Päivitetty 22.3.2023

Tays / reumaortopedia
Potilasohje 10.12.64

Polvinivelen synovektomia

Polven synovektomialla eli tulehtuneen nivelkalvon poistolla pyritään vähentämään polven kipua, turvotusta ja liikerajoitusta tilanteessa, jossa lääkehoidolla ja nivelen sisäisillä kortisonipistoksilla ei ole saavutettu riittävää hoitovastetta niveltulehdukseen. Synovektomiatoimenpidettä harkitaan, kun polveen ei vielä tulehdusoireiden ohella ole kehittynyt merkittäviä rusto- tai luuvaurioita ja kliinisessä tutkimuksessa ja/tai magneettikuvauksessa todetaan tulehtuneen nivelkalvoon sopivat löydökset.

Leikkauksen periaatteet

Leikkaus tehdään nykyisin tähystysteitse eli artroskooppisesti ja yleensä selkäydinpuudutuksessa. Pienten aukkojen kautta viedään tähystyskamera instrumentit polviniveleen, tarkistetaan polven rakenteet ja poistetaan nivelkalvo mahdollisimman täydellisesti. Leikkauksen lopuksi polveen jätetään tarvittaessa dreeni, jota myöten polviniveleen vuotanut veri valuu pois keräyspussiin.

Leikkaukseen liittyvät riskit

Mahdollisia riskejä ovat haavojen paranemisongelmat ja polven sisäinen bakteeritulehdus.

Ennen leikkausta

Hoida perussairaudet (mm. reuma, diabetes, psoriasis, sydän- ja keuhkosairaudet) mahdollisimman hyvään tasapainoon ja huolehdi yleiskunnosta. Kotiasiat on hyvä järjestää niin, että leikkauksen jälkeen arkielämä sujuu mahdollisimman helposti.

Hoidonjärjestelijä sairaanhoitaja soittaa sinulle noin kuukausi ennen suunniteltua leikkausajankohtaa ja sopii kanssasi leikkauspäivän ja ajan tulotarkastukseen poliklinikalle. Mikäli sinulla on ihorikkoja tai jokin tulehdus, ota viipymättä yhteyttä hoidonjärjestelijään. Leikkauskutsun mukana lähetetään esitietolomake ja kotilääkekortti täytettäväksesi. Tulotarkastuksessa sairaanhoitaja tarkistaa niiden avulla kanssasi leikkausta varten tarvittavat tiedot ja tehdään anestesiologinen arvio. Leikkaavan lääkärin tapaat tarvittaessa vielä tulotarkastuksen yhteydessä.

Leikkaukseen saavutaan yleensä leikkauspäivän aamuna Tays Keskussairaalan sisätautien ja reumakeskuksen osastolle (SIRE), B-rakennus, 11. kerros.

Leikkauksen jälkeen

Dreeni poistetaan polvesta vuodeosastolla ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Polven liikeharjoittelu on tärkeä alusta lähtien. Fysioterapeutti antaa harjoitteluohjeet osastolla. Varaaminen raajalla sallitaan tavanomaisesti kivun mukaan, alkuun tukena käytetään kyynärsauvoja. Kävely- ja liikeharjoittelua lisätään asteittain kivun ja turvotuksen lievittyessä. Kohoasentoa ja tarvittaessa kylmäpakkausta käytetään alkupäivinä vähentämään turvotusta polvessa. Kotiutuminen onnistuu yleensä ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Sairauslomaa kirjoitetaan 6–8 viikkoa.

KOTIHOITO

Turvotus ja kipu

Kohoasentoa ja tarvittaessa kylmäpakkausta käytetään alkupäivinä vähentämään turvotusta polvessa. Kipulääkitystä on hyvä käyttää säännöllisesti ainakin ensimmäisen viikon ajan.

Haavanhoito ja ompeleet

Pidä leikkaushaavat puhtaana. Haavaa saa suihkuttaa viidentenä leikkauksen jälkeisenä päivänä, ellei muuta ohjeisteta. Mikäli haavoilla on poistettavat ompeleet, ne voi poistattaa omassa terveyskeskuksessa 10–14 päivää leikkauksesta. Leikkausta varten tauotetut lääkkeet aloitetaan yleensä uudelleen viimeistään ompeleiden poiston jälkeen, mikäli haavat ovat parantuneet normaalisti eikä tulehdusoireita ole.

Kuntoutuminen ja jälkikontrollit

Jälkikontrolli ortopedille on tavanomaisesti 6–8 viikon kuluttua leikkauksesta. Jatkohoidossa on tärkeää myös tulehduksellisen nivelsairauden hyvä lääkehoito.

Tämän yleisohjeen lisäksi leikkaukseen liittyvistä asioista voit tiedustella Reumakeskuksesta reumaortopedian hoidonjärjestelijältä, puhelin 03 311 63080, tai osastolta, puhelin 03 311 63214.

Tervetuloa leikkaukseen Tays Reumakeskukseen!