Päivitetty 31.1.2022

Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.85

Oksaliplatiini-syöpälääkehoito

Mihin oksaliplatiini-lääkehoitoa käytetään ja miten se vaikuttaa?

Oksaliplatiini on solunsalpaajien ryhmään kuuluva syöpälääke, jota käytetään mm. ruoansulatuskanavansyöpien ja muiden syöpien hoitoon. Se vaurioittaa syöpäsolun perimää, jolloin syöpäsolu tuhoutuu.

Hoidon toteutus

Oksaliplatiini-syöpälääkehoito annetaan suonen sisäisesti ja hoito kestää noin 2–3 tuntia. Hoitoon on kuitenkin hyvä varata aikaa muutama tunti enemmän mahdollisten viivytysten vuoksi etenkin, jos tulet hoitoon vuodeosastolle. Oksaliplatiini-syöpälääkehoito voidaan annostella 2–3 viikon välein ja hoitojen lukumäärä räätälöidään yksilöllisesti. Oksaliplatiiniin voidaan myös tarvittaessa yhdistää muita syöpälääkehoitoja.

Pahoinvoinnin ehkäisemiseksi ennen poliklinikalle hoitoon tuloa saat ottaa ennalta ehkäisevän lääkityksen kotona, ja vuodeosastolla tämä lääkitys annetaan hoidon yhteydessä. Saat myös kotiin reseptit pahoinvoinninestolääkkeistä varalle.

Mitä haittavaikutuksia oksaliplatiini-syöpälääkehoidosta saattaa olla?

Kuten kaikki lääkkeet, myös oksaliplatiini-syöpälääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Hoidosta aiheutuvat haittavaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä ja ne häviävät yleensä hoidon loputtua. Tyypillisimpiä haittavaikutuksia ovat veriarvojen madaltuminen, väsymys, ääreis-hermoston toimintahäiriöt eli neuropatia ja pahoinvointi. Harvinaisia haittoja ovat allergiset reaktiot, kuulon alentuminen ja maksavauriot. Oksaliplatiini ei yleensä aiheuta hiustenlähtöä.

Lääkitys voi vähentää ohimenevästi tartuntoja torjuvien valkosolujen määrää, mikä altistaa erilaisille tulehduksille. Tähän et voi vaikuttaa itse, mutta voit vähentää tulehdusriskiä hyvällä suu- ja käsihygienialla sekä mahdollisuuksien mukaan välttämällä kontakteja ihmisiin, jotka sairastavat nuhaa, flunssaa tai muita tarttuvia tauteja. Jos sinulle nousee yli 38 °C kuume tai yleiskuntosi heikkenee, ota heti yhteyttä hoitoyksikköösi tai päivystykseen. Lääkitys voi myös vähentää ohimenevästi verihiutaleiden ja punasolujen määrää, joista voi aiheutua verenvuodon herkkyyttä ja anemiaa.

Ääreishermoston toimintahäiriötä eli neuropatiaa voi esiintyä heti hoidon yhteydessä tai ilmaantua vähitellen hoitojen myötä. Tyypillisiä heti hoidon yhteydessä esiintyviä ääreishermoston toimintahäiriötä (ns. akuuttia neuropatiaa) ovat käsien, jalkojen, huulien ja nielun pistely, leuan jäykkyys, äänen käheys ja nielemisvaikeus. Nämä haittavaikutukset väistyvät yleensä viikossa. Hoidon jälkeen kylmältä suojautuminen voi ehkäistä tätä, esim. hoidon jälkeen on hyvä välttää vähintään muutaman päivän jäätelön syömistä ja kylmien juomien juomista tai tarvittaessa pidempään. Tyypillisiä hoitojen myötä vähitellen ilmaantuvia ääreishermoston toimintahäiriötä (ns. pitkäaikainen neuropatia) ovat sormien, varpaiden ja jalkapohjien pistely, tunnottomuus ja kipu, jotka eivät väisty ennen seuraavaa hoitojaksoa. Näiden oireiden ilmaannuttua harkitaan oksaliplatiini-syöpälääkehoidon lopetusta, sillä hoitojen jatkaminen pahentaa näitä. Liikkuminen, napittaminen ja jopa tavanomaiset kotityöt voivat vaikeutua. Oire vähenee hitaasti hoitojen loputtua, mutta voi jatkua vuosiakin.

Mikäli pahoinvoinninestolääkityksestä huolimatta tunnet pahoinvointia hoidon jälkeen, kerro siitä hoitohenkilökunnalle. Pahoinvoinninestolääkitystä voidaan usein muuttaa ja räätälöidä sopivaksi. Pahoinvointia voi myös itse ehkäistä juomalla riittävästi nesteitä (1,5–2 l) ja nauttimalla hoidon jälkeen helposti sulavaa ruokaa pieniä annoksia kerrallaan.

Eritteiltä suojautuminen

Oksaliplatiini poistuu elimistöstä virtsan mukana noin kolmessa päivässä. Tämän vuoksi suositellaan ennen hoitoa ja hoidon jälkeen kolmen päivän ajan runsaampaa nesteiden nauttimista. Suositellaan myös kiinnittämään lisäksi erityistä huomiota intiimi- ja käsihygieniaan wc-käyntien yhteydessä. Seksuaalisessa kanssakäymisessä k.o. aikana on hyvä suojautua eritteiltä (kondomin käyttö).

Autolla ajo

Mikäli tunnet olosi hyväksi hoidon jälkeen, ei ole estettä autolla ajamiseen. Jos olet ajokyvystäsi epävarma, on syytä olla ajamatta. Mikäli hoidon yhteydessä olet saanut loratsepaami-lääkettä pahoinvoinnin estoon, autolla ajoa ei suositella lääkityksen mahdollisesti aiheuttaman väsymyksen vuoksi.

Raskaus

Hedelmällisessä iässä olevien naisten ja miesten tulee käyttää luotettavaa ehkäisymenetelmää oksaliplatiinihoidon aikana ja 6 kuukautta hoidon päättymisen jälkeen.

Ota yhteys hoitohenkilöstöön, jos sinulla on

  • kuumetta yli 38 °C
  • vuoto-oireita: laajoja mustelmia, ienverenvuotoa, pitkittynyttä nenäverenvuotoa, gynekologista vuotoa, veriyskää, verioksennuksia, mustia ulosteita tai verivirtsaisuutta
  • kovia vatsakipuja, pitkittynyttä ummetusta tai ripulia
  • oksentelua, joka jatkuu runsaana yli vuorokauden lääkityksestä huolimatta
  • suun alueen haavoja
  • laaja-alaista ihottumaa (myös nokkosihottuma) tai muu yliherkkyysreaktio (esim. jalkojen, käsien, nilkkojen tai kurkun turpoaminen)
  • hengitys- tai nielemisvaikeuksia
  • sekavuutta, kouristuksia
  • huimausta, tajuttomuutta
  • ennen seuraavaa hoitoa esim. flunssan oireita, kuumetta, vatsakipuja yms.

Solunsalpaajia saaville on tehty myös ohjausvideo, jonka löydät internet-osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=KtIJlJVHiMQ

Yhteystiedot

Syöpätautien poliklinikan lääkehoidon puhelin 03 311 63468. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin.

Viikonloppuisin sekä yö- ja ilta-aikaan ota ongelmatilanteissa yhteyttä:

  • Syöpätautien vuodeosasto RS1, puhelin 03 311 63311
  • Syöpätautien vuodeosasto RS2, puhelin 03 311 63312
  • Päivystysapu, puhelin 116 117