Päivitetty 7.6.2024

Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.10

Ohutsuolisäiliön tähystykseen valmistautuminen

Tutkimuksella seurataan ohutsuolisäiliön limakalvon tilannetta ja kudosmuutoksia.

Valmistautuminen

Tutkimuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että suolisto on tyhjä ulosteesta. Tyhjennystä varten tarvitaan yksi pussi Vistaprepiä. Sekoita Vistaprep -jauhe litraan vettä ja juo se 2–3 tuntia ennen poliklinikalle lähtöä. 

Tyhjennysaineet täytyy ostaa omalla kustannuksella apteekista ilman reseptiä.

Tutkimuspäivän aamuna

Voit syödä kevyen nestemäisen aamupalan, kuten esim. löysää puuroa, velliä, viiliä, kiisseliä (marjojen ja hedelmien siemenet ja kuoret on siivilöitävä pois). Voit juoda vettä, mehua, teetä tai kahvia.

Ota välttämättömät lääkkeesi

Voit ottaa säännöllisesti käytössä olevat lääkkeet aamulla.

Jos sinulla on käytössä veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys (esimerkiksi Marevan, Pradaxa, Xarelto, Brillique, Plavix, Eliquis, Efient, Lixiana, Clopidogrel, Klexane, Innohep tai jokin muu verenohennuslääke), etkä ole saanut ohjetta lääkkeen annostelusta tutkimusta edeltäville päiville, ota yhteyttä tähystävään yksikköön.

Ota sairaalaan mukaan lista käytössäsi olevista lääkkeistä.

Tutkimuksen kulku

Tutkimuksessa lääkäri vie peräaukon kautta suoleen tähystimen noin 20–30 cm syvyyteen. Suoleen puhalletaan ilmaa. Se saattaa aiheuttaa turvotusta ja kipua. Tutkimus on turvallinen ja vaivat ovat yleensä siedettäviä. Tähystyksen yhteydessä lääkäri ottaa näytepaloja mikroskooppista tutkimusta varten. Tutkimus kestää noin 10–15 minuuttia.

Ajan peruminen

Sinun tulee tehdä vastaanottoajan peruminen tai siirto viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen tähystysaikaa, paitsi äkillisissä sairaustapauksissa. Muussa tapauksessa käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta peritään peruutusmaksu sairaanhoitopiirin hinnaston mukaisesti. Jos perut ajan viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen toimenpidettä, maksua ei peritä. Ajanperuutukset otamme vastaan ainoastaan soittamalla.

Voit kysyä lisätietoja

Kutsua koskevat tiedustelut ja mahdolliset ajanperuutukset alla olevista numeroista. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.

Tays Keskussairaala: puhelin 03 311 66694

Tays Hatanpää: puhelin 03 311 58210

Tays Valkeakoski: puhelin 03 311 67399 (hoitaja) tai 03 311 67315 (sihteeri)