Päivitetty 11.10.2022

Tays / gastroenterologia
Potilasohje GAS.13.23

Ohje Peg-letkun laittoon tulevalle

Mikä on PEG?

PEG tarkoittaa vatsan ihon läpi mahalaukkuun menevää ravinnonantoletkua. Letku ei estä syömistä tavalliseen tapaan vaan sen rinnalla voi syödä ja juoda niin paljon kuin jaksaa ja pystyy.

Syöttöletku asetetaan paikoilleen mahantähystyksen eli gastroskopian yhteydessä.

Valmistautuminen

Sinun tulee olla syömättä ja tupakoimatta edellisestä illasta lähtien tai vähintään kuusi tuntia ennen tutkimusta. Tupakointi ärsyttää mahan limakalvoa ja lisää mahanesteiden erittymistä.

Vettä voi juoda vielä kaksi tuntia ennen tutkimusta.

Ohjeita lääkityksestä

Voit ottaa säännöllisesti käytössä olevat lääkkeet aamulla vähintään kaksi tuntia ennen toimenpidettä, mutta diabeteksen hoitoon tarkoitetut tablettilääkkeet voit jättää toimenpideaamuna ottamatta. Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä tähystävään yksikköösi.

Jos sinulla on käytössä veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys (esimerkiksi Marevan, Pradaxa, Xarelto, Brillique, Plavix, Eliquis, Efient, Lixiana, Clopidogrel, Klexane, Innohep tai jokin muu verenohennuslääke), etkä ole saanut ohjetta lääkkeen annostelusta tutkimusta edeltäville päiville, ota yhteyttä tähystävään yksikköön hyvissä ajoin ennen toimenpidettä.

Tutkimuksen kulku

Ennen toimenpidettä sinulle annetaan antibioottia suonensisäisesti sekä rauhoittavaa lääkeainetta. Lisäksi saat nielupuudutuksen, ellei sinulla ole puuduteaineallergiaa.

Lääkäri tekee toimenpiteen taipuisalla, letkumaisella tähystimellä. Tähystimen sisäänvienti ja itse toimenpide suoritetaan maatessasi selällään. Toimenpiteessä vatsan iho puudutetaan. Letkun laittaminen paikoilleen kestää lyhyen aikaa ja voi tuntua epämiellyttävältä. Seuraamalla lääkärin ja hoitajien antamia ohjeita vointisi on helpompaa tutkimuksen aikana ja tutkimus sujuu turvallisesti.

Toimenpiteen jälkeen saat tarvittaessa kipulääkettä. Vatsan alue voi olla noin viikon ajan arka ja kipeä.

Tunnin päästä toimenpiteestä voit syödä pieniä määriä kevyttä ruokaa, esimerkiksi velliä, kiisseliä ja jugurttia. Seuraavana päivänä voit aloittaa normaalin ruokailun.

Jälkihoito

Vointiasi seurataan sairaalassa yön ylitse.

Yhteystiedot

Voit tiedustella kutsua koskevia asioita tai tarvittaessa perua ajan mahdollisimman pian tähystysyksiköstäsi. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Noudata vastaajan ohjeita. Soitamme sinulle virka-aikana takaisin.

Tays Keskussairaala: puhelin 03 311 66694.

Tays Hatanpää: puhelin 03 311 58210 arkisin kello 8–14.

Tays Sastamala: puhelin 03 311 62893.

Tays Valkeakoski: puhelin 03 311 67399 (hoitaja) tai 03 311 67315 (sihteeri) arkisin kello 8–14.30.