Päivitetty 25.3.2024

Tays / äidinmaitokeskus
Potilasohje 40.00.14

Ohjeita äidinmaidon luovuttajalle tai äidinmaitoa lapselleen tuovalle

Keskosille, vastasyntyneille ja sairaille vauvoille oman äidin maito on korvaamattoman hyvää ravintoa, koska se sisältää kaikkia ravintoaineita vauvan tarpeisiin nähden sopivassa suhteessa ja hyvin imeytyvässä muodossa. Pikkukeskosille saadaan parasta mahdollista ravintoa täydentämällä äidinmaitoa äidinmaidon rikasteella.

Kaikille äidinmaitoa tarvitseville vauvoille oman äidin maito ei riitä, ja siksi tarvitaan luovutettua äidinmaitoa. Äidinmaidon tarve on Tampereen yliopistollisessa sairaalassa suuri.  Uusia äidinmaidon luovuttajia tarvitaan jatkuvasti.

Kuka voi luovuttaa äidinmaitoa?

Äidinmaidon luovuttajaksi voi ryhtyä, jos synnytyksestä on kulunut korkeintaan kaksi kuukautta ja jos oman lapsen imetyksen lisäksi äidiltä tulee ylimääräistä maitoa. Luovutusta voi jatkaa siihen asti, kunnes synnytyksestä on neljä kuukautta. Edellytys äidinmaidon luovutukselle on säännöllinen neuvolaseuranta koko raskauden ajan. Minimimäärä luovutuksella on puoli litraa kahden vuorokauden aikana.

Äidinmaitoa tarvitsevien vauvojen hyvinvoinnin vuoksi äidinmaidon luovuttaja ei saa käyttää säännöllisesti lääkkeitä (esimerkiksi e-pillereitä). Kipu- ja kuumelääkkeitä luovuttaja voi kuitenkin käyttää satunnaisesti. Jos sairastut, ilmoita siitä välittömästi äidinmaitokeskukseen.

Edellytys äidinmaidon luovutukselle on tupakoimattomuus ja alkoholin välttäminen.

Äidinmaidosta maksetaan korvaus

Tällä hetkellä äidinmaidosta maksetaan 25 euroa litralta. Maksu suoritetaan kuukausittain seuraavan kuukauden 15. päivänä.

Luovutettavan äidinmaidon bakteeripitoisuuksia seurataan. Jos maidossa on liikaa bakteereja, sitä ei voi antaa äidinmaitoa tarvitseville vauvoille eikä siitä myöskään makseta korvausta. Omalle vauvalle tuotavasta äidinmaidosta ei bakteeripitoisuuksia seurata.

Maidon käsittely

Ennen lypsämistä kädet ja rinnat pestään huolellisesti vedellä ja kuivataan talouspaperilla. Maito lypsetään käsin tai käytetään sähkö- tai käsipumppua.

Lypsetty maito jäähdytetään kylmässä vedessä muovipullossa. Hyvin jäähdytetty maito kootaan steriileihin pulloihin. Älä koskaan yhdistä lämmintä ja kylmää maitoa. Kahden päivän maidot voi kerätä samaan pulloon. Jos joudut pyyhkimään pullon suuta, pyyhi talouspaperilla. Kotona pullot säilytetään jääkaapin yläosassa. Maito ei saa jäätyä.

Äidinmaidon tuominen omalle vauvalle

Toimita äidinmaito sairaalaan päivittäin. Oman äidin maidon voi jättää sille osastolle, missä vauva on hoidettavana. Äidinmaitokeskuksesta tai osastolta saa steriloituja pulloja.

Mikäli et voi tuoda äidinmaitoa päivittäin sairaalaan, voit pakastaa sen kotona. Toimita pakastettu maito suoraan äidinmaitokeskukseen, josta saat myös pakasterasiat. Maitoa ei voi pakastaa jääkaapin pakastelokerossa. Jokaiseen pulloon ja pakasterasiaan merkitään äidin nimi ja sosiaaliturvatunnus sekä mahdollisesti lapsen nimi. Lisäksi tarraan merkitään sen osaston tunnus, missä lapsi on hoidossa ja päivämäärä, jolloin maito on lypsetty. Jos tupakoit tai käytät lääkkeitä, merkitse ne myös tarraan.

Luovutettavan äidinmaidon toimittaminen äidinmaitokeskukseen

Lähialueen luovuttajilta maidot noudetaan kotoa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. Maidon pitää olla alle kaksi vuorokautta vanhaa. Luovutetun äidinmaidon voit tuoda myös itse äidinmaitokeskukseen. Tuonti- ja lähetyspäivät ovat maanantai, keskiviikko ja perjantai. Maidon lähetystä varten saat äidinmaitokeskuksesta steriilejä pulloja ja kylmälaukun.

Lisätietoa

Äidinmaitokeskuksesta saat lisätietoa pumpun lainaamiseen ja äidinmaidon luovuttamiseen liittyvistä asioista.

Pumpun lainaus ajanvaruksella arkisin kello 7–15, puhelin 03 311 66618.