Päivitetty 20.3.2024

Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.03

Paksusuolen tähystys eli kolonoskopia

Tutkimuksella on mahdollista todeta perä- ja paksusuolen alueen sairauksia tai niitä ennakoivia kudosmuutoksia.

Valmistautuminen

Tutkimuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että suolisto on tyhjennetty ennen tähystystä tyhjennysaineilla. Lue huolella ja hyvissä ajoin ennen toimenpidettä liitteenä oleva erillinen tyhjennysohje.

Ohjeita lääkityksestä

Voit ottaa säännöllisesti käytössä olevat lääkkeet aamulla, mutta diabeteksen hoitoon tarkoitetut tablettilääkkeet voit jättää toimenpideaamuna ottamatta. Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes, etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä tähystävään yksikköösi.

Jos sinulla on käytössä veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys (esimerkiksi Marevan, Pradaxa, Xarelto, Brillique, Plavix, Eliquis, Efient, Lixiana, Clopidogrel, Klexane, Innohep tai jokin muu verenohennuslääke), etkä ole saanut ohjetta lääkkeen annostelusta tutkimusta edeltäville päiville, ota yhteyttä tähystävään yksikköön.

Sydämen tekoläppäpotilaiden tulee AINA ottaa yhteys ennen MAREVAN-muutoksia tähystävään yksikköön.

Ota toimenpiteeseen mukaan ajantasainen lääkelista tai täytetty esitietokaavake.

Raskaus

Mikäli olet raskaana, ota yhteys tähystävään yksikköön ennen tutkimusta.

Tutkimuksen kulku

Tutkimuksessa lääkäri vie peräaukon kautta suoleen letkumaisen tähystimen. Suoleen puhalletaan ilmaa, joka saattaa aiheuttaa turvotusta ja kipua. Tutkimus on turvallinen ja vaivat ovat yleensä siedettäviä. Tähystyksen yhteydessä lääkäri ottaa näytepaloja mikroskooppista tutkimusta varten. Myös joidenkin toimenpiteiden suorittaminen, kuten polyyppien poistaminen suolesta, on samalla mahdollista.

Esilääkitys

Ennen tutkimusta voidaan antaa lääkettä jännityksen tai kivun lievittämiseksi. Mikäli katsot lääkityksen tarpeelliseksi, sinun tulee ilmoittautua poliklinikalle 30 minuuttia ennen kutsukirjeessä ilmoitettua tähystysaikaa.

Jos esilääkettä käytetään, sinun tulee varautua jäämään poliklinikalle 1–2 tunniksi tutkimuksen jälkeen ja sinulla tulee olla saattaja kotimatkaa varten. Autolla ajo on kielletty koko loppupäivän ajan.

Ajan peruminen

Sinun tulee tehdä vastaanottoajan peruminen tai siirto viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen tähystysaikaa, paitsi äkillisissä sairaustapauksissa. Muussa tapauksessa käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta peritään peruutusmaksu sairaanhoitopiirin hinnaston mukaisesti. Jos perut ajan viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen toimenpidettä, maksua ei peritä. Ajanperuutukset otamme vastaan ainoastaan soittamalla.

Yhteystiedot

Kutsua koskevat tiedustelut ja mahdolliset ajanperuutukset alla olevista numeroista. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.

  • Tays Keskussairaala: 03 311 66694
  • Tays Hatanpää: 03 311 58210
  • Tays Sastamala: 03 311 62893
  • Tays Valkeakoski: 03 311 67399 (hoitaja) tai 03 311 67315 (sihteeri) arkisin kello 8–14.30