Päivitetty 25.5.2023

Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.08

Peräpukamien kumilenkityshoito

Toimenpide

Tähystys (proktoskopia) tehdään lyhyellä tähystimellä, joka viedään peräaukon kautta peräsuolen loppuosaan. Pukaman tyven ympärille asetetaan kumirengas, joka kiristyessään saa aikaan pukaman kutistumisen. Kumirenkaat irtoavat itsestään noin viikon kuluessa, jolloin saattaa tulla jonkin verran verenvuotoa.

Toimenpide (Barronin ligatuura) on teholtaan pukamaleikkauksen veroinen. Yhden toimenpidekerran aikana hoidetaan 1–3 pukamaa ja tarvittaessa toimenpide voidaan uusia. Valmisteluja ei tarvita. Toimenpiteen tarve arvioidaan vastaanottokäynnillä.

Toimenpiteen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen peräaukon seudussa voi tuntua kipua parin päivän ajan. Tarvittaessa voi käyttää jotain särkylääkettä. Mikäli kumilenkitys tehdään, on mahdollista saada sairauslomaa toimenpidepäivä.

Suolen normaali toiminta on tärkeää, koska kova uloste ja voimakas ponnistaminen voivat hidastaa paranemista. Ulostetta pehmentävät aineet ovat siksi suositeltavia. Tällaisia ovat muun muassa leseet tai vastaavanlaiset kuitulisävalmisteet, joita saa apteekista ilman reseptiä.

Peräruiskeita tai varsinaisia ulostuslääkkeitä ei toipumisaikana saa käyttää. Paranemista voi nopeuttaa käyttämällä jotain reseptittä saatavaa pukamalääkettä, kuitenkin aikaisintaan kahden viikon kuluttua toimenpiteestä.

Ota yhteyttä, jos

  • esiintyy jatkuvaa, runsasta verenvuotoa
  • on kuumeilua
  • esiintyy ulostamista estävää kovaa kipua.

Yhteystiedot

Kutsua koskevat tiedustelut ja mahdolliset ajanperuutukset alla olevista numeroista. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.

  • Tays Keskussairaala: 03 311 66694
  • Tays Hatanpää: 03 311 58210
  • Tays Sastamala: 03 311 62893
  • Tays Valkeakoski: 03 311 67399 (hoitaja) tai 03 311 67315 (sihteeri) arkisin kello 8–14.30