep tai jokin muu verenohennuslääke), etkä ole saanut ohjetta lääkkeen annostelusta tutkimusta edeltäville päiville, ota yhteyttä tähystävään yksikköön.
Sydämen tekoläppäpotilaiden tulee AINA ottaa yhteys ennen MAREVAN-muutoksia tähystävään yksikköön.
Ota yhteyttä tähystävään yksikköön mikäli olet allerginen jodille tai lääkärisi on suositellut sinulle antibioottilääkitystä sydämen sisäkalvontulehduksen (endokardiitin) estoon toimenpiteiden yhteydessä.
Raskaus
Mikäli olet raskaana, ota yhteys tähystävään yksikköön ennen tutkimusta.
Ota mukaan
Tuo tullessasi lista käytössäsi olevista lääkkeistä (ota omat insuliinit ja astmasuihkeet mukaan sairaalaan) tai täytetty esitietokaavake.
Tutkimuksen kulku
Lääkäri tekee toimenpiteen taipuisalla, letkumaisella tähystimellä. Tähystinlaitteen kautta tehdään tarvittaessa toimenpiteitä ruokatorveen tai mahalaukkuun. Samalla voidaan ottaa läpivalaisussa röntgenkuvia.
Jälkihoito
Sinut siirretään tarkkailuhuoneeseen, jossa vointia seurataan muutama tunti.
Tämän jälkeen pääset kotiin. Jos olet perusterve ja hyväkuntoinen, sinulla ei tarvitse olla kotona toista aikuista henkilöä seurana. Mikäli sinulla on perussairauksia, voit kotiutua mikäli kotona on toinen aikuinen henkilö paikalla seuraavan vuorokauden ajan. Vaihtoehtoisesti sinulle voidaan järjestää paikka Potilashotellista, josta pääset kotiutumaan seuraavana aamuna.
Mikäli sinulla on käytössä hengitystuen laitteita, tai tarvitset arjessa apua, seuranta seuraavaan aamuun tapahtuu sairaalassa HERKO-yksikössä tai vuodeosastolla. Samoin toimitaan, jos hoitava lääkäri arvioi, että toimenpiteen jälkeinen seuranta pitää toteuttaa sairaalassa esimerkiksi kivun tai tehdyn toimenpiteen luonteen vuoksi.
Autolla ajaminen on kiellettyä vuorokauden ajan toimenpiteestä. Kotiin voit lähteä saattajan hakemana tai taksilla.
Tähystävä lääkäri antaa muut ohjeet jatkohoidon suhteen.
Ajan peruminen
Sinun tulee tehdä vastaanottoajan peruminen tai siirto viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen tähystysaikaa, paitsi äkillisissä sairaustapauksissa. Muussa tapauksessa käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta peritään peruutusmaksu sairaanhoitopiirin hinnaston mukaisesti. Jos perut ajan viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen toimenpidettä, maksua ei peritä. Ajanperuutukset otamme vastaan ainoastaan soittamalla.
Yhteystiedot
Kutsua koskevat tiedustelut ja mahdolliset ajanperuutukset
alla olevista numeroista. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.
Tays Keskussairaala: puhelin 03 311 66694
Tays Hatanpää: puhelin 03 311 58210
Tays Valkeakoski: puhelin 03 311 67399 (hoitaja) tai 03 311 67315 (sihteeri)