Päivitetty 23.5.2023

Gastroenterologia
Potilasohje 10.13.40

Nukutuksessa tehtävään mahantähystykseen ja hoitotoimenpiteeseen valmistautuminen

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksella on mahdollista todeta ja hoitaa ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen alkuosan alueen sairauksia tai niitä ennakoivia muutoksia.

Valmistautuminen

Nukutusta varten ole syömättä ja tupakoimatta edellisestä illasta klo 24 lähtien. Toimenpide perutaan turvallisuussyistä, mikäli ohjetta ei ole noudatettu.

Ohjeita lääkityksestä

Voit ottaa säännöllisesti käytössä olevat lääkkeet aamulla vähintään kaksi tuntia ennen toimenpidettä pienen vesimäärän kanssa, mutta diabeteksen hoitoon tarkoitetut tablettilääkkeet voit jättää toimenpideaamuna ottamatta. Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä tähystävään yksikköösi.

Jos sinulla on käytössä veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys (esimerkiksi Marevan, Pradaxa, Xarelto, Brillique, Plavix, Eliquis, Efient, Lixiana, Clopidogrel, Klexane, Innohep tai jokin muu verenohennuslääke), etkä ole saanut ohjetta lääkkeen annostelusta tutkimusta edeltäville päiville, ota yhteyttä tähystävään yksikköön.

Sydämen tekoläppäpotilaiden tulee AINA ottaa yhteys ennen MAREVAN-muutoksia tähystävään yksikköön.

Ota yhteyttä tähystävään yksikköön mikäli olet allerginen jodille tai lääkärisi on suositellut sinulle antibioottilääkitystä sydämen sisäkalvontulehduksen (endokardiitin) estoon toimenpiteiden yhteydessä.

Raskaus

Mikäli olet raskaana, ota yhteys tähystävään yksikköön ennen tutkimusta.

Ota mukaan

Tuo tullessasi lista käytössäsi olevista lääkkeistä (ota omat insuliinit ja astmasuihkeet mukaan sairaalaan) tai täytetty esitietokaavake.

Tutkimuksen kulku

Lääkäri tekee toimenpiteen taipuisalla, letkumaisella tähystimellä. Tähystinlaitteen kautta tehdään tarvittaessa toimenpiteitä ruokatorveen tai mahalaukkuun. Samalla voidaan ottaa läpivalaisussa röntgenkuvia.

Jälkihoito

Toimenpiteen jälkeen sinut siirretään seurantaan tarkkailuhuoneeseen. Tarvittaessa saatat joutua viipymään sairaalassa yön ylitse. Jos kotiudut toimenpidepäivänä, tarvitset saattajan kotiutumista varten. Autolla ajo on kielletty 24 tuntia nukutuksen jälkeen. Sinulla tulee olla seuraavaksi yöksi aikuinen seuraamassa vointia. Jatkohoito muutoin tähystävän lääkärin ohjeiden mukaan.

Ajan peruminen

Sinun tulee tehdä vastaanottoajan peruminen tai siirto viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen tähystysaikaa, paitsi äkillisissä sairaustapauksissa. Muussa tapauksessa käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta peritään peruutusmaksu sairaanhoitopiirin hinnaston mukaisesti. Jos perut ajan viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen toimenpidettä, maksua ei peritä. Ajanperuutukset otamme vastaan ainoastaan soittamalla.

Yhteystiedot

Kutsua koskevat tiedustelut ja mahdolliset ajanperuutukset
alla olevista numeroista. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.

Tays Keskussairaala: puhelin 03 311 66694.

Tays Hatanpää: puhelin 03 311 58210

Tays Sastamala: puhelin 03 311 62893.

Tays Valkeakoski: puhelin 03 311 67399 (hoitaja) tai 03 311 67315 (sihteeri) arkisin kello 8–14.30.