Muokattu 14.11.2024

Ravitsemusterapia / Hematologia / Naistentaudit ja synnytys / Sisätaudit / Endokrinologia
Potilasohje RA.10.02

Raudanpuutteen ja anemian hoito

Elimistö kärsii raudanpuutteesta jo ennen anemian kehittymistä. Raudanpuutteesta voidaan puhua, kun ferritiiniarvo on alle 30 µg/l ja anemiasta, kun hemoglobiini on alle viitearvon. Raudanpuutteen taustalla vaikuttavat syyt ovat moninaiset, ja ne tulee aina selvittää yhdessä lääkärin kanssa.

Raudanpuute ja anemia korjataan pääasiassa suun kautta otettavalla rautavalmisteella. Rautavalmisteet aloittamisen jälkeen hemoglobiini korjautuu noin 2 kk kuluessa. Rautavarastojen täyttyminen on hitaampaa ja rautalisää tulee käyttää säännöllisesti useampia kuukausia varastojen täyttämiseksi.

Suun kautta otettavat rautalääkkeet sisältävät yleisimmin ferromuotoista (Fe2+) rautaa. Ota rautavalmistetta 50–100 mg joka toinen päivä. Valmisteen ottaminen joka toinen päivä tehostaa sen imeytymistä ja tämän vuoksi harvemmin otettu rautalisä on yhtä tehokas kuin päivittäin otettu.

Tyypillisimmät rautavalmisteen aiheuttamat haittavaikutukset ovat pahoinvointi, ripuli tai ummetus ja vatsakipu. Voit kokeilla uudentyyppistä sukrosomiaalista rautavalmistetta, mikäli perinteiset rautavalmisteet aiheuttavat hankalia haittavaikutuksia.
Suurin osa rautavalmisteista suositellaan ottamaan tyhjään mahaan, koska silloin rauta imeytyy parhaiten. Rautavalmiste vähentää monien muiden lääkeaineiden imeytymistä, joten älä ota valmistetta samaan aikaan muiden lääkkeiden kanssa. Kalsiumlisä samaan aikaan otettuna heikentää rautavalmisteen imeytymistä.

Elimistön rautavarastojen ylläpito ruokavaliolla

Syömällä monipuolisesti on mahdollista saada ravinnosta riittävästi rautaa elimistön rautatilanteen ylläpitämiseksi, mikäli raudanpuutteen aiheuttanut syy on pystytty hoitamaan tai se on muutoin väistynyt.
Punaisesta lihasta, sisäelimistä, siipikarjalihasta, kalasta ja kananmunista rauta imeytyy tehokkaasti. Sekasyöjien on hyvä sisällyttää näitä aterioille ja välipaloille. Sisäelinten ja punaisen lihan runsaaseen käyttöön liittyy kuitenkin muita terveyshaittoja ja punaista lihaa sekä lihavalmisteita suositellaankin sisällytettäväksi ruokavalioon enintään 350 g viikossa. Raskauden aikana maksaruokia tulee välttää. Maksamakkaraa ja -pasteijaa voi tällöin syödä enintään 200 g viikossa ja enintään 100 g yhdellä aterialla ja päivittäisessä käytössä enintään 30 g vuorokaudessa.
Kasvikunnan tuotteissa ja maitovalmisteissa rauta on heikommin imeytyvää. Kasviperäisen raudan saantia ja imeytymistä voit tehostaa:

  • Suosimalla täysjyväviljavalmisteita (kuitua ≥ 6 g/100 g)
  • Käyttämällä papuja, herneitä ja linssejä 
  • Sisällyttämällä ruokavalioon pähkinöitä ja siemeniä, niitä voi syödä lajeja vaihdellen noin 30 g (2 rkl) päivässä 
  • Syömällä jotakin C-vitamiinipitoista jokaisella aterialla ja välipalalla (esim. marjoja tai hedelmiä, paprikaa leivän päällä)
  • Maustamalla esim. sitruunalla ja limellä, sillä orgaaniset hapot tehostavat raudan imeytymistä
  • Keskittämällä maidon, maitovalmisteiden tai kalsiumilla täydennettyjen tuotteiden käytön välipaloille ja aterioille, joilla on vain vähän rautaa 
  • Välttämällä kahvin tai teen juomista heti aterian jälkeen.

    EU-lippulogo ja teksti Euroopan unionin rahoittama NextGenerationEU.