Päivitetty 18.10.2023

Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.46

Paksusuolen loppuosan tähystykseen valmistautuminen (sigmoideoskopia)

Tutkimuksella on mahdollista todeta paksusuolen loppuosan sairauksia tai niitä ennakoivia muutoksia.

Valmistautuminen

Tutkimuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että suolisto on tyhjennetty tyhjennysaineilla ennen tähystystä. Tyhjennysaineet täytyy ostaa omalla kustannuksella apteekista ilman reseptiä.

Tyhjennystä varten tarvitset kolme Vistaprep jauhepussia.

Jos kärsit ummetuksesta, aloita neljä vuorokautta ennen tähystystä ummetuslääkkeen käyttö. Lopeta mahdollinen rautalääkitys sekä siemeniä sisältävien ruoka-aineiden, marjojen ja hedelmien syöminen neljä päivää ennen tähystystä.

Tutkimusta edeltävänä päivänä

Aamulla voit syödä kevyen aamiaisen. Nauti kevyt keittolounas noin kello 12–14, jonka jälkeen juot ainoastaan tyhjennysnesteitä ja kirkkaita nesteitä (vettä, mehuja, virvoitusjuomia, kirkkaita lisäravinnejuomia, lihalientä, kahvia tai teetä ilman maitoa ym.). Tyhjennyksen aloituksen jälkeen ei saa syödä kiinteää ruokaa.

Tyhjennys

Aloita tyhjennys tutkimusta edeltävänä päivänä kello 17–18. Juo Vistaprep-liuosta seuraavasti:

  • Sekoita yhden jauhepussin sisältö yhteen litraan kylmää vettä.
  • Nauti liuosta kaksi litraa, noin yksi litra tunnissa. Tyhjennysaine ei imeydy suolistosta vaan kulkeutuu suoliston läpi, ja suoli alkaa tyhjentyä yleensä noin kahden litran nauttimisen jälkeen. Kuivumisen välttämiseksi on tärkeää juoda runsaasti muita kirkkaita nesteitä.
  • Mikäli juominen aiheuttaa pahoinvointia, voi pitää hetken tauon tai hidastaa juomista.

Tutkimuspäivän aamuna

  • Sinun tulisi vielä nauttia yksi litra Vistaprep-liuosta.
  • Sen lisäksi saat vapaasti juoda vettä, vähäsokerista mehua, teetä tai kahvia.

Voit tehostaa tyhjennystä sekoittamalla juotaviin nesteisiin 12 tippaa Cuplatonia neljä kertaa vuorokaudessa. Tätä saa apteekista ilman reseptiä.

Ohjeita lääkityksestä

Voit ottaa säännöllisesti käytössä olevat lääkkeet aamulla, mutta diabeteksen hoitoon tarkoitetut tablettilääkkeet voit jättää toimenpideaamuna ottamatta. Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes, etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä tähystävään yksikköön. Ota toimenpiteeseen mukaan ajantasainen lääkelista tai täytetty esitietokaavake.

Jos sinulla on käytössä veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys (esimerkiksi Marevan, Pradaxa, Xarelto, Brillique, Plavix, Eliquis, Efient, Lixiana, Clopidogrel, Klexane, Innohep tai jokin muu verenohennuslääke), etkä ole saanut ohjetta lääkkeen annostelusta tutkimusta edeltäville päiville, ota yhteyttä tähystävään yksikköön.

Sydämen tekoläppäpotilaiden tulee AINA ottaa yhteys ennen MAREVAN-muutoksia tähystävään yksikköön.

Raskaus

Mikäli olet raskaana, ota yhteys tähystävään yksikköön ennen tutkimusta.

Tutkimuksen kulku

Tutkimuksessa lääkäri vie peräaukon kautta suoleen letkumaisen tähystimen. Suoleen puhalletaan ilmaa, joka saattaa aiheuttaa turvotusta ja kipua. Tutkimus on turvallinen ja vaivat ovat yleensä siedettäviä. Tähystyksen yhteydessä lääkäri ottaa näytepaloja mikroskooppista tutkimusta varten. Myös joidenkin toimenpiteiden suorittaminen, kuten polyyppien poistaminen suolesta, on samalla mahdollista.

Esilääkitys

Ennen tutkimusta voidaan antaa lääkettä jännityksen tai kivun lievittämiseksi. Mikäli katsot lääkityksen tarpeelliseksi, sinun tulee ilmoittautua poliklinikalle 30 minuuttia ennen kutsukirjeessä ilmoitettua tähystysaikaa. Jos esilääkettä käytetään, sinun tulee varautua jäämään poliklinikalle 1–2 tunniksi tutkimuksen jälkeen ja sinulla tulee olla saattaja kotimatkaa varten. Autolla ajo on kielletty koko loppupäivän ajan.

Ajan peruminen

Sinun tulee tehdä vastaanottoajan peruminen tai siirto viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen tähystysaikaa, paitsi äkillisissä sairaustapauksissa. Muussa tapauksessa käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta peritään peruutusmaksu sairaanhoitopiirin hinnaston mukaisesti. Jos perut ajan viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen toimenpidettä, maksua ei peritä. Ajanperuutukset otamme vastaan ainoastaan soittamalla.

Yhteystiedot

Voit tiedustella kutsua koskevia asioita tai tarvittaessa perua ajan mahdollisimman pian tähystysyksiköstäsi. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Noudata vastaajan ohjeita. Soitamme sinulle virka-aikana takaisin.

  • Tays Keskussairaala: 03 311 66694
  • Tays Hatanpää: 03 311 58210
  • Tays Sastamala: 03 311 62893
  • Tays Valkeakoski: 03 311 67399 (hoitaja) tai 03 311 67315 (sihteeri) arkisin kello 8–14.30
Tays / gastroenterologia
Yhteiskäytössä: koko Tays
Potilasohje 10.13.46
Tekijä / pvm: el Elina Jokisen
Päivitetty: 8.9.2020
Hyväksyjät / pvm: ayl Urpo Kinnunen, vaj Johanna Laukkarinen